3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialMuzeul Boierului Roman, la Conacul de la Heresti

Muzeul Boierului Roman, la Conacul de la Heresti

Recent, intr-o frumoasa dupa-amiaza de septembrie, Muzeul Taranului Roman a organizat o vizita la Conacul lui Udriste Nasturel de la Heresti, monument de arhitectura din sec. XVll. Intitulata „Nunta de la Heresti”, inedita manifestare culturala si artistica la care a asistat multimea de „prieteni ai muzeului”, adusa la conac cu doua autocare, a fost realizata de bine cunoscutul actor, regizor si colectionar de marca Dan Nasta.
Ca un mag fermecator, Dan Nasta a creat, cu mijloace regizorale si artistice, un context de nunta populara, in cadrul caruia s-a anuntat infiintarea Muzeului Boierului Roman care va avea sediul in Conacul de la Heresti, recent renovat.

Boierul roman reintra „in carti”

Dupa cum a mentionat directorul Muzeului Taranului Roman, dl Vintila Mihailescu, „boierul roman, ca si taranul roman, a stat la temelia culturii nationale si are tot dreptul de „a reintra in carti” de unde a fost scos de regimul comunist”. Pana la anul, Muzeul Taranului Roman va organiza in casa de piatra a logofatului Udriste Nasturel, un loc special, unde stilul de viata al boierului roman va fi facut cunoscut cu mijloace muzeistice si unde vor fi organizate expozitii si evenimente culturale. Invitatii speciali ai Conacului de la Heresti vor fi descendenti ai marilor familii boieresti, precum Cantacuzinii, Ghiculestii s.a.m.d. Prin aceste intalniri, un segment reprezentativ de civilizatie autentic romaneasca va fi facut cunoscut publicului intr-un mediu familiar stilului de viata boieresc. Astfel, se va implini gandul lui Horea Bernea, cel care a redescoperit Conacul de la Heresti (mult timp abandonat in ruina), iar ziua de 14 septembrie, ziua de nastere a marelui pictor care a creat Muzeul Taranului Roman, asa cum se prezinta azi, va deveni si ziua de nastere a Muzeului Boierului Roman.

„Nunta la conac”
Printr-un inspirat spectacol audiovizual, Dan Nasta, „os boieresc si regizor domnesc” (dupa cum l-a prezentat directorul MTR), a plimbat publicul prin tot conacul, pana in pivnite, dar si prin gradina. Asezat pe un scaun, in mijlocul celor prezenti, cu un glas grav, modulat artistic dupa atmosfera fiecarui moment al nuntii pe care a sugerat-o, Dan Nasta a cucerit publicul, care a asistat vrajit la o nunta populara. Cu icoane vechi, romanesti, pictate pe lemn, si cu exemplare rare de covoare tesute, din colectia proprie, apeland la exceptionale inregistrari de muzica populara de nunta, ca si la o minunata selectie audio din slujba de cununie si la Suita de dansuri populare a lui Enescu, Dan Nasta a fost regizorul si protagonistul unui spectacol de neuitat. La final, oaspetii au fost invitati la o agapa in gradina conacului, aproape de Biserica din Heresti, ctitorita de Elina, sotia lui Matei Voievod, sora logofatului Udriste Nasturel. Dupa cum ne-a relatat preotul paroh Mihaita Podaru, aceasta biserica adaposteste vestigii de la Biserica Sf. Vineri Hereasca, pe care tot Doamna Elina a ctitorit-o si care a cazut victima demolarii samavolnice, in ziua de 19 iunie 1987.
Un element in plus de atractivitate al acestei seri petrecute la Conacul Nasturel, veritabila „uvertura” la Muzeul Boierului Roman, a fost filmul dedicat lui Dan Nasta, un autoportret pe care artistul si l-a creionat cu umor si nedisimulata placere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă