16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCreierul uman, mai mic dar mai deştept

Creierul uman, mai mic dar mai deştept

Cercetarea oferă astfel un posibil răspuns la întrebarea ce s-ar întâmpla dacă în viitor capetele oamenilor ar fi mai mici. Asemenea calculatoarelor de dimensiuni reduse care au din ce în ce mai multe funcţii performante, oamenii ar fi mai inteligenţi, chiar dacă ar avea capetele mai mici, scrie Dialy Mail. 

Craniul analizat de cercetătorii francezi a fost găsit în 1868 în peşterile Dordogne din Franţa şi a fost numit Cro-Magnum 1. Fosila şi un mulaj al endocraniului acesteia vor fi prezentate la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Washington. Studierea mulajului va permite analizarea schimbărilor formei creierului lui Homo sapiens de-a lungul evoluţiei sale.

Până în prezent, craniul Cro-Magnon 1 a fost atât de bine conservat încât a  fost analizată numai suprafaţa osoasă externă pentru a nu distruge relicva. Interiorul craniului a fost scanat recent la spitalul Quinze-Vingts din Paris. Astfel, cercetătorul Antoine Balzeau de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris a realizat o imagine 3D a endocraniului, pe baza căreia a fost confecţionat un mulaj. 

Evaluarea iniţială a craniului Cro Magnum 1 a confirmat teoria specialiştilor  potrivit căreia creierul uman s-a micşorat faţă de acum 300.000 de ani, inversând tendinţa anterioară de creştere a creierului începând din paleolitic. Totuşi, cerebelul, structura creierului legată de funcţiile de vorbire şi de concentrare, ocupă în prezent o proporţie mai mare din cap decât în momentul Cro-Magnum 1. „Acest lucru sugerează că unele părţi ale creierului sunt mai comprimabile decât altele”, a explicat Balzeau. 

Câteva teorii au încercat să explice misterul micşorării creierului uman în timp. O teorie susţine că în perioadă paleolitică oamenii trebuia să aibă capul mai mare pentru a putea supravieţui, deoarece realizau numeroase activităţi în aer liber, iar rezistenţa la frig era vitală.

Pe de altă parte, este posibil ca dezvoltarea craniului să fie cauzată de dieta omului care a inclus carnea de iepure, vulpe, cal, spune o altă teorie. Susţinătorii acesteia spun că, în  prezent creierul uman este  mic deoarece  ultimul timp, oamenii şi-au schimbat obiceiurile şi  au început să mănânce mai sănătos.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă