24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialJocuri celebre, accesibile online

Jocuri celebre, accesibile online

Playfish, World of Warcraft şi alte titluri cunoscute pot fi jucate şi pe computere mai puţin performante. Unreal Tournament 3 poate fi accesat chiar şi de pe tableta iPad.

Într-o piaţă dominată de consolele de jocuri scumpe, serviciile online le permit utilizatorilor să joace cele mai cunoscute titluri fără a plăti foarte mulţi bani. Dacă nu mai este nevoie de cea mai nouă consolă pentru a te bucura de un joc înseamnă „game over” pentru aceste aparate? BBC analizează avantajele şi dezavantajele noilor platforme de jocuri online.

Popularitatea jocurilor de pe Facebook i-a inspirat pe specialiştii IT să dezvolte platforme online. În iunie anul acesta a fost lansat serviciul de cloud gaming OnLive, care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a juca online aproape orice joc.

Gaikai, principalul competitor pentru OnLive, testează în prezent un serviciu de streaming online care elimină principala problemă a pasionaţilor de jocuri: nu mai trebuie să investească foarte mulţi bani în componente hardware performante ca să se poate bucura şi de cele mai pretenţioase jocuri.

„Jocul Farmville de pe Facebook are peste 80 de milioane de utilizatori deoarece este accesibil. Acum utilizatorii vor putea juca online orice joc la fel de uşor cum se joacă Farmville”, explică David Perry, directorul Gaikai.

Jocurile Playfish şi World of Warcraft se pot deja juca online, dar noutatea pe care serviciul Gaikai o aduce este faptul că utilizatorii vor putea avea la dispoziţie o întreagă gamă de jocuri de acţiune, chiar şi pe laptopuri mai puţin performante. Pasionaţii de jocuri vor putea folosi orice dispozitiv care are conexiune la internet pentru a se juca. Prin intermediul serviciilor online, chiar şi cu un mini-laptop sau cu o tabletă iPad poţi intra într-un joc Xbox 360. De fapt, jocul va rula pe un server puternic, pus la dispoziţie de platforma online.

Utilizatorii din America, Marea Britanie şi Franţa vor testa în următoarele săptămâni o versiune de bază, iar serviciul va fi lansat la sfârşitul acestui an.

Utilizatorii se pot provoca între ei

OnLive a mers chiar mai departe: oferă o multiplatformă şi un serviciu de streaming care îţi permit să joci mai multe titluri pe internet. În plus, sistemul, lansat în SUA în iunie, le permite utilizatorilor de PC sau Mac să se provoace între ei, deoarece platforma este multiplayer.
Pasionaţii de jocuri nu mai au nevoie de CD-uri care se pot zgâria sau pierde ori de console de jocuri foarte scumpe. Orice dispozitiv conectat la internet care are capacitatea de a reda datele în timp real poate fi folosit pentru a juca. Unreal Tournament 3 poate fi jucat pe tableta iPad, chiar dacă procesorul şi capacităţile grafice ale acesteia sunt inferioare.

Dezavantaj: comenzi luate cu întârziere

Dar nu toţi jucătorii cred că este o idee bună să intri în luptă fără un hardware performant. Shane Satterfield, editor al site-ului Gametrailers.com, a avut probleme încercând să joace online. „Jocurile online au întârzieri şi uneori chiar se blochează. În schimb, ştiu că de fiecare dată când bag CD-ul într-o consolă Xbox 360 sau PS3 jocul va arăta şi va suna la fel”, spune Satterfield.

Consolele de jocuri redau cu fidelitate jocurile şi dispun de o conexiune la internet foarte bună, spre deosebire de platformele de cloud gaming. Ca să joci aceste jocuri la o rezoluţie de 720p HD, ai nevoie de o conexiune de 5 MB şi de o viteză dublă pentru o rezoluţie full 1080p HD.
Durata de timp între mişcările mouse-ului, transmiterea lor către un server, care apoi le transpune în joc şi le remite înapoi în calculator ca un flux video, este critică. Acest „delay” sau întârziere depinde de distanţa faţă de un server OnLive. Jucătorii cu experienţă care vor să facă mişcări rapide în joc vor resimţi cel mai acut acest delay.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

5 aspecte de care să ții cont când organizezi la restaurant o petrecere pentru copii

Organizarea unei petreceri pentru copii la restaurant poate fi o experiență minunată atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Cu toate acestea, acest...

Alertă în Capitală: Este căutat incendiatorul de la Palatul Parlamentului

Poliţia Română a publicat o fotografie cu bărbatul care a incendiat, marţi, o încăpere din Palatul Parlamentului şi face apel la populaţie pentru depistarea...

Bilanțul ciclonului Boris în România: șapte morți și mii de gospodării afectate în Galați și Vaslui

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, continuă să provoace haos în Europa Centrală şi de Est, generând inundaţii severe și alertă în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă