Între 26 și 28 iunie, s-a desfășurat a 8-a ediție a Muscărici Fly Casting Day, cel mai important eveniment din acest an din România in domeniu pescuitului la muscă artificială, eveniment dedicat Fly Castingului.
45 de participanți din 3 țări s-au bucurat de prezența a 6 instructori de casting acreditați internațional și au luat parte la conferințele, prezentările, demonstrațiile, workshop-urile susținute de aceștia. Participanți din România (București, Constanța, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Baia de Arieș, Deva și Cîmpina), Germania și Republica Moldova au prezenti in celel 3 zile la eveniment.
Prin anvergură, organizare și program, ediția din acest an a Muscărici Fly Casting Day a fost un eveniment semnificativ internațional, ridicând astfel mișcarea de casting din România la un nou nivel.
A fost un eveniment dens, cu un program foarte complex, cu multe premiere și lucruri conexe. Este cel mai amplu eveniment pe care l-a organizat Clubul Muscaricilor din Timisoara până acum.
A fost un eveniment ce s-a bucurat de o prezență internațională: România, Germania și Republica Moldova.
Instructorii invitați au fost:
Lasse Karlsson din Danemarca, IFFF – MCI, THCI, CBOG, APGAI;
Paul Arden din Marea Britanie, Mr. Sexyloops;
Thomas Berggren din Suedia, IFFF MCI THCI;
Djordje Andjelkovic din Serbia, IFFF MCI, THCI;
Sasa Zec din Serbia, EFFA CI;
Paul Sas, primul instructor EFFA din România.
Am avut în premieră 6 instructori de casting acreditați prezenți în România la un eveniment dedicat, din care 4 sunt la nivel de Master, atât pentru echipament de o mână, cât și pentru două mâini, examinatori și campioni mondiali de casting. Si tot în premieră, ne-am bucurat de prezența primului instructor român acreditat EFFA, Paul Sas din Cluj, cât și de cea a primului membru CBOG IFFF prezent în România, Lasse Karlsson din Danemarca, membru în Board of Governors, ocazie cu care am aflat lucruri interesante despre programele IFFF.
În cadrul evenimentului au avut loc pentru prima dată o sesiune de casting nocturn cu fire speciale luminiscente, marca Sexyloops, coordonată de Paul Arden. și prima serie de workshopuri pentru echipament de două mâini în România, susținută de 3 instructori la nivel de master.
S-au desfășurat 5 demonstrații de casting de o oră, susținute de instructorii invitați, 12 workshopuri de câte 2 ore și jumătate, organizate în paralel pe secțiuni pentru începători, avansați și echipament pentru 2 mâini, 3 conferințe despre crearea și dezvoltarea de echipament.
Au fost 2 lansări de branduri de profil în România: Zimsen din Suedia și Evil Fly din Serbia, lansete și fire, primul cu fire tehnice de foarte bună calitate și lansete de clasa 5 și 6, iar al doilea cu lansete pentru pescuit la nimfă de clasa 2, 3 și 4, de 10 și 11 picioare.
La eveniment au fost prezente în total 6 branduri: ECHO din SUA, Loop din Suedia, Barrio și Sexyloops din UK și S1waterbike din România. ECHO a fost prezent cu noutățile pentru 2015, cu noua serie de lansete cu acțiune rapidă Echo Boost și lansete de fibră de sticlă Echo Glass; Loop cu lansete din seria Gorran Andersson Signature Series, seria 3, Barrio cu fire pentru echipament de 2 mâini și un fir pentru pescuit la nimfă, Sexyloops cu seria completă de lansete Hot torpeedo și firele Thunderbolt Luminous și, în final, și S1waterbike cu ultimul său model.
Fiecare instructor a avut o oră de demonstrație cu un subiect la alegerea acestuia, astfel au făcut demonstrații pentru un nivel avansat, încercând să pună fly castingul într-o nouă lumină. Lasse Karlsson a avut o demonstrație despre demontarea miturilor și tabuurilor existente în casting; Thomas Berggren a făcut o demonstrație legată de acțiunea lansetelor; Sasa Zec a avut o demonstrație despre Trick Casts; Paul Arden a făcut pe lacul de la Ostrov o demonstrație despre Core Skils, exemplificată prin tipuri de casting deosebite, variante la Curve Casts, Mend Cast etc., executate cu o mare măiestrie. Djordje Andjelkovic a vorbit despre casting cu muște mari și grele pentru știucă sau pești de dimensiuni mari.
De această dată cei avansați au avut foarte mult de învățat, iar nivelul general al părții de demonstrații și workshop a fost unul foarte înalt.
În cadrul evenimentului au avut loc două întâlniri notabile, una de lucru a participanților cluburilor ce fac parte din Federația Româna de Pescuit la Muscă Artificială și o alta a Clubului Muscăricilor din Timișoara cu Fly Fishing Romania în privința parteneriatului în proiectul de renaturare a râului Șes.
In competitia de casting au fost 10 concurenți dintre participanți și cei 6 instructori într-o secțiune separată. Fiecare concurent a folosit echipamentul dorit. Clasamentul final a fost: locul I – Alex Moga din Baia de Arieș cu 28,3 m; locul II – Luca Moga din Baia de Arieș cu 27,2 m și locul III – Titus Nicoară din Timișoara cu 26,7 m.
La secțiunea instructori, locul I a revenit lui Sasa Zec cu 33,8 m, locul II a fost ocupat de Paul Arden cu 33,4 m, iar pe locul III s-a clasat Lasse Karlsson cu 32,7 m.
Ca organizare și participare ediția a 8-a a Muscărici Fly Casting Day este un punct de referință în evoluția acestui sport la noi. Thomas Berggren in comunicarile de dupa eveniment il cataloga ca: It was a top quality organised event as usual.
Fenomenul de casting de la noi este foarte la început, speram ca deschiderea oferită de acest eveniment să conducă la formarea de echipe de casting, la o emulație în jurul acestui sport, ca mai apoi să putem vorbi de un fenomen competitional.
Parteneri și sponsori: Alsa Skog, BN Business, Mopeka, Crama Ferdi, Clinca de Bere, Datagroup Int., Ceradez, Ideatm, MMC.