25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCovorul potrivit la locul potrivit

Covorul potrivit la locul potrivit

Când alegeţi covorul, trebuie să luaţi în considerare în primul rând ambianţa pe care doriţi să o creaţi sau atmosfera care deja există: intimă sau elegantă, stimulantă sau liniştitoare şi confortabilă. Exemplele pe care vi le oferim, văzute prin prisma unui profesionist, arh. Elena Bejan (tel.: 0724.564.442), vă vor ajuta să puneţi covorul potrivit la locul potrivit.

 

Dacă decorul dumneavoastră este gân­dit în termeni clasici de eleganţă, iar atmosfera este încălzită de mobilier din lemn în culori închise (acaju, stejar), ţesături din catifea, brocart şi stofă din motive florale sau dungi fine, veţi alege cu siguranţă o cromatică pe tonuri de teracotă, verde, pasteluri şi culori neutre.

Pentru un decor nobil şi totodată sobru, covoarele cu stil tradiţional clasic (Afganistan, Pakistan) sunt cele mai potrivite. Pentru spaţiile de primire şi birouri se pretează covorul Afganistan, cu un puternic motiv geometric, într-o gamă cromatică de roşu, verde, galben, care conferă spaţiului prestigiu şi „putere”. De menţionat că acesta trebuie să reprezinte o piesă delicată, bine pusă în valoare în ansamblul decorativ. Atenţie la buna proporţionare cu suprafaţa podelei (nu trebuie să acopere întreaga încăpere, dar nici ca mobilierul să-i ia din suprafaţă)! Pentru spaţiile private sunt indicate covoarele Pakistan, care fac o bună sinteză între elementele rugoase (lână) şi cele de mare fineţe (mătase) şi care adoptă o cromatică de ton pe ton, nu în contrast.

Ambianţă naturală

Într-un astfel de scenariu decorativ se vor integra mobilierul din lemn cu design natural, texturile de interior ca bumbacul, lâna, inul, pielea şi decoraţiunile de tipul răchită împletită, ceramică, sticlă colorată. Ca finisaje, vor fi prezente cărămida aparentă şi vopsitoria în culori naturale (teracotă, roşu-cărămiziu, muştar). Recomandările pentru covoare: acoperirile cu o linie modernă, cu ţesătură din lână cu intarsii de piele, lemn, plăcuţe metalice. Designul este unul cu o linie simplă, ce tinde către minimalism, astfel încât să poată crea un fundal neutru, pe care se va contura ambientul camerei. Formele vor fi geometrice, cu motive ample, detaşate atât coloristic, cât şi prin textură. Cromatica va fi natur, tip „rocă, piatră naturală”, iar senzaţia de căldură va fi conferită de grosimea firelor de ţesătură.

Interior contemporan

Acesta poate fi definit prin mobilier ergonomic cu strălucire metalică (crom, inox) în combinaţie cu lemn şi răchită, ţesături naturale cu accente excentrice.

Culorile preferate: tonuri neutre, monocromatice, cu accente de culori vii. În acest caz, acoperirile pentru pardoseală pot fi covoare atipice ca formă şi design, precum şi mai multe tipuri de piele tratată diferit, de la nivel primar până la prelucrare fină, cu intarsii metalice şi fibre naturale (mătase, iarbă de mare, cristale).Cromatica va fi puternică, de la brunuri şi griuri foarte accentuate până la bordo şi indigo.  

Cele mai citite

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

Încă un pas până la ora de iarnă 2024. Mai multă lumină naturală dimineața

În 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Această schimbare va însemna că ceasurile se...
Ultima oră
Pe aceeași temă