17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: Un loc de joacă pentru copii

FOTO: Un loc de joacă pentru copii

Dacă dispuneţi de un minimum de spaţiu în curtea din jurul casei este bine să profitaţi de el şi să amenajaţi un loc de joacă pentru copii. Cu un astfel de spaţiu la dispoziţia lor, micuţii se pot juca mai mult timp şi îşi vor consuma energia în voie. 

Deşi pare simplu de făcut, acest demers trebuie tratat cu toată seriozitatea, dacă nu vreţi să cheltuiţi cât nu face. Spaţiul de joacă trebuie să fie pe placul copiilor şi să ofere siguranţa necesară. Acestui proiect va trebui să îi alocaţi timp şi o minimă de organizare.

Comunicaţi şi planificaţi atent

În primul rând, trebuie să luaţi în calcul locul unde veţi amenaja acest spaţiu în curte şi ce suprafaţă îi veţi aloca. Nu ar fi rău dacă aţi arunca o privire de ansamblu în curte şi aţi cerceta atent acest aspect.

Este recomandat  ca locul de joacă să fie nu foarte departe de casă sau de spaţiul unde vă petreceţi de obicei timpul, deoarece astfel îi veţi putea supraveghea cu uşurinţă pe cei mici, în orice clipă.

Odată ce v-aţi hotărât asupra poziţionării locului de joacă, gândiţi-vă la celelalte aspecte: ce tip de jucării de exterior este potrivit pentru cei mici, cât de complex doriţi să fie locul de joacă, dacă îl veţi acoperi cu iarbă, nisip sau material sintetic special sau dacă veţi monta un sistem de supraveghere video, pentru monitorizarea de la distanţă a copiilor.

Toate aceste detalii pot face ca locul de joacă să fie unul atractiv şi cât mai sigur. De asemenea, nu ignoraţi gusturile copiilor. Înainte de a face cumpărăturile, staţi de vorbă cu cei mici şi întrebaţi-i ce anume îşi doresc.

Chiar ar fi bine dacă le-aţi arăta şi un catalog cu jucării pentru exterior pentru a observa ce anume le stârneşte mai mult interesul. Ar fi păcat să depunenţi atât efort pentru amenajarea unui loc pentru copii, care să nu fie suficient de atractiv pentru ei.

Dacă vedeţi că nu sunt hotărâţi asupra unei anume jucării, experienţa specialiştilor spune că aproape toţi copiii se simt atraşi de leagăn şi de tobogan. Totodată, pe lângă aceste două elemente, puteţi monta un fort sau căsuţe din lemn sau plastic unde se pot juca atât băieţii, cât şi fetiţele. 

Siguranţa, în prim plan

Foarte important este să vă gândiţi în permanenţă la siguranţă şi să luaţi în calcul cât mai multe scenarii posibile, pentru a elimina eventualele posibilităţi în care copiii se pot accidenta.  Gândiţi-vă la tipul de material pe care îl veţi folosi pentru a acoperi suprafaţa de siguranţă.

Înainte de a opta pentru unul anume, trebuie să ştiţi că tipul de suprafaţă utilizat va avea impact atât asupra libertăţii de desfăşurare a celor mici, cât şi a costului pe care îl implică amenajarea locului de joacă.

Nisipul şi pietrişul sunt uşor de procurat, iar costurile pentru astfel de materiale sunt foarte accesibile. Principalul dezavantaj al acestora, în special al nisipului, este dat de faptul că duce la deteriorarea mai rapidă a echipamentului de joacă, mai ales dacă acesta este din lemn.

O soluţie ceva mai scumpă, însă destul de practică sunt covoarele sintetice sau pavimentele din cauciuc, care sunt foarte bune absorbante de şocuri, protejându-i pe micuţi la căderile accidentale.

De pus în balanţă, atunci când alegeţi materialul pentru suprafaţa de siguranţă, este şi întreţinerea acestuia. În cazul nisipului, întreţinerea anuală constă de cele mai multe ori în completarea suprafeţei cu material nou.

În cazul covoarelor din material sintetic ori a pavimentelor din cauciuc (pe care le găsiţi cu uşurinţă pe piaţă într-o gamă variată de modele şi culori), întreţinerea se realizează prin înlocuirea părţilor deteriorate. Însă acestea se strică destul de greu şi au o durată lungă de viaţă.

Materialele potrivite pentru echipamentul de joacă

Este greu de spus care sunt mai potrivite şi care nu pentru amenajarea locului de joacă pentru copii. Iar atunci când alegem este bine să fim atenţi în primul rând la calitatea, finisarea şi siguranţa echipamentului de joacă şi abia apoi la materialul din care este confecţionat.

Cu toate acestea, cel mai des întâlnit este lemnul, fiind un material natural, accesibil şi uşor de finisat. Specialiştii recomandă ca lemnul utilizat la amenajarea locului de joacă să fie cât mai bine finisat şi să nu aibă crăpături din care se pot desprinde aşchii sau care pot ascunde obiecte ce îi pot răni pe cei mici.

Dacă folosiţi şi metal, este bine ca sudurile şi îmbinările să fie perfect făcute şi să fie eliminate marginile ascuţite în care copiii se pot agăţa, tăia sau zgâria. În fine, un alt material frecvent utilizat în amenajrea locului de joacă este plasticul, care trebuie să aiba rezistenţă termică şi să fie tratat împotriva focului.

Înălţimea recomandată pentru parapeţii şi balustradele folosite la amenajarea locului de joacă este de 60-85 cm. Iar mânerele de prindere să nu aibă diametrul mai mic de 16 mm şi mai mare de 45 mm, pentru a le permite celor mici să le apuce cu uşurinţă.

Atenţie şi la distanţa minimă între echipamentele folosite! Eliminaţi orice obstacol, borduri sau alte obiecte din faţa toboganului pe o distanţă de 2 m. De asemenea, în jurul leagănului asiguraţi o zonă liberă de 3-4 m.

Cele mai citite

Protocol pentru siguranța bolnavilor

Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte  De Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, RENAR, singurul organism...

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă