13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRealitatea virtuală devine tot mai folosită. Cinema imersiv la Sibiu

Realitatea virtuală devine tot mai folosită. Cinema imersiv la Sibiu

Astra Film Festival revine cu a doua ediție a secțiunii intitulate „Viitorul e azi”, special dedicată noilor formate de documentar.   

Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat și bogat program de cinema virtual, o experiență unică în România. În domeniul realității virtuale și al videoului 360, noutățile constau, pe lângă dezvoltarea sistemelor mai eficiente și accesibile, în diversitatea și utilitatea aplicațiilor acestor tehnologii inovatoare în lumea reală, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor. 

WebVR, inovație tehnică

„Scopul aplicațiilor WebVR este de a simplifica accesul publicului la experiențele de realitate virtuală, indiferent de dispozitivul de vizualizare pe care îl au la îndemână, cască sau mijloace specifice jocurilor video. Trei filme sunt incluse în programul WebVR: Deprogrammed, care oferă perspectiva extremismului  în trei cazuri diferite, transpunând spectatorul într-un peisaj virtual care se îngustează treptat, odată cu gradul de îndoctrinare; Tzina: Simfonia dorinței face posibilă vizitarea Pieței Dizengoff din Tel-Aviv, care nu mai există azi; și o experiență care estompează linia dintre lumea sălbatică și cea virtuală, perspectiva unei ursoaice grizzly care trăiește în Parcul Național Banff din Rockies Canadian, în Ursul 71”, arată organizatorii.

Realitatea virtuală, -utilizată de jurnaliști -și ONG-uri

Realitatea virtuală este utilizată astăzi în diverse domenii, de la arhitectură,  modă, educație, medicină până la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau -ONG-uri. Tehnologia video–ului 360 este abordată de nenumărate agenții de presă, pentru știri, reportaje sau transmisiuni live, pentru o optică mai obiectivă asupra evenimentelor și atragerea publicului tânăr.

Visul lui Bashir prelucrează povestea reală expusă prin animație a unui tânăr de 14 ani împușcat de un lunetist care visează să joace baschet. Cei strămutați abordează poveștile a trei copii, supraviețuitori de război, provenind din locații diferite, despre viața lor de după război. La Auschwitz recreează prin intermediul realității virtuale experiențe și momente din trecut. 

Tematicile WebVR din programul festivalului implică și subiecte de actualitate în peisajul lumii contemporane ca protecția mediului înconjurător (Din adâncul albastrului), incluziune socială (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei în mișcare), violența domestică (Scrisoare către tatăl meu) sau posibilitatea observării unui peisaj exotic și vibrant, cu o selecție de producții VR din Kenya (Fructele din Nairobi și O avertizare), Senegal (Celălalt Dakar) și Ghana (Spirit Robot).   

Nou. Producții VR românești

Anul acesta programul de realitate virtuală va include și trei producții autohtone, punând România pe harta experi-mentelor VR: mărturia unuia dintre puținii -supraviețuitori ai crimelor masive din 23 ianuarie 1941 conduse de membrii Gărzii de Fier în Pădurea Jilava, în Masacrul de la Jilava; Tovarășul AI aduce în percepția spectatorilor primul robot spion creat în era comunistă din România 1979, iar campania Vodafone Vezi în viitor ilustrează potențialul de a imagina meseriile viitorului.

 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă