16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialColectarea selectivă a deşeurilor se extinde prin programul „Pre-Colectează selectiv la tine...

Colectarea selectivă a deşeurilor se extinde prin programul „Pre-Colectează selectiv la tine acasă!”

În cele mai multe dintre oraşele din România au apărut pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor, pentru a încuraja reciclarea.

Citeşte şi
România, în subsolul clasamentului UE al gestionării deşeurilor municipale

Primele pubele de colectare selectivă au fost amplasate în anul 2008, iar Bucureştiul s-a numărat printre primele oraşe din ţară pe străzile căruia au apărut europubelele pentru colectare selectivă.

Primăriile, dar şi firmele care se ocupă cu strângerea deşeurilor sprijină colectarea selectivă.

Campania de colectare selectivă „Pre-Colectează selectiv la tine acasă!” a fost demarată în anul 2009 de Romprest, iar prin intermediul programului românii sunt încurajaţi să colecteze în mod selectiv.

„Pre-Colectează selectiv la tine acasă!” în Bucureşti

Prin programul „Pre-Colectează selectiv la tine acasă!” se distribuie gratuit saci pentru pre-colectarea selectivă (Hârtie&Carton, Plastic&Metal şi Sticlă) către asociaţiile de locatari din Sectorul 1, care au blocuri cu tubulatură.

Programul a demarat cu peste 23 asociaţii de locatari din zonele Ion Mihalache şi Calea Griviţei, prin distribuirea a peste 3,500 saci/lunar, de către reprezentanţii Romprest, direct administratorilor asociaţiilor de locatari.

Numărul asociaţiilor de locatari a crescut substanţial, la începutul anului 2012 fiind aproximativ 330 asociaţii locatari în program. Media numărului de saci dedicaţi pre-colectării selective a depăşit în 2012 20,000 bucăţi/lunar, de la jumătatea anului curent numărul lor a ajuns la 50,000 saci distribuiţi/lunar.

În ultimele două luni în Bucureşti deşeurile au fost ridicate zilnic din zonele centrale şi de minim 5 ori pe săptămână de la populaţie şi asociaţiile de locatari, comparativ cu lunile martie-mai 2012, când deşeurile au fost colectate de maxim 3 ori pe săptămână de la populaţie şi zilnic din zonele centrale.

În perioada ianuarie – august 2012, la nivel naţional au fost colectate 250,000,000 kg (250,000 tone) de deşeuri, 60% din cantitate din zona Bucureşti-Ilfov şi 40% din Prahova, Brăila, Galaţi, Tulcea, Călăraşi.

În perioada verii cantitatea de deşeuri colectată pe cap de locuitor a fost de 1,12 kg/cap locuitor/zi, cantitate cu 40% mai mare, în comparaţie cu o lună de primăvară.
S-a înregistrat şi o evoluţie pozitivă, în sensul creşterii cantităţilor de deşeuri reciclabile colectate, astfel cantitatea deşeurilor din hârtie şi carton colectate a crescut cu aproximativ 10% în perioada verii, în timp ce cantitatea deşeurilor din plastic colectate a crescut cu aproximativ 15%, iar cantitatea de deşeuri de sticlă colectată a avut o creştere de aproximativ 5%.
Şi pentru salubrizarea căilor publice a fost crescut ritmul de prestaţie şi suplimentat numărul de utilaje şi forţa de muncă, potrivit unui comunicat de presă al Romprest.

 

 

 

 

Cele mai citite

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă