1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialPro şi contra Adrian Păunescu - comentarii ale cititorilor României Libere

Pro şi contra Adrian Păunescu – comentarii ale cititorilor României Libere


Comentarii la materialul Cum a ajuns Adrian Păunescu erou

Ursu @ Trebuie sa fie un erou national

Un scriitor, poet sau artist in general numai generatiile viitoare pot sa-l puna acolo unde-i este locul. Putini scriitori si poeti are Romania la nivelul lui Adrian Paunescu. Creati o seara literara pe orice televiziune, cereti voturi si vedeti unde va aflati. Paunescu este o punte de trecere de la „comunism la sa zicem capitalism”, Paunescu a trait cu suletul orice moment. O mare greseala care se face este ca noi am inlaturat comunismul. Comunismul nu a fost in Romania sau nicaieri in lume. Comunismul se atinge(nu se intra) foarte greu, iar atins nu mai poate fi inlaturat.

un cititor @ Dinescu, Păunescu şi noi

Adrian Păunescu… „Era… un mare talent, era impetuos, un foarte bun gazetar şi a avut meritul de a fi primul scriitor care s-a certat cu Ceauşescu…” Mircea Dinescu După unii Mircea Dinescu nu e intelectual? Părerile celor pe care articolul i-a izolat sub eticheta de intelectuali sunt păreri strict personale şi aparţin numai câtorva care şi-au pierdut uzul decenţei. Mulţi intelectuali de dreapta sau de stânga îndrăgesc versurile lui Adrian Păunescu. Majoritatea îi respectă talentul. Cristi Puiu m-a dezamăgit şi îi spun că Ştefan cel Mare a fost considerat sfânt din timpul vieţii. Câteva texte istorice i-ar fi o delectare instructivă. În cazul lui Ştefan cel Mare, Biserica nu a îndeplinit decât o formalitate canonizându-l, pentru că noi ne închinam de demult acestui miracol românesc. Militari au fost şi sfântul Gheorghe, sf. Mina, sf. Ciprian, sf. Adrian, sf. Andrei din Mesopotamia etc. Asistăm la două momente succesive urâte. Ieşirea condamnabilă a lui Victor Ponta împotriva lui Mircea Cărtărescu şi demonizarea lui Adrian Păunescu. Amândouă sunt făcute în spiritul nimicitor de după cel de al doilea război mondilal, când Eminescu şi Blaga au fost interzişi. Atunci ţara era ocupată de tancurile ruseşti. Adrian Păunescu a fost atât de prolific încât posteritatea îi va cerne scrierile şi multe vor dăinui. Iar greşelile lui vor fi uitate. Să avem decenţă şi să-i închinăm un gând bun. Dumnezeu să-l odihnească.

Observator @ Poet National

Adrian Paunescu merita funeralii nationale. Este alaturi de Eminescu, Poetul National al romanilor. Faptul ca a avut o convingere politica, alta decat o am eu sau dvs, asta nu-l face nici mai mic nici mai mare. MARE va ramane prin poeziile sale patriotice sau de dragoste. Adrian Paunescu a facut tot ce s-a putut in contextul epocii. Faptul ca a scris cateva versuri care probabil nu-l caracterizau nu are nicio relevanta. Cum putea el sa-si promoveze crezul, sa ne faca pe noi sa ne redescoperim istoria, sa ne regasim dragostea, sa redevenim oameni? Altfel, ramanea un poet interzis si atat! Dvs. puteati sa fiti un dizident pe vremea lui Causescu si sa promovati in acelasi timp cultura si istoria in Romania. Sunt convins ca nu! Domnilor, am pierdut un reper cultural si nu este important ceea ce credeti dvs. Important este ca poeziile sale angajate vor ramane un reper cultural si emotional pentru generatii intregi! Nu-l judecati pe Adrian Paunescu dupa crezul sau politic! Acordati-i respect pentru ca a avut curajul sa nu se dezica de el! Acordati-i respect pentru inegalabila sa poezie de dragoste si pentru cea patriotica. Inainte de a fi social-democrat, liberal sau comunist, ADRIAN PAUNESCU a fost un mare patriot si un poet INEGALABIL. Haideti sa nu mai judecam oamenii dupa preferintele noastre politice! Eu nu am o orientare politica de stanga, dar asta nu m-a impiedicat sa vars o lacrima pentru MARELE POET! Dumnezeu sa-i dea postum ceea ce merita: respect, onoare, un loc inre comorile culturale ale natiunii si un pic din dragostea noastra! Dumnezeu sa-l odihneasca!

ion @ radicali numai cu ce-i al nostru

Cred ca atatea reactii pro si contra cate a dezlantuit moartea lui AP nu s-au mai vazut de la Revolutie pana azi. Preciez pozitia lui D.C. Mihailescu, careia ma raliez. Timpul este cel mai drept judecator.

Daniel @ Recurs la memorie

Cel mai greu lucru in tara asta pare sa fie judecarea cu dreapta masura. Comunismul a lucrat fin atingand o coarda foarte importanta a sufletului romanesc. Natiune funciar lasa, mincinoasa, neverticala, ne bucuram de raul altuia si bagam cutitul pe la spate. Mai tigani decat tiganii, ne furam si caciula de pe cap si ne mandrim cu dexteritatea noastra in smecherii. Am reusit, dupa 50 de ani de comunism, sa credem cu disperare in mitul inviolabilitatii nationale, al destinului maret, al valorii de nestirbit. Credem in continuare ca subsolul nostru ascunde mari de petrol si munti de aur… Credem in continuare ca solul nostru suporta si naste genii si minuni… Astfel si Paunescu, fie-i tarana usoara si sufletul impacat, devine erou national pe spezele memoriei noastre selective si concave… Cenaclul Flacara a fost o miscare culturala strict coordonata de structurile de partid si organele de ordine publica si securitate ale momentului. A fost frumos? A fost, pentru noi, cei de atunci. A ramas ceva? Da, o nostalgie dupa tineretile noastre pierdute… In schimb, desi a generat cativa solisti cu priza la public (atunci…), nu a nascut nimic relevant cultural. Socaciu, Seicaru, Hrusca si altii ca ei sunt, totusi, agreabili mediocri ai unul folk cu parfum de mult apus. Liniile lor melodice sunt sterse, simple, similare, textele stralucesc prin banalitate siropoasa. Mai citeste cineva poeziile lui Paunescu? Dintre cabotinii plangareti de la inmormantare, era vreunul in stare sa recite cateva versuri? Impatimitii de poezie declama din Minulescu, Blaga, Barbu, Cosbuc, Toparceanu, Eminescu etc… Cine stie pe dinafara vreo poezie de Paunescu?… A murit Paunescu… Dumnezeu sa-l ierte. Si ce daca? Ce am pierdut noi, natiunea careia i s-au servit cu de-a sila onoruri militare in uniforma de gala? Mi-e rusine de cabotinismul nostru ieftin. Mor generali batrani, eroi ai razboiului mondial, mor soldati tineri, victime ale conflictelor de prin lumea araba… fanfara canta si la ei, se aud focuri de arma… lipseste uniforma de gala… E o disonanta aici care zgarie urechile. Suntem condusi de cabotini isterici si de proasta calitate umana, care confunda galagia cu valoarea.

Vasile @ Da, Cenaclul a fost un mod de a evada din lumea co

Dar nu putem sa ne limitam a vedea doar un aspect din atitea fatete bune si rele. Sa nu uitam ca in acele timpuri 70 % din aparatul de securitate cauta peste tot dusmanul de clasa si pe la cenaclu misunau informatorii care dadeau rapoarte despre colegii lor participanti. Sa nu uitam ca cenaclul a tinut atita timp pentru ca, pe linie de partid, obtinea toate aprobarile direct de la esalonul doi. Doar ce mai marunti trebuiau sa se justifice de ce aprobau. Dar nu doar asta la definit pe Paunescu ca om. Cenaclu ne-a umplut inimile si oferit si ratia de libertate de gindire datorita celor care cintau si spuneau poezii. Dar nu ne-a umplut frigiderele sau nea adus caldura in casa. Credeti ca poetul Paunescu minca salam cu soia si se imbraca gros in vila lui? Credeti cumva ca nu primea regulat de la ComAliment sacosele dosite cu salam de sibiu si pui in timp ce noi stateam cu zilele la cozi? Ca om sa purtat ca unul care nu-i pasa de altii ci profita fara scrupule de ori ce prilej pentru a ajunge sa fie omagiat ca tovarasul. Sa nu uitam ca poetul n-a fost doar Cenaclul si atit decit organizatorul cenaclului.

privitor_de_pe_margine @ Ce ma deranjeaza

Am citit cam tot ce s-a scris despre moartea lui Paunescu in aceste zile. Am privit si la tv imagini de la cenaclu. Am participat si eu la cenaclu, dar dupa cateva sedinte am simtit ca ceva nu este in regula. Ce lipseste acum din imaginile de la cenaclu, sunt interventiile lui Paunescu prin care cerea publicului sa „cinsteasca” conducatorul iubit si partidul buruitor! De ce lipsesc aceste secvente din imaginile de la tv? Ele ar oferi raspunsul de ce Paunescu nu este un erou, ci doar un versificator patetic de rime la kil (nici macar la kilogram!). La revolutie maestrul Rebenciuc a venit cu un sul de hartie igienica pentru Paunescu si cei ca el. Avea dreptate…

Eu @ respect si valoare….

Daca Poetul a tacut ne putem permite chiar orice?? Cata lipsa de intelegere a suferintei familiei celui disparut, cata lipsa de decenta Pe Adrian Paunescu l-au citit, ascultat, stiut, iubit, inteles, multi, foarte multi, va ramane in constiinta si amintirea noastra, in cultura noastra, un om care a reinviat in timpuri grele dragostea de neam, de domitori, de tara, de steag, de parinti, VALORI pe care nu le mai avem in ziua de astazi …

Un Carcotas @ Epigonii

Oare Cioran, Eliade, Noica trebuie scosi din istorie pentru ca au fost simpatizanti legionari sau chiar mai mult ? Mari valori precum Goga, Iorga, Arghezi, Sadoveanu, Calinescu si chiar Eminescu au avut opinii politice care nu au convenit si nu convin unor epigoni ai caror valoare este discutabila. Deci sa il lasam pe Paunescu acolo unde ii este locul, in galeria marilor romani ! Sunt sigur ca si Eugen Barbu si DR.Popescu merita cu prisosinta acelasi loc. Nu cred ca actualii epigoni politruci vor ajunge vreodata in aceasta galerie !

cip. @ Teatru si circ.

Intotdeauna , romanii ( si nu numai ei ) au simtit nevoia de eroi , de simboluri. Cine a inteles acest lucru , a ajuns sa conduca. Intoarceti-va in timp , uitati-va in oglinda si intrebati-va , cum eram in Decembrie 1989. Cita foame , cita ura impotriva lui Ceausescu ( care se confunda cu sistemul ) , cita ,,foame” de nou si de necunoscut. Pentru noi , necunoscutul era Occidentul , viata libera ( nu in sensul celei de azi ). Ei bine , atunci aveam momente de refulare … si unde ne puteam refula decit la auzul stirilor de la Europa Libera , sau la cenaclul Flacara. Era locul unde credeam ca suntem liberi. Era ca o iluzie , era ca un drog dupa care te trezeai iar in frig cu programul la TV de 2 ore si cu frica sa nu te asculte careva ca esti pe postul Europa Libera. Si dupa 20 ani ne-am cunoscut , unii pe altii. Stim ce putem si stim cine suntem. Am demonstrat lumii ceea ce putem face , modul nostru de gindire si ce dorim de la viata. ei bine. Romania nu a avut o intelectualitate anticomunista Singurul intelectual anticomunist care a luat pozitie ( si ce pozitie ) impotriva sistemului a fost Paul Goma. In rest … teatru mult si circ la prostime. Si inca ceva : Adrian Paunescu nu a fost Václav Havel si Václav Havel nu a fost Adrian Paunescu.

Mia @ Dezamagire

Suntem intr-adevar cultura Adibas, a facaturii, a falsului. Ieri faceam funeralii nationale, azi sarim sa-l devoram bucatica cu bucatica, inainte sa se fi racit si durerea fiicei lui sa se fi domolit un pic. Nimeni nu pare a remarca decat pacatele lui Paunescu si nicicum constanta vederilor lui politice. Observam repetitiv pana la obsesie ca a candidat, dar nu ca a candidat din partea PSM, intr-o vreme cand vederile socialiste erau puse la zid cu furie, a continuat sa fie membru PSD, singura forma organizata, fie si defectuoasa, de stanga romaneasca. E o forma de onestitate politica pe care nu o remarca mai nimeni, cum nu se vorbeste nici de capacitatea de a-si recunoaste greselile. Cat priveste valoarea sau nonvaloarea literara, exista si aici cale de mijloc:sigur ca-i multa maculatura la Paunescu, ca la toti cei care scriu mult si repede, dar sa generalizam barbar insinuand ca Paunescu nu a fost decat un versificator submediocru, e o lipsa de decenta gazetareasca pe model tabloid. Pentru prima data cand Gabi Lupu m-a dezamagit.

albescu @ Alb sau negru!

Asta e situatia in Romania. Unii spun ca e alb, iar altii sustin ca e negru. Cand colo e gri. Paunescu nu a fost nici bun nici rau. A fost insa un talent urias, sedus de o conjunctura complexa. Nu uitati insa ca in 68 multi l-au considerat pe Ceausescu un patriot care a construit o Romanie moderna pentru acea vreme si care s-a opus intrarii in Cehoslovacia. Daca personalitati ilustre ale strainatatii au fost pacalite, de ce nu se accepta ca a fost pacalit si Paunescu? Ca apoi, dupa ce ai realizat cat te-ai inselar era mai greu sa recunosti, fara nici un risc, asta e alceva! Oricum, daca criticii spun ca a fost un poet slab si poporul sustine ca a fost un mare poet, cred ca istoria literaturii va tine cont de popor. Vorba lui Graur, cand o greseala gramaticala ajunge sa fie vorbita de intregul popor, trebuie sa o includem in regulile gramaticii!!!!!

ASSERT @ Umanioare

Când am ascultat prima oară muzica tînără a Cenaclului Flacăra, o constatare imediată a fost asemănarea cu baladele urbane din Rusia Meridională, balade acompaniate la ghitară, nu balalaică. Îmi plăceau până la enervare, iar asemănarea persistă în cugetul meu şi acum! Will Durant scrie convingător despre civilizaţia din Romania spaţiului nord-pontic, la fel ultima carte (neterminată) a lui Thor Heyerdal antamează legătura dintre Romania spaţiului nord-pontic şi Regii vikingi ai Nordului. După cum o temă istorică deosebit de sensibilă, percepută ca agresivă de către muscali, este să spui că la începutul statalităţii lor se află varangii. Se vorbeşte despre Rusia Kievană, -chiar şi Andrei Tarkovski îi făcea propagandă!-, dar aceasta este construcţia ideologică a lui Karamzin. El se considera imitatorul lui Gibbon. Prin tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774, Occidentul iluminist european din triada Montesquieu-Voltaire-Gibbon pur şi simplu a asmuţit Rusia asupra intereselor româneşti din Romania Orientală! În ciuda tuturor, am rezistat, mulţumită proiectului voluntarist-intelectualist al naţionaliştilor şi romanticilor români din secolul XIX. Adrian Păunescu doar a continuat acel proiect naţionalist şi romantic românesc. Reamintesc istoria. Prin pacea de la 1774 girată şi de Britania, Romania Orientală de la Caucaz până la Nistru era desfiinţată! Era astfel creată Rusia Meridională ori NovoRossiia. Mai peiorativ, „Sudul Potemkian al Rusiei”! Conotaţia negativă, frivolă, este prezentă. Dar influenţa umanismului, a primului umanism, ori a „umanismului bizantin” aşa cum este numit acesta în Occident, rămânea în spaţiul arian nord-pontic din Romania Orientală. După o tendinţă ideologică inaugurată de Montesquieu şi Voltaire, occidentalii se feresc să spună Romania, preferă să-i pună eticheta iluministă Bysance. Umanismul acela de veche şi pură sorginte intelectualistă din Romania noastră, din Romania căreia îi aparţinem cultural prin ortodoxia continuă şi autentică, îşi pune chiar amprenta peste „melancolia rusă”! Care se naşte din tragedia greacă via umanismul din Romania Orientală nord-pontică. Acelaşi umanism îi influenţează deopotrivă în scrieri pe Alexandru Puşkin şi pe Costache Negruzzi. (Mi se pare interesantă relaţia pur culturală dintre acest nou Sud literar al NovoRossiei şi Rusia moscovită, aşa cum se vede ea în piesa „Trei surori” a lui Anton Cehov. Nicolai Gogol se naşte şi el în acest spaţiu arian nord-pontic din Romania Orientală.) Sponsorizând muzica tînără la noi, Adrian Păunescu a recuperat pentru România un vechi arhetip cultural din Romania Orientală nord-pontică, arhetip deja speculat, chiar exploatat!, de Rusia.

 

Comentarii la materialul DEZBATERE: Ar trebui Păunescu studiat în şcoli?

clar @ poezia asta ar tb studiata

Cinstit Cirmaci al tarii intelepte,/
Noi, fii tai, ne indreptam spre tine,/
Cu inimile intr-un turn de trepte/
Si viata o rugam – sa-ti fie bine.//
Sa-ti duci destinul intru sanatate ,/
Erou, mereu cu tara impreuna,/
Si sa-ti rotesti – egala peste toate -/
Sfredelitoarea ta privire bruna.//

Minodora @ istoria va discerne singura

Vai de capu’ meu! A.p. comparat cu Hugo!!! Ma incanta gandul ca eu in scoala am studiat pe Jebeleanu, Beniuc, Porumbacu. Cine mai stie de ei? Slava domnului! Versificatie patriotarda a lui Paunescu va starni zambete. Cetatean din Belgia, ai memoria cam scurta si judecata cam handicapata. Daca manualele scolare vor fi facute in continuare de nostalgici ai comunismului, neputinciosi in a mai invata ceva nou, da, va aparea si Paunescu acolo.

alberto @ cam multa prostie in romania!!!

Eminescu a avut articole politice si poezie politica, cat cuprinde! dar se face o comparatie nelalocul ei, intre un eminescu, un cosbuc si tovarasul paunescu!! eminescu nu a fost ignorat la vremea sa, dovada stand faptul ca, titu maiorescu i-a oferit catedra la universitatea ieseana, la intoarcerea acestuia din strainatate, desi, eminescu, nu absolvise nimic…participase la multe prelegeri, dar nu absolvise….deci nu era sarantocul pe care l-au plans comunistii! mai mult, eminescu ducea o viata de aristocrat boem..avea intrare in cele mai bune case, nu era neglijat…dar nu ai cum sa pui o suina ca paunescu, demagog, galagios, murdar (vezi comportamentul de la cenaclul flacara, scuipati pe scena, injuraturi, betii,etc.), cu eminescu!!! putin respect n-ar strica, boieri d-voastra!!!! nu induceti copiii in eroare!!! nu mai grohaiti acolo, la bucuresti, mai intrebati si pe altii!!!

Robin Hood @ Din pacate…..

Fratilor! Voi uitati ca poetul se bucura de toate privilegiile oferite de regimul Ceausescu:avea de toate intr-o vreme cand noi,cei ce avem acum in jur de 50 ani, NU AVEAM SA LE DAM COPIILOR NOSTRII DECAT TOCANA DE LEGUME!!!!TOTUL ERA PE CARTELA SI NU SE GASEA:TE RUGAI O ORA DE VANZATOARE SA-TI DEA 1 KG DE ZAHAR PENTRU ZIUA DE NASTERE A COPILULUI!!!!Cand Paunescu ridica in slavi familia Ceausescu magazinele erau goale si nu puteai asculta decat muzica aprobata de securisti.

Radu Babulescu @ Aveti dreptate.

Din toate dezbaterile astea pe site-uri reiese catastrofa culturala si debusolarea morala si intelectuala a peste 2 treimi dntre contemporanii nostri, cat de bine li s- infipt in creierele spalate de cei ca raposatul, verbozitatea bolsevica. Realitatea este ca nu a avut nici urma din profunzimea lui Eminescu sau Blaga, i-a lipsit umorul lui Caragiale, patriotismul autentic al unui Radu Gyr sau Goga, rafinamentul unor Dan Botta sau Perpessicius, inventivitatea unui Ion Barbu. Nici ca articler n-a fost mai breaz. Singurul domeniu propriu de definitie au fost circaria de la Polivalenta si lichelismul fata de Ceausesti.

ILIE @ Paunescu

Adrian Paunescu, cu uriasul sau talent, ar fi putut fi unul dintre cei mai mari poeti ai romanilor, gasindu-si un loc (binemeritat) alaturi de Eminescu sau Blaga. Doua lucruri insa l-au impiedicat : – un exceptional talent de versificator care, dintr-o calitate, s-a trasformat intr-un defect, facandu-l sa umple cu versuri mii de pagini (Nu cred ca exista in literatura romana un poet mai prolific decat el), diluandu-si astfel substanta poetica in loc sa ajunga la condensare si esentializare. – un „caracter” indoielnic, care l-a transformat intr-un poet de curte in serviciul unui dictator. Am fost, in adolescenta, prezent la Cateva Cenacle Flacara – unde atmosfera era, intr-adevar formidabila si incendiara datorita darului lui Paunescu de a fanatiza masele ; si am urmarit cu tristete „involutia” de la refrenul „Traiasca libertatea, traiasca Romania!” la „Traiasca Ceausescu, partidul si poporul/ Traiasca Romania, traiasca tricolorul!” Multa vreme de acum inainte versuri ale lui vor fi recitate sau cantate; dar, din pacate, si doar din vina lui, nu va ocupa locul de frunte pe care l-ar fi putut merita in Panteonul literaturii romane. Va ramane doar un versificator patriotard si un poet de curte Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte.

oradeanu’ @ esca

Daca se vorbeste si scrie in cartile scolare de Anreea Esca sau alte figuri de prin mass media de rahat a tarii noastre atunci studierea lui Paunescu este ceva de la sine inteles. Toata lumea a varsat o lacrima va spun eu. Dar nu vor recunoaste 75 % din ei, exact ca si cu manelele. Nimeni nu mai asculta dar acasa sau la chefuri am vazut recent doar asta merge. La fel si filmele erotice. Vai nimeni nu se uita. Vai tu nu ti-e rusine! Si acasa pe furis toti se uita va pun eu. Asa si cu Paunescu. Nimeni nu l-a iubit dar toti au varsat lacrimi. La nimeni nu va merge atata lume la inmormantare. Nici la Iliescu, Base, Emil oricare ar fi el. Ce sa se mai verse lacrimi!? Poate comparatiile au fost prea fortate dar asta e. Pe curand sau ramas bun domnule Paunescu.

costi @ Discernamantul in cultura

Paunescu a fost un manipulator si nu neaparat spus in mod critic, ci constatator. Poezia este un izvor de geniu care comunica unic un mod de a vedea sentimental lumea. Paunescu trecea cu prea multa usurinta de la paradis la infern in poezii care erau mai curand versificatii decat sentiment autentic. Poezia lui Paunescu trebuie vazuta ca o contributie la propaganda, pe stadioane, la microfon, la tribuna si mai ales pentru a influenta masele care sa-l aduleze. In spatele poeziei profunde statea cabotinismul care sa atraga aplauzele si sa-i confere o pozitie dominanta in domeniul cultural unde taia cu barda. Cu un asa bagaj spiritual Paunescu este malefic in educatie pentru ca va trezi in cititor si in elev un sentiment care nu a fost niciodata pur la autor. Rezultatul in scoala este ca va genera extremism spiritual. Societatea nu poate alege pentru ca elitele actuale impun mentinerea mentalitatii comuniste prin pastrrea reflexelor cu personaje care sa ne faca sa nu uitam trecutul comunist propagandist.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă