19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce e 2010 anul extremelor meteorologice în România

De ce e 2010 anul extremelor meteorologice în România

Trei saptamani neintrerupte de cod galben si portocaliu de canicula si 24 de zile de depasire a cotelor de atentie hidro. Acesta este bilantul lunii iulie, una dintre cele mai framantate din istoria serviciilor meteorologice din Romania.

Potrivit statisticilor ANM, fenomenele extreme au crescut in intensitate si in frecventa fata de alti ani. In luna iulie, zilele caniculare si ploile s-au tinut lant timp de trei saptamani, intr-o vara considerata de oamenii de stiinta drept cea mai calda din istoria masuratorilor meteo la nivel planetar, scrie green-report.ro.

Primavara e ca vara

Avertizarile meteorologice emise de ANM au inceput sa curga din primavara. Inca din luna mai, Administratia Nationala de Meteorologie anunta temperaturi ridicate insotite de avertizari „cod galben”. Dar nu numai temperaturile i-au dat peste cap pe romani, ci si ploile, care au provocat inundatii in intreaga tara. In luna mai, din 31 de zile, 13 au fost sub avertizare hidrologica de cod galben sau portocaliu. Dar acesta a fost doar inceputul.

In iunie, meteorologii au emis 12 informari si avertizari de canicula, precum si primul cod portocaliu din aceasta vara. Tot atunci au inceput sa se inmulteasca si atentionarile hidrologice. La randul lor, hidrologii au emis atentionari pentru 19 zile, unele cu rolul de a le actualiza pe precedentele, pe masura ce inundatiile s-au extins.

Insa iulie a fost de departe luna cu cele mai multe avertizari. Recordul negativ se ridica la trei saptamani sub cod galben si portocaliu de canicula , in timp ce, in 24 de zile din 31, apele raurilor si fluviilor au depasit cotele de atentie.

Articolul integral pe www.green-report.ro

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...
Ultima oră
Pe aceeași temă