3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Raiul Animalelor" de pe strada Apusului, langa Gara Catelu

„Raiul Animalelor” de pe strada Apusului, langa Gara Catelu

Strada Apusului si Gara Catelu nu pot fi decat nume predestinate pentru o afacere inedita in Romania, dar care exista de multi ani in tarile dezvoltate: un cimitir pentru animale de companie. Si cum s-ar putea numi altfel decat „Raiul Animalelor” un loc in care-si gasesc odihna vesnica nu numai caini si pisici, dar si ponei, broaste testoase, pesti, papagali sau iepuri?

Motanul Luca era „mereu justitiar si pacifist”
Am ajuns intamplator la „Raiul Animalelor”, ghidandu-ne dupa un indicator amplasat chiar la intrarea pe Autostrada Soarelui, Bucuresti-Constanta. Ironia face ca pe acelasi stalp pe care se afla indicatorul cu inscriptia „Cimitir animale de companie” sa se afle si un altul, care ne indruma in alta directie, ce-i drept, spre Gara Catelu.
O buna bucata de drum este asfaltata, insa ultima suta de metri nu. In schimb, odata trecut de poarta te intampina un adevarat „loc cu verdeata”. O mare pajiste cu gazon, pe care sunt amplasati cativa arbori si care este strabatuta de alei pietruite. In stanga si-n dreapta aleilor sunt amplasate placi funerare de marmura, pe care putem vedea atat fotografia ocupantului locului de veci, cat si epitafuri care mai de care mai duioase pentru cel disparut, unele dintre ele chiar in versuri.
De pe o placa funerara aflam ca motanul Luca era „mereu justitiar si pacifist” si ca „a plecat cu multa demnitate. Pe alta se poate citi ca pisicuta Gina a fost „bucuria si mangaierea noastra”, adica a stapanilor. Pe alta alee, cea a cainilor de talie mare, putem vedea ca patrupedul Jessy a trait doar patru ani de zile, fapt care justifica inscriptia funerara: „Destinul poate curma fericirea intr-o clipa”.

Se poate plati si in rate
Administratorii cimitirului ne explica politica firmei, si anume de a stabili tarife pentru toate buzunarele. „Oricum, tarifele practicate de noi sunt cu mult mai mici decat amenzile aplicate de autoritati celor care ingroapa animale in locuri nepermise, cum ar fi in parc sau in spatele blocului”, spune Cosmin Manaila, reprezentant al administratiei „Raiului Animalelor”.
Aici, un loc de veci pentru un catel de talie medie, situat langa aleile principale, costa patru milioane de lei vechi, la care se adauga taxa anuala de intretinere, de 900.000 de lei. Exista insa si locuri de veci mai ieftine, de numai 2,1 milioane de lei. In aceste tarife sunt incluse si cheltuielile legate de transportul decedatului de la domiciliul stapanului sau clinica veterinara si pana la cimitir.
Stapanul poate opta insa si pentru incinerare. Incineratorul aflat in incinta cimitirului este de ultima generatie, corespunzand tuturor normelor europene in materie de poluare si protectie sanitara. In acest caz, proprietarul animalelor are doua optiuni. Prima este reprezentata de incinerarea individuala a animalului, adica incineratorul este pornit special pentru un singur necuvantator si stapanul poate pastra cenusa intr-o urna. Care urna poate fi din lemn sau chiar din marmura si poate fi luata acasa sau depusa in columbar, alaturi de poza celui disparut dintre cei vii. Acest tip de incinerare, pentru acelasi caine mijlociu, are un tarif de 2,5 milioane de lei.
Apoi, pentru cei mai putin instariti exista optiunea incinerarii comune, pentru numai 1,5 milioane de lei vechi. Incinerarea dureaza de la 45 de minute si pana la o ora si jumatate, in functie de dimensiunea animalului. Oricum, pentru stapanii de animale care nu prea au dare de mana exista si optiunea „moarte pe credit”, adica plata in rate a cheltuielilor de inmormantare.

Si cainii comunitari merg in Rai
In „Raiul Animalelor”, cainii nu sunt ingropati langa pisici si nici acestea din urma langa pesti sau papagali. Fiecare animal are perimetrul sau bine stabilit. Sunt grupate: caini de talie mare, de talie mijlocie, mici, pisici si alte animale de companie.
Nu lipsesc insa nici mormintele altor animale, cum ar fi broaste testoase sau iepuri. Ba chiar exista si mormantul unui ponei. Si nu toate animalele sunt de rasa. Administratorii „Raiului” ne spun ca au avut cazuri in care au fost contactati de o asociatie de locatari pentru a pregati funeraliile cainelui blocului, care a murit calcat de masina. Clientii cimitirului de animale provin din toate categoriile sociale, de la actori bine cotati si pana la pensionari cu venituri modeste.
De aceea, si sicriele sunt de mai multe feluri: din lemn de esenta obisnuita sau speciala, capitonate sau nu. Si urnele sunt de mai multe categorii, pentru toate buzunarele.

Investitie de 500.000 de euro
Amenajarea „Raiului Animalelor” a necesitat o investitie de jumatate de milion de euro. In aceasta suma au fost incluse achizitia terenului, realizarea constructiilor si racordarea la retelele de utilitati: energie electrica, apa, gaze.
Amplasarea cimitirului, in suprafata totala de 15.000 mp, cat trei terenuri de fotbal, langa Autostrada Soarelui a fost justificata de faptul ca, potrivit legislatiei, trebuie respectata o distanta minima de 500 metri fata de zonele locuite. „Vrem sa lansam ideea de parc-cimitir”, ne marturiseste Cosmin Manaila, care ne asigura ca „Raiul Animalelor” inseamna mai mult decat o afacere cu locuri de veci pentru necuvantatoare. In curand, aici va fi amenajat si un loc special in care cainii vor putea sa alerge liber. De asemenea, a fost initiat programul „Gaseste-ma”, prin care orice animal pierdut poate fi returnat proprietarului, prin apelarea unui numar de telefon al dispeceratului, numar inscriptionat pe placuta atarnata la gat. In rest, despre morti numai de bine…

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă