2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum vrea Steve Jobs să legalizeze muzica piratată cu iTunes. Cum stochezi...

Cum vrea Steve Jobs să legalizeze muzica piratată cu iTunes. Cum stochezi datele tale gratuit, cu iCloud.

Apple a anunţat un nou serviciu destinat iubitorilor de muzică – iTunes Match. Anunţul a fost făcut chiar de directorul executiv al companiei, Steve Jobs, care se află – din luna ianuarie – în concediu medical. 

iTunes Match va permite utilizatorilor să-şi încarce piesele muzicale pe care le deţin în calculator pe un server şi, apoi, să le poată asculta oriunde există o conexiune la internet printr-o aplicaţie disponibilă online.

Sistemul va scana hard disk-ul utilizatorului, urmând a identifica ce melodii sunt deţinute pe serverul Apple. Aplicaţia va crea apoi o bază de date online cu muzica utilizatorului, permiţându-i apoi să creeze playlisturi pe care să le asculte de pe calculator, iPod, iPhone sau iPad, atâta timp cât dispozitivul este conectat la internet.

Astfel, utilizatorul va putea „încărca” toată muzica pe care o deţine pe calculator în numai câteva minute (durata este dată de viteza de scanare a arhivei muzicale, precum şi de dimensiunile acesteia din urmă). Astfel, utilizatorul nu va trebui să mai aştepte ore pentru a-şi copia toată muzica într-un spaţiu virtual.

Pentru a face acest lucru posibil, Apple a semnat contracte cu cele mai mari patru case de discuri: Warner Music, Sony Music, EMI Group şi Vivendi (Universal Music).

Serviciul urmează a fi oferit gratuit pentru o perioadă de probă, iar după aceasta preţul va fi de 25 de dolari pe an. Serviciul va fi disponibil în toate ţările unde utilizatorii au acces la magazinul de muzică digitală al Apple. 

Cum se face identificarea pieselor… ilegale

Deşi industria muzicală încearcă de ani buni să limiteze distribuţia ilegală a muzicii pe internet, Apple se pare că nu o să ţină cont de provenienţa muzicii din calculatoarelor utilizatorilor.

Site-ul cultofmac.com notează că procesul de sincronizare se va produce şi în cazul pieselor deţinute ilegal. Din taxa anuală pe care Apple o va încasa de la utilizator 18%, 12% urmând să ajungă la producătorii independenţi, iar restul de 70% va merge către cele patru case de discuri.

Atac la concurenţă

Mişcarea vine după ce Amazon şi Google au dat semne că doresc să se dezvolte în aceeaşi direcţie.

Google Music, disponibil pentru moment numai utilizatorilor din Statele Unite ale Americii, permite utilizatorilor să-şi încarce muzica din calculator pe serverul companiei. Astfel, utilizatorii pot avea acces la muzica lor de pe orice calculator şi de pe un mobil sau o tabletă care au instalate sistemul de operare Android.

Serviciul Amazon MP3 permite utilizatorilor să descarce cântece individual sau albume întregi, în format MP3, format compatibil cu toate playerele digitale portabile. Serviciul este disponibil în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Austria. După cumpărarea pieselor, utilizatorii şi le pot stoca prin serviciul Amazon Cloud Drive, serviciu care oferă gratuit un spaţiu de stocare de 5GB.

Amazon a fost contestat de industria muzicală pentru serviciul Cloud Drive pentru că permite utilizatorilor să folosească spaţiul şi pentru încărcarea de piese a căror provenienţă nu este cunoscută (presupusă ilegală). Acest lucru nu a permis semnarea unor contracte prin care Amazon să poată crea „abonamente” prin care utilizatorul să aibă acces la milioane de piese, contra unei taxe lunare, însă numai pentru a le asculta, nu şi descărca.

iCloud – spaţiu de stocare gratuit

Apple a anunţat noul serviciu iCloud, care permite utilizatorilor iPhone, iPad şi iPod Touch să stocheze imagini, muzică, documente şi multe altele online. Serviciul oferă utilizatorilor 5GB de spaţiu gratuit.

Sistemul sincronizează orice dispozitiv mobil Apple cu serverul, astfel că utilizatorul va avea mereu o copie de siguranţă a e-mail-urilor, contactelor şi a evenimentelor din calendarul telefonului sau tabletei Apple.

Marele merit al noului serviciu este că permite utilizatorului să conecteze mai multe dispozitive mobile, iar toate documentele de pe fiecare în parte să se regăsească în iCloud sau pe toate celalte dispozitive.

Astfel, dacă utilizatorul face o fotografie cu un iPhone, aceasta va fi încărcată în iCloud şi de acolo va fi distribuită către celelate dispozitive, în funcţie de setările pe care le face utilizatorul. Acelaşi lucru se întâmplă cu toate documentele.

Sistemul permite inclusiv sincronizarea de aplicaţii în aşa fel încât utilizatorul să beneficieze de aceleaşi aplicaţii indiferent de dispozitivul pe care a descărcat-o. Astfel, dacă pe un iPhone s-a descărcat o aplicaţie contra cost, utilizatorul nu va mai plăti încă o dată pentru a o putea avea şi pe iPad sau iPod Touch.

Sistem de back-up performant

De acum, utilizatorul nu va trebui să-şi mai conecteze telefonul la calculator pentru a face un back-up complet (aplicaţii, setări, fişiere etc.). Acum, prin soluţia iCloud, back-upul se face integral online, dar numai atunci când dispozitivul este conectat la o reţea Wi-Fi, nu atunci când singura conexiune disponibilă este cea mobilă (3G/3G+). 

De asemenea, numai primul back-up va dura mai mult – pentru că se salvează întreaga memorie a telefonului. La următoarele, sistemul identifică locurile în care există modificări şi efectuează numai acele modificări. Evident, utilizatorul va putea opta pentru un backup nou-nouţ, nu pentru modificarea celui deja existent pe server. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă