0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDEZBATERE: Ar trebui Păunescu studiat în şcoli?

DEZBATERE: Ar trebui Păunescu studiat în şcoli?

Comparat, după trecerea în nefiinţă, cu George Coşbuc, Octavian Goga sau chiar Mihai Eminescu, Adrian Păunescu nu este totuşi inclus în rândul scriitorilor care sunt studiaţi în şcoli.

România Liberă a vorbit cu critici literari şi profesori de limba română din ţară despre eventuala includere a lui Adrian Păunescu în programa şcolară pentru limba şi literatura română.

Opiniile politice au dăunat poeziei

Potrivit lui Octavian Soviany, critic literar şi profesor de limba română la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală, Adrian Păunescu a fost inlcus, prin anii 2000 în manualul alternativ de limba română coordonat de Eugen Simion (apărut la Editura Corint).

„Păunescu a fost inclus circa trei-patru ani în acest manual la capitolul poezie civică şi patriotică, însă autorii de manuale sunt mai conservatori în ceea ce priveşte literatura contemporană şi destul de reticienţi la nou”, spune Soviany.

Opiniile politice ale lui Adrian Păunescu ar putea fi o altă explicaţie lipsei sale din curricula şcolară.

„Imediat după 1989, Păunescu era luat în calcul de autorii de manuale, însă amestecul politicului a făcut ca acesta să nu mai fie în vizorul acestora. În plus, s-a făcut un fel de pact între autorii de manuale de excludere a sciitorilor contemporani din manuale”, este de părere Gheorghe Antonescu, profesor de limba şi literatura română în cadrul Colegiului Naţional Mihai Viteazu din Slobozia.

Opera timpurie a lui Păunescu, cu cel mai mare potenţial

Volumele de început ale lui poetului sunt au cel mai mare potenţial de a fi studiate în manualele de limba şi literatura română.

„Fără îndoială, Păunescu ar putea fi inclus în rândul poeţilor contemporani din programa obligatorie pe lângă alţi scriitori ignoraţi precum Mircea Dinescu sau Ileana Mălăncioiu. Volumele de început sunt cele mai valoroase, în special din punct de vedere al verisficaţiei”, explică Antonescu.

Şansele ca opera lui Păunescu să fie luată mai mult în considerare de autorii de manuale şi comisia care stabileşte programa sunt mai mari odată cu trecerea în nefiinţă a poetului. „Poetul seamănă cu porcul: este mul mai bun mort decât viu”, consideră Soviany.

Poezia „Iluzia unei insule”, cântată de Valeriu Sterian este, după spusele lui Soviany, una dintre cele care ar putea fi inclusă în manualele de limba şi literatura română:

„Diseara-i plecarea în insula mea
trasura de nuc te asteapta la scara,
ia-ti haine mai groase si nu-ntîrzia
caci cîini-politisti s-ar putea sa apara.”

Generaţia de azi nu cunoaşte opera lui Păunescu

Din păcate, Adrian Păunescu a intrat în conştiinţa generaţiilor actuale mai mult ca om politic şi persoană publică şi mai puţin ca poet.

„Foarte puţini tineri au citit măcar o poezie din opera şi lui Păunescu”, spune Soviany.

Adrian Păunescu a debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. „Repetabila povară”, „Totuşi iubirea”, „Analfabeţilor” şi „Tăierea porcului” sunt doar cateva dintre poemele cu care s-a remarcat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă