Ziua Capitalei va fi sărbătorită, sâmbătă, şi prin proiecţii multimedia pe Palatul Parlamentului, în cadrul spectacolului "iMapp Bucharest 555", care va fi precedat de un concert-maraton cu hit-uri şi artişti din toate generaţiile începând cu anii '60.
Zilele Bucureştiului, organizate la 555 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei, au un program bogat duminică.
De la ora 20.00, în Piaţa Constituţiei va avea loc concertul "rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti", care va readuce pe scenă generaţii diferite de artişti, care vor interpreta melodii româneşti de succes, lansate acum câteva decenii, dar şi hit-uri noi. Pe scenă vor urca Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ştefan Bănică, BUG Mafia şi mulţi alţii, iar publicul va fi invitat să cânte, odată cu artiştii, "De-ai fi tu salcie la mal", "Strada Speranţei", "Bună seara, iubite", "Trurli, trurli", "Frumoasa mea", "Mă întorc la tine, mare albastră", "Lalele, lalele", "Acasă" şi "Pe barba mea".
La ora 23.00 va începe "iMapp Bucharest 555", alcătuit din cinci show-uri a câte cinci minute şi 55 de secunde, "pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire, unicitatea evenimentului constând în alegerea faţadei Casei Poporului (a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după clădirea Pentagonului) ca ecran pe care se vor proiecta lucrările artiştilor", au declarat reprezentanţii Primăriei Muncipiului Bucureşti.
Potrivit organizatorilor, Palatul Parlamentului va deveni, astfel, un ecran gigant pentru un spectacol multimedia unic în Europa, care va fi urmat de un alt concert, " DJ Open Air Party".
Deşi faţada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecţii, este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme şi culori suprafaţa clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza şi reinterpreta aria gigantică a construcţiei, de aproximativ 20.000 de metri pătraţi, mai spun organizatorii.
Astfel, timp de 30 de minute, proiecţii inedite create de artişti din Europa vor transforma "relieful" clădirii în protagonistul unui spectacol dinamic de sunet, culoare şi lumină.
Spectacolele 3D video-mapping au devenit cunoscute şi se bucură de aprecierea publicului datorită tehnologiei folosite, iluziilor optice create, suprafeţelor diverse utilizate, precum şi a modului în care muzica este integrată în efectele vizuale realizate.
Bucureştiul se alătură, în acest fel, altor oraşe mari din Europa, Geneva, Moscova şi Berlinul fiind doar câteva dintre care organizează festivaluri de 3D video-mapping – fenomen care a luat amploare în ultimii ani. În 2012, în Sevilla, peste 500.000 de spectatori au asistat la un specatcol dedicat Crăciunului proiectat pe sediul primăriei.
Organizatorii precizează că selecţia echipelor de artişti a fost făcută în urma unui concurs desfăşurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artişti din întreaga lume. Dintre participanţi, au fost selecţionate cinci echipe cu un portofoliu deosebit, cărora li s-a oferit posibilitatea de a-şi transforma ideile şi viziunea în realitate, printr-un show de excepţie.
După ce vor avea loc toate cele cinci video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urma unui vot prin sms, în timp real. Astfel, începând cu ora 23:05, show-ul debutează cu echipa "Maxintensity" din Ungaria, urmată de "The Macula" – Cehia, "Damien Fountain" din Franţa, "Les Ateliers Nomad" din România şi "SevenZero" din Polonia.
Tot sâmbătă, în parcul Cişmigiu va continua Târgul Bucureştiului, în cadrul căruia, începând cu ora 15:00, va avea loc Parada costumelor de epocă, urmată de un spectacol de magie şi de "Bataia cu Flori".
Începând cu ora 16.45, tot în Cişmigiu sunt programate spectacolele artistice care vor debuta cu Opera Comică "De la Hora Mărtişorului la Căluşari", urmaţi de minorităţile aromână, romă, greacă, italiană, maghiară, turco-musulmană, germană şi evreiască, iar de la ora 20.00 şi până la 21.15 va urca pe scena orchestra "Valahia", alături de Andreea Haisan, Gheorghiţă Nicolae, Marioara Man Gheorghe şi Maria Dragomiroiu.
Duminică, Târgul Bucureştiului are în program evenimente în zona culinară şi culturală, inclusiv ateliere interactive, o paradă a costumelor de epocă şi, din nou, "Bătaia cu flori". Începând cu ora 17.00, vor cânta grupul "Trei Parale", Midnight Colors, Anton Pann Ensemble, Ozana Barabancea & Band, Silviu Biriş şi Band Bucureşti, Maria Buză si Taraful George Pătraşcu, Irina Sârbu & Band şi Marius Mihalache – Back to swing.
Tot duminică, în Piaţa George Enescu între 19.00 şi 23.00, Festivalul "Folk you!", în cele doua zile de concerte urmând să susţină concerte Vama, Pasărea Rock, Antract, Nicu Alifantis, Taxi, Florin Chilian şi Alexandru Andrieş.
Şi la intersecţia străzilor Lipscani şi Eugen Carada, din Centrul Istoric, artiştii vor continua să danseze pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei care vor să înveţe tainele coregrafiei între orele 17.00 şi 22.00.
La Zilele Bucureştiului participă şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" din Mogoşoaia, cu evenimente la care sunt invitaţi copii din şcolile bucureştene şi centre de plasament, care vor participa la ateliere de creaţie, susţinute de artişti plastici. Curtea palatului este decorată cu o pictură 3D supradimensionată care va înfaţişa imagini din trecutul Bucureştiului, din prezent şi o proiecţie a Capitalei în viitor.
Astfel, duminică, începând cu ora 17.00, va avea loc un recital ADDA, iar de la 17.30, se va juca piesa de teatru "5 femei de tranziţie" de Rodica Popescu Bitănescu, în cursul serii urmând să susţină concerte trupele Byron şi Nightlosers.