4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialSudul Ucrainei: destinaţii turistice de top la preţuri aproape derizorii

Sudul Ucrainei: destinaţii turistice de top la preţuri aproape derizorii

Există destinaţii mai puţin agreate de reprezentanţii snobismului turistic, însă acestea le oferă doritorilor privelişti teribile la preţuri incredibil de mici. Un turist raţional evită efectul de turmă şi ia decizii în funcţie de buget, de farmecul locurilor pe care le va vizita şi de istoria pe care o va respira „all inclusive”.

Parisul e frumos, dar bucătăria franceză îţi lasă un gust amar, pe care îl simţi abia atunci când ajungi acasă şi trăieşti, din plin, nostalgia vacanţei. Veneţia este locul ideal pentru romanticii incurabili, care se pot bucura de arhitectura de un farmec aparte, de gondole şi de gondolieri. Asta dacă mai aveţi loc în bărci. Istoria s-a îmbibat în zidurile cetăţilor medievale, iar imaginaţia va zbura pe deasupra secolelor de tradiţie care s-au impregnat în oraşele pe care ţi-ai dori să nu le părăseşti niciodată. Pare incredibil, dar astfel de locuri nu sunt doar apanajul Parisului, Veneţiei, Romei, Barcelonei şi al celorlalte destinaţii clasice. Încearcă şi altceva… la jumătate de preţ.

Aproape şi ieftin

Tărâmul contrabandei cu armament, al fostelor depozite militare sovietice şi al bombelor nucleare dispărute după 1991 deţine câteva zone turistice care-ţi vor tăia respiraţia… de încântare. În Ucraina, până şi Cernobîlul atrage mai mulţi vizitatori decât multe dintre perlele turistice de odinioară din Carpaţii româneşti. Însă Ucraina nu se rezumă la Cernobîl, ci deţine câteva staţiuni şi oraşe care te fac să uiţi că vecinul nostru de la nord este unul dintre cele mai sărace state din Europa. În plus, există posibilitatea de a nu cheltui atât cât ţi-ai propus. Decât să mergi patru zile la Veneţia, mai bine mergi patru zile în Ucraina şi-ţi rămân bani şi pentru vacanţele de Paşti şi de 1 Mai.

Odesa respiră istorie

Patru zile la Odesa sunt mai mult decât ai nevoie pentru a afla ce înseamnă să faci turism ieftin şi de calitate. Istoria Odesei începe din Antichitate. Oraşul a fost o colonie grecească şi a cunoscut, de-a lungul timpului, zeci de popoare care şi-au lăsat, într-un fel sau altul, amprenta asupra oraşului. Puşkin şi-a petrecut, aici, doi ani în exil şi a scris, într-una dintre scrisorile sale, că „aerul este umplut cu toată Europa, este vorbită franceza şi există lucrări europene şi reviste de citit”. În perioada comunistă, Odesa a fost cel mai important port comercial din Uniunea Sovietică. Românii din Odesa formează o comunitate importantă. Oraşul este cosmopolit, iar cultura sa a fost impregnată de influenţele ruseşti, ucrainiene, româneşti şi mediteraneene.

Ce poţi vizita în Odesa

Aproape toate circuitele turistice includ un tur de câteva ore al oraşului, atât cu autocarul, cât şi pietonal. Veţi putea admira adevărate capodopere de arhitectură, muzee istorice, arheologice şi maritime, iar seara veţi putea asista la un spectacol la faimoasa Operă din Odesa.

Care sunt ofertele

Un sejur de patru zile la Odesa costă 125 de euro de persoană de la Klass Tour, iar preţul include trei nopţi cazare la un hotel de trei stele, micul dejun, transportul cu autocarul clasificat internaţional de trei stele, turul panoramic şi pietonal prin Odesa, ghidul însoţitor şi vizita la Cetatea Albă, unde Ştefan cel Mare a scris câteva pagini din cea mai glorioasă parte a istoriei poporului român. Un sejur de patru zile de la Terra Vista costă 129 de euro, iar preţul include transportul cu autocarul, trei nopţi cazare la un hotel de trei stele şi toate excursiile din program. Tot 129 de euro costă şi un sejut similar oferit de Simpaturism.

Crimeea, fieful boemiei estice

Peninsula Crimeea se oglindeşte în Marea Neagră şi reprezintă cel mai fascinant colţ al Ucrainei. Regiunea este un loc de pelerinaj ales cu precădere de către toţi cei pentru care istoria nu este doar un domeniu pe care l-au studiat, obligatoriu, până în clasa a 12-a. Crimeea adăposteşte staţiunea în care reprezentanţii Marilor Puteri ale lumii au trasat, cu arătătorul pe o hartă, soarta României, pe care au aruncat-o în haosul cultural, moral şi ideologic al celor 45 de ani de comunism.

Peninsula a servit, timp de secole, ca loc de promenadă pentru aristocraţia rusă, iar acum pare destinaţia perfectă, atât pentru oamenii de cultură, cât şi pentru amatorii de senzaţii tari. La o distanţă de câţiva kilometri de malul mării se înalţă Munţii Crimeei, o destinaţie preferată atât de către alpinişti, cât şi de către schiorii care se pot bucura de unele dintre cele mai exclusiviste pârtii de schi din lume. Dacă îţi place singurătatea, Crimeea îţi oferă sute de kilometri de plajă neatinsă nici măcar de paşii îndrăgostiţilor, cu atât mai puţin de barurile şi cluburile zgomotoase, care alungă boemia într-un colţ ascuns al conştiinţei.

Istorie milenară

Localităţile din zona Herson-ului şi a Sevastopolului datează din Antichitate, iar cultura greacă s-a răspândit în zonă şi îşi face, încă, simţită înfluenţa, după mai bine de două mii de ani. Bahcisarai a fost centrul Hanatului Crimeii, iar Kerci este un oraş vechi de peste 2.600 de ani, fiind fondat la doar un an după Roma. Tătarii s-au stabilit în Crimeea după expediţia militară a lui Batu Han, nepotul lui Genghis Han, iar în secolul 13 au adoptat islamismul ca religie oficială şi au constituit unul dintre cele mai puternice state din estul Europei.

De aici porneau valurile de groază care au lovit Moldova, regatul polon, cnezatele lituaniene, ruseşti şi bieloruse. În prezent, în Crimeea mai trăiesc aproximativ 250.000 de tătari, care se străduiesc să-şi păstreze cultura şi tradiţiile într-una dintre cele mai cosmopolite regiuni ale Ucrainei. Între Dobrogea şi Crimeea există un adevărat „turism nostalgic”. Tătarii ucrainieni sunt foarte ospitalieri cu românii şi apreciază protecţia de care s-au bucurat tătarii dobrogeni în ultimele zeci de ani.

Ce puteţi vizita

Un circuit clasic în Crimeea presupune cel puţin o noapte de cazare la Chişinău, unde puteţi vizita Crama Cricova: cea mai mare cramă din lume, cu străzi rutiere cu denumiri de vinuri. Simferopol, capitala Crimeeei, se află în calea oricărui turist, iar oraşul Sevastopol vă oferă un întreg arsenal de obiective pe care nu le veţi uita curând. Alte oraşe incluse în circuitul turistic sunt Kherson şi, evident, Odesa. Yalta şi croazierele pe mare sunt sarea şi piperul oricărui sejur.

Care sunt ofertele

Un sejur de şapte zile în Crimeea costă 270 de euro de la Travel Ideea şi include transportul cu autocarul şi şase nopţi de cazare şi micul dejun. Un sejur de şapte zile de la Ecovoyage Tour costă 245 de euro, iar preţul include transportul cu autocar de două stele, şase nopţi de cazare cu mic dejun. Un sejur de opt zile de la Premier Tour costă 280 de euro. Preţul include şapte nopţi de cazare cu mic dejun în hoteluri de dăuă şi de trei stele, vizitele cuprinse în program, precum şi ghid din partea agenţiei cu translator de limbă ucraineană şi rusă.

Cele mai citite

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

Google lansează primul model de inteligență artificială Gemini 2.0

Google a lansat prima versiune a noii sale familii de modele AI Gemini 2.0, denumită Gemini 2.0 Flash. Acest model este disponibil global într-o...

Eroare majoră a presei germane înaintea meciului Hoffenheim – FCSB!

Presa germană a încercat să anticipeze formula de start a FCSB-ului pentru confruntarea cu Hoffenheim, din etapa a șasea a fazei ligii Europa League,...
Ultima oră
Pe aceeași temă