13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCFR suplimentează trenurile, în minivacanța de 1 mai. Vagoanele spre mare sunt...

CFR suplimentează trenurile, în minivacanța de 1 mai. Vagoanele spre mare sunt pline. Cât pot plăti turiștii pentru mijloace alternative de transport

CFR a pus în circulație trenuri suplimentare pentru minivcanța de 1 mai, ceea ce înseamnă o creștere de peste 8.000 de locuri. Pentru cei care nu doresc să ia trenul spre diverse destinații, există mijloace de transport alternative, precum microbuzele și taxiurile, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, călătorii întâmpină dificultăți, vineri, în a găsi locuri în trenurile spre litoral, astfel că administratorii trenurilor iau deja în calcul suplimentarea cu noi vagoane a garniturilor pentru care cererea de bilete depăşeşte capacitatea de transport.

„Capitala şi oraşele din ţară Baia Mare, Beclean pe Someş, Braşov, Arad, Petroşani, Târgu Jiu, Craiova, Iaşi, Vaslui, Suceava Nord, Timişoara Nord, Drobeta Turnu Severin vor fi conectate cu litoralul prin trenuri directe, până la/de la Mangalia”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Transportatorii feroviari practică tarife între 40 şi 60 de lei pentru un bilet pe relaţia Bucureşti-Constanţa, iar transportatorii de pe şosele fac faţă cu greu concurenţei feroviare, percepând tarife de la 30 la 50 de lei. Potrivit Mediafax, călătoria cu trenul este mai avantajoasă, nu atât pentru tarifele percepute, cât pentru siguranţa, confortul şi rapiditatea parcursului.

CFR Călători oferă gratuitate studenţilor, iar pentru pasagerii obişnuiţi preţul mediu (la trenurile InterRegio, clasa a II-a) este puţin sub 60 de lei. Concurentul direct al CFR Călători de pe calea ferată, Softrans, are un singur tren în parcurs, dar biletul aici este mai ieftin, respectiv 40 de lei. La CFR Călători, preţul întreg pentru o călătorie Bucureşti-Constanţa, fără reduceri, este de 33,4 lei la trenurile Regio (fostele Personale) şi de 59,6 lei la trenurile IR (InterRegio, fostele Accelerate). Însă CFR Călători oferă o reduceri de la 10% pentru cei care cumpără bilete dus-întors până la 25% pentru călătorii care cumpără bilete cu peste 21 de zile înainte. Astfel, la o reducere de 10%, un bilet la clasa a II-a dus-întors costă 60,9 lei la un tren Regio şi 108,8 lei la tren InterRegio. Compania feroviară de stat încearcă, prin aceste oferte, să profite de modernizarea liniei feroviare Bucureşti-Constanţa, care a redus semnificativ timpul unei călătorii până la aproximativ două ore.

Variante Alternative

Biletul la autocar/microbuz costă tot între 40 şi 55 de lei. Pe şosele a apărut şi „ridesharingul”, o formă de „autostop organizat”, în care pasagerii ştiu dinainte cine îi va lua, cu ce maşină, cât costă şi din ce punct de pe hartă. Ofertele postate acum pe această reţea oscilează între 30 şi 40 de lei per pasager, notează Mediafax.

Totodată, Uber a anunţat recent că va derula serviciul-pilot UberVAMA în minivacanţa de 1 Mai, când şoferii vor putea lua până la trei pasageri în maşină în drumul spre Vama Veche, costul unei curse fiind de 150 de lei pe sens. Adică 50 de lei per pasager.

Chiar şi în aceste condiţii de concurenţă acerbă, capacităţile de transport par a fi deja depăşite şi cu greu se mai găsesc locuri atât la transportatorii feroviari, cât şi la cei rutieri.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă