Cladirea Palatului Cultural este unul dintre edificiile cele mai reprezentative pentru vizitatorii municipiului Arad. Aceasta impresionanta cladire a fost ridicata intre anii 1911 si 1913. De atunci pana astazi, vizitatorul strain sau autohton ramane impresionat cand se opreste in fata impozantului monument arhitectonic.
Din punct de vedere arhitectural, cladirea reprezinta o combinatie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez si roman. Fatada este in stil eclectic si este decorata cu un basorelief inchinat muzelor. De asemenea, fatada este ornamentata cu un fronton sprijinit de masive coloane in stil corintic, iar deasupra lui strajuieste un turn masiv. Ornamentatia interioara a fost restaurata intre anii 1978 si 1980 de catre fratii Milataller, iar fresca este poleita cu foita de aur. Ornamentatia holului principal este realizata in stil secession. Ferestrele sunt originale si sunt realizare in stil nouveau-art. Pictura de pe bolta cupolei reprezinta sistemul solar si cometa Halley. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renasterii italiene. In partea dinspre parc, arhitectul s-a inspirat din elementele castelului de la Hunedoara, cladire de inspiratie gotica. Urcand scarile monumentale, vizitatorul intra intr-un frumos hol lucrat in marmura de Moneasa si de aici are acces in sala de concerte. Facand o incursiune in istoricul Palatului, se pot aminti cateva date interesante. Construirea edificiului a fost initiata inca din anul 1901 de catre Societatea Culturala Kolcsey din Arad, care a inceput demersurile pentru a se ridica o cladire care sa adaposteasca muzeul local, biblioteca orasului si o sala de concerte. Tot atunci s-a preconizat si infiintarea unei galerii de arta. Pentru cladire s-a deschis si un concurs la care s-au inaintat 27 de proiecte. Concursul a starnit un interes atat de mare incat printre participanti s-au numarat arhitecti din Paris, Berlin si Budapesta. Nici unul dintre proiectele prezentate nu a corespuns cerintelor autoritatilor locale. In final s-a apelat la arhitectul aradean Ludovic Szantay ca sa execute un nou plan al cladirii. A fost ales locul actual si dupa aprobarea definitiva au inceput pregatirile pentru construirea palatului. Din lipsa de fonduri, lucrarile au stagnat pana in anul 1910. In toamna anului 1912 constructia palatului era pe terminate, iar o parte dintre colectiile muzeului au fost deja mutate in noile incaperi ale cladirii.
Inaugurarea festiva a avut loc pe 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitata si Filarmonica orasului Arad, pentru un concert simfonic festiv in sala mare a Palatului, concert care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet si Beethoven.
In perioada ce a urmat, publicul aradean s-a intalnit in sala de concerte cu numeroase personalitati muzicale din tara si strainatate. Amintim de faimoasele concerte date de marele tenor Traian Grozavescu, de prezenta lui Richard Strauss si a lui Bela Bartok, dar mai ales de prezenta in mai multe randuri a marelui nostru compozitor si violonist George Enescu. In anul 1931, cu prilejul implinirii a 50 de ani de viata, in sala mare a palatului, George Enescu a primit titlul de cetatean de onoare al Aradului.
Actualmente, cladirea Palatului Cultural adaposteste sediile Muzeului Judetean si ale Filarmonicii de Stat.
Unul dintre cei mai mari specialisti in acordajul pianelor, germanul Martin Dernbach, care este si constructor de piane si un foarte bun cunoscator al modului de intretinere a acestui instrument, a vizitat Palatul Cultural in urma cu doi ani. El a efectuat un studiu in care a cercetat toti parametrii tehnici ai mai multor sali de concerte din Romania. Despre sala filarmonicii aradene se spunea ca ar avea una dintre cele mai bune acustici din tara. In urma studiului efectuat si al rezultatelor obtinute de specialistul german, s-a constatat faptul ca, intr-adevar, sala Filarmonicii de Stat are cea mai buna acustica din tara, ea fiind urmata de cea a Filarmonicii din Targu Mures, Ateneul Roman situandu-se, din acest punct de vedere, doar pe locul trei al acestui top.
Renovarea Palatului Cultural din Arad, care adaposteste Muzeul Judetean si Filarmonica de Stat, a inceput in 1998. Prima etapa a vizat interiorul cladirii si a fost finantata de Consiliul Judetean. In anul 2000, institutiile de cultura au trecut in subordinea municipalitatii, iar programul de reparatii si consolidari a fost continuat cu fonduri de la bugetul local. Municipalitatea a prevazut in bugetele ultimilor ani sase miliarde de lei vechi pentru a consolida cladirea, care nu a mai fost inclusa intr-un program de reparatii de la mijlocul secolului trecut. Lucrarile de executie au inceput in august 2003 si s-au intins pe o perioada de un an, astfel ca in iulie 2004 Primaria Arad a putut receptiona lucrarea. Pentru aceasta etapa a proiectului de consolidare a cladirii, municipalitatea a achitat 2,9 miliarde de lei vechi.