19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialRocăria şi grădinile organice

Rocăria şi grădinile organice

Economisirea resurselor naturale şi a materialelor a determinat apariţia grădinilor organice.  În plus faţă de elementul design, în timp ce grădinile tradiţionale trebuie udate cel puţin o dată pe săptămână, grădinile organice sunt autosustenabile.

 

Aranjamentele din pietre (denumite şi rocării sau grădini din pietre) sunt în prim plan datorită elementelor naturale din care sunt realizate: roci, nisip, plante, gazon, apă, „insecticide” şi „pesticide” organice.

Elementele naturale precum pietre, nisip, plante, gazon, apă, care intră în compoziţia rocăriei o fac pe aceasta ideală pentru o grădină eco. Printre pietre se pot strecura plante alpine, deoarece acestea sunt foarte rezistente. Pentru un aspect reuşit al grădinii, rocăria trebuie să aibă în primul rând un aspect natural şi un anumit aliniament. Specialiştii indică folosirea pietrelor de acelaşi tip şi construirea unor pante line. Pentru asta, aveţi nevoie atât de pietre mari cu forme neregulate, cât şi de pietre mici. O alegere foarte bună o reprezintă pietrele din calcar. Această rocă este moale, poroasă, lăsând umezeala şi rădăcinile să treacă prin ea, în plus se găseşte în mod uzual inclusiv la magazinele de amenajări.  O idee este să umpleţi adânciturile de pe suprafaţa sa cu pământ şi să plantaţi muşchi, licheni, specii târâtoare anuale sau perene. Bucăţi de calcar viu colorate vor imprima un aer montan iar grădina va deveni mai atrăgătoare dacă organizaţi din loc în loc câte un punct de atracţie, realizat din pietre de calcar deschise la culoare.

O idee pentru alegerea unor pietre naturale cu aspect plăcut, dintr-o multitudine de tipuri este vizitarea showroomului Rock Star Construct (www.rockstarconstruct.ro). Dacă se doreşte un aspect sălbatic al grădinii, este recomandat ca plantele să fie sădite la întâmplare, fără o ordine anume. Dar o grădină care nu este corect irigată, îşi va pierde din frumuseţe în foarte scurt timp. Astfel, vegetaţia aleasă trebuie să fie adaptată climatului zonei în care se află grădina deoarece în aşa fel se va face economie la apă, iar plantele vor fi frumoase şi sănătoase. Erika, urechelniţa, floxul, dediţelul sau creţişoara sunt doar câteva dintre plantele indicate. Specialiştii sunt de părere că este indicată utilizarea plantelor rezistente la secetă. Dar această opţiune nu are doar un rol decorativ, ci, pe lângă faptul că se face economie la resursele de apă pentru irigaţii, încurajează dezvoltarea microorganismelor la nivelul solului. Acestea atrag păsările şi insectele, determinându-le să se comporte ca insecticide şi pesticide naturale. Într-o grădină cu pietre, foarte potrivite sunt plantele perene care nu cresc prea înalte. Având în vedere că majoritatea dintre ele înfloresc doar primăvara, este indicat să le alternezi cu ierburi care înfloresc vara, iarbă neagră şi plante anuale, pentru a adăuga culoare pe tot parcursul anului.

Unii grădinari sunt de părere că într-o astfel de amenajare se pretează doar acele plante şi ierburi specifice mediilor pietroase.

Foarte important este însă să alegeţi plantele astfel încât să reziste la zona şi clima în care locuiţi. Este de notat că în grădina organică se utilizează îngrăşăminte naturale, precum compostul şi mraniţa, iar bolile sunt tratate cu ajutorul insectelor benefice plantelor, precum păianjeni, gândăcei sau gărgăriţe.

Cum se îngrijeşte

Gândiţi-vă la grădină ca la o colecţie de plante în ghivece şi trataţi-le ca atare! Săpaţi pământul din când în când cu o furcă! Ştiţi că majoritatea plantelor supravieţuiesc într-un sol sărac în substanţe hrănitoare, însă nu ar fi rău să-l mai fertilizaţi din când în când cu bălegar sau îngrăşământ. Deoarece plantele care cresc într-o grădină cu pietre sunt mai expuse la condiţiile atmosferice decât cele dintr-o grădină obişnuită, ele au nevoie de protecţie în timpul iernii. Astfel, înainte de primul îngheţ trebuie să le acoperiţi cu un strat gros de frunze. Alte operaţiuni pe care trebuie să le aveţi în vedere: tăiaţi plantele înalte după ce au înflorit, înlăturaţi tulpinile sau frunzele uscate şi controlaţi atent plantele care au rădăcini prea puternice sau care sunt prea mari pentru spaţiul care le-a fost destinat.  

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...
Ultima oră
Pe aceeași temă