16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSlujbe in Franta pentru 61 de meserii

Slujbe in Franta pentru 61 de meserii

Lucratorii romani vor fi primiti pe piata muncii din Franta, dupa 1 ianuarie 2007, daca sunt calificati in 61 de meserii deficitare, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate.

Potrivit deciziei autoritatilor franceze, accesul cetatenilor romani la locurile de munca din aceasta tara se va realiza in aceleasi conditii in care se realizeaza, din 1 mai 2006, accesul cetatenilor din statele UE 8 care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004. Acestia au putut accede, din 1 mai 2006, pe piata muncii franceza, in meseriile deficitare, dupa o procedura simplificata de obtinere a unei autorizatii de munca.

DMS a precizat ca este vorba de o lista care cuprinde 61 de meserii din constructii, domeniul hotelier, agricultura si industrie, pastrandu-se obligativitatea obtinerii in prealabil a unei autorizatii de munca.

Oricare este meseria pentru care se opteaza, celelalte conditii prevazute de legislatie raman aplicabile si sunt verificate de directiile provinciale (locale) de munca, ocupare si formare profesionala, in special cele privind egalitatea de tratament (salariu, cazare etc.) si cele de legislatie sociala.

In ceea ce priveste procedura detasarii lucratorilor romani in Franta, formularul cel mai important care trebuie sa parvina acestuia inainte de inceperea detasarii este E 101, avand in vedere ca Regulamentul nr. 1408/71 privind aplicarea sistemelor de asigurari sociale salariatilor si familiilor lor care se deplaseaza in cadrul Comunitatii se va aplica tuturor lucratorilor de la 1 ianuarie 2007.

Lista meseriilor deschise

Constructii si lucrari publice

Sectorul lucrarilor publice, beton, extractii:

Muncitor lucrari publice, betonist, muncitor extractii solide.

Sectorul constructii (lucrari mari): Muncitor zidarie (zidar), montator structuri metalice, montator structuri de lemn (dulgher), montator (instalator) invelisuri rigide (faiantar), montator invelisuri suple (montator mochete).

Sectorul constructii (lucrari secundare): Tiglar, montator incuietori (lacatus, tamplar), montator placi de imbinare (ex. montatori de standuri, bucatarii);

Tehnicieni in constructii si lucrari publice: desenator constructii lucrari publice, geometru, responsabil cu studii tehnice in constructii si lucrari publice, sef de santier de constructii si lucrari publice, conducator lucrari constructii lucrari publice.

Domeniul hotelier, restaurant si alimentatie

Supervizor, bucatar, angajat polivalent in restaurant, chelner, preparator produse din carne (macelar).

Agricultura

Pentru codurile 41112 si 41114, numai muncitori sezonieri: horticultor-zarzavagiu (41112), arboricultor-viticultor (41114), crescator animale (porci, iepuri, pasari).

Mecanic, lucrari metalice si industrii diverse

Constructii metalice si prelucrarea metalelor: cazangiu, operator reglare masini-unelte, turnator industrial (croirea si asamblarea tuburilor), ajustor mecanic, turnator in tipare, controlor-fabricarea constructiilor mecanice si a lucrarilor din metal. Altele: operator pe masini automate in productia electrica, agent de intretinere in industria constructoare, operator pe masini de prima transformare a metalelor, agent de incadrare a productiei electrice si electronice, desenator constructii metalice, tehnician fabricare constructii mecanice si prelucrarea metalelor, tehnician-calitatea constructiei mecanice si prelucrarea metalelor, instalator-reparator ascensoare (si alte sisteme mecanice).

Industrie de procesare

Pilot de instalare in industrii chimice si producatoare de energie, pilot instalare industrii agroalimentare, operator pe masini si aparate de fabricare a industriei agroalimentare, operator pe masini de prima transformare a metalelor, pilot instalare productie material sticlos, operator prelucrare sticla, pilot instalare productie ciment, operator productie ceramica si materiale de constructii, operator productie panouri de lemn, operator productie materiale pentru hartie si carton, operator productie hartie-carton, operator modelare lemn, operator prelucrare carne, operator fermentare artizanala (productie vin, bere, branzeturi).

Comert si vanzare

Reprezentant comercial bunuri echipamente profesionale, reprezentant comercial bunuri intermediare si materii prime, reprezentant comercial servicii pe langa intreprinderi, tehnician vanzari la distanta, reprezentant la domiciliu, comerciant.

Curatenie

Spalator geamuri, agent de intretinere si curatenie urbana, agent de intretinere si curatenie.

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă