0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialFoto: Minunile lumii medievale

Foto: Minunile lumii medievale

Europa medievală este adesea văzută ca o perioadă întunecată a bolilor, mizeriei, violenţei, intoleranţei şi ignoranţei – o ruptură între splendoarea Imperiului Roman şi explozia culturală a umanismului din timpul Renaşterii.

Cu toate acestea, geniile precum Fibonacci, filosoful Averroes sau Dante au existat chiar în această perioadă. Universităţi care încă mai funcţionează astăzi au fost fondate în acele vremuri şi progresele în matematică şi ştiinţă din lumea musulmană s-au integrat în arta şi arhitectura Europei de la marginile continentului.

Publicaţia online salon.com a alcătuit o mică prezentare a splendorilor culturale şi artistice ale Evului Mediu.

Alhambra, Spania

Peste două milioane de vizitatori se plimbă în fiecare an prin palatele şi grădinile de la Alhambra, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. Matematica lui Pitagora pare inseminată în mozaicurile geometrice, sculpturile în ipsos şi tavanele din lemn gravat.

Museo Europea Degli Studenti, Italia

Cuvântul „universitas”, care se referă la un grup de profesori şi elevi cu scopul comun al unei educaţii la nivel mai înalt, a luat naştere la „Università di Bologna”. Aici, elevii erau cei care trăgeau sforile, angajând şi plătind profesorii şi având ultimul cuvânt de spus în privinţa cursurilor pe care le urmau. După fondarea ei, în secolul 11, reputaţia şi influenţa universităţii a crescut treptat, atrăgând genii ale Europei medievale precum Dante Alighieri şi Petrarca. Printre muzeele Bolognei este şi Museo Europea Degli Studenti, care urmăreşte istoria vieţii studenţilor din vremurile medievale până astăzi cu ajutorul obiectelor, cărţilor, hainelor publicaţiilor studenţeşti şi artei.

Cartea din Kells, Irlanda

Datând din secolul 9, Cartea din Kells este unul dintre cele mai extraordinare manuscrise medievale. Pe fiecare dintre cele 340 de pagini ale sale, călugări celţi şi-au demonstrat măiestria în caligrafie şi ilustraţie, ducând ornamentele la extrem cu ajutorul celor mai elaborate detalii.

Bazilica bizantină din Croaţia

Urmând drumurile romane originale din vechiul oraş Porec, veţi găsi templul lui Neptun, case în stil roman, turnuri medievale, arhitectură renascentistă în stil veneţian şi palate gotice, dar cea mai preţuită dintre toate rămâne Bazilica Bizantină Eufrasius. Construită în urmă cu 1.500 de ani, în secolul 6, pe situl unei biserici creştine chiar mai vechi, coloanele sculptate, capitelurile şi arcadele armonioase încadrează principala atracţie: mozaicuri aurite foarte bine păstrate. Într-unul din ele apare şi Episcopul Eufrasius, cu un model al bisericii în mână şi un Iisus strălucitor, care deschide o carte în care scrie: „Ego sum Lux vera” (Eu sunt Lumina adevărată).

Podul Diavolului, Franţa

În dealurile din estul Pirineilor francezi, „Pont du Diable”, care datează din secolul 14, este o capodoperă a ingineriei medievale. Bolta principală se întinde pe aproape 45 de metri şi era cea mai lungă din lume atunci când a fost construită, în urmă cu peste 600 de ani. Se spune că un asemenea arc a putut fi construit datorită unui pact al constructorului cu diavolul. Preţul: sufletului primului om care avea să treacă podul. Oamenii l-au înşelat, însă, şi au reuşit să convingă o pisică să treacă prima.

Catedrala Salisbury, Marea Britanie

În peisajul comitatului Wiltshire, oraşul Salisbury se poate mândri cu o piaţă veche de şapte secole şi este un paradis pentru istorici, turişti şi vizitatori ocazionali. Principala sa atracţie este, însă, Catedrala Salisbury. La cei 123 de metri ai săi, turla catedralei se poate mândri cu titlul de „cea mai înaltă din ţară”. Recent, catedrala a împlinit 750 de ani de la construirea ei.

Tapiseria Bayeux

Povestitorii medievali îmbinau textul cu imaginile pentru a ţese firul poveştilor despre eroi şi bătălii. De-a lungul celor 70 de metri ai săi, tapiseria Bayeux, datând din secolul 11, spune povestea invaziei normande în Marea Britanie şi Bătălia de la Hastings, condusă de William Cuceritorul. Ceea ce face din tapiserie o capodoperă nu este doar frumuseţea compoziţiei, culorilor şi ţesăturii, ci şi detaliile istorice ale războiului şi baia de sânge în care s-au scăldat cele două părţi.

San Gimignano, Italia

Nu degeaba este numit „Manhattan-ul medieval”. Cele 14 turnuri din acest orăşel toscan se întind către cer, furând privirea turiştilor. Pentru un orăşel care poate fi traversat în doar 15 minute, un orizont punctat de turnuri este ceva neobişnuit. Principalul muzeu al oraşului include intrarea în turnul central al oraşului, Torre Grossa, care are o privelişte nemaipomenită asupra dealurilor din împrejurimi. Urcuşul este unul lung, cu scări în spirală, iar vântul din vârful turnului este nemilos, dar cu siguranţă merită efortul.

Ceasul astronomic din Praga

Spre deosebire de alte ceasuri, acesta nu numără orele şi minutele. Construit în anul 1410, ceasul astronomic din Praga citeşte timpul la o scară mult mai mare. Pe cercurile exterioare, orele sunt numărate într-o schemă de 24 de ore. Componentele mecanice interioare marchează răsăritul, apusul, fazele lunii, poziţia soarelui şi zodiacul şi ilustrează poziţia Pământului în univers, aşa cum era ea percepută în Evul Mediu. La fiecare oră, patru figuri animate (adăugate mai târziu) se trezesc la viaţă: Moartea, cu clepsidra şi clopoţelul, Mândria, cu oglinda, Lăcomia, cu un sac de aur şi un Turc. Ultimele două reprezintă stereotipurile etnice ale secolului 17 şi tensiunile care aveau să cuprindă Europa centrală.

Muzeul Naţional al Evului Mediu din Paris

Nicăieri în Franţa nu este istoria Evului Mediu mai preţuită decât la Muzeul Naţional al Evului Mediu din Paris. Clădirea adăposteşte o colecţie vastă de obiecte care datează din Antichitate până în Evul Mediu târziu. Construit iniţial ca biserică în secolul 15, pe situl unui vechi complex de băi romano-galic, muzeul este căminul a peste 2.000 de ani de realizări arhitecturale. Colecţiile includ diferite vitralii, sculpturi gotice, manuscrise şi lucrări ţesute. Printre acestea, cea mai importantă este tapiseria numită „Doamna şi licornul”, considerată a fi una dintre cele mai mari capodopere ale artei medievale.

Cele mai citite

Bursele europene închid în scădere ultima sesiune completă din 2024

Anul 2024 se încheie sub semnul incertitudinilor economice globale, dar și al unor câștiguri moderate pe piețele europene Bursele europene au încheiat luni în scădere,...

E oficial! Alexandru Pop a semnat cu Dinamo și promite să facă istorie pentru „câini”

Dinamo București a anunțat oficial transferul atacantului Alexandru Pop de la Oțelul Galați, în ultima zi a anului 2024. Jucătorul a semnat un contract...

Extragere LOTO 6/49. Numere extrase la tragerile speciale de Anul Nou

Pe 31 decembrie 2024, Loteria Română a organizat tradiționalele trageri speciale de Anul Nou, oferind participanților o șansă dublă de câștig la jocurile LOTO...
Ultima oră
Pe aceeași temă