0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăGDPRCe trebuie să ştii când îţi cumperi un televizor nou

Ce trebuie să ştii când îţi cumperi un televizor nou

LCD, plasmă, LED, Full-HD, HD-Ready, diagonala cât mai mare, tuner, posibilităţi de conectare, rată maximă de contrast – aceştia sunt termenii cu care te bombardează reclamele la televizoare.

Dacă vrei să-ţi cumperi un televizor nou, sunt însă câteva lucruri de care trebuie să ţii cont, pentru a alege cel mai bine modelul care se potriveşte nevoilor familiei tale, suportului de televiziune şi spaţiului în care va fi amplasat televizorul. APC-România a testat 15 modele de televizoare cu ecrane de tip LCD şi plasmă, pentru a evidenţia avantajele şi dezavantajele fiecăruia.

Dinre acestea, două modele au diagonala de 42 inch (107 cm), cinci modele au  diagonala de 40 inch (102 cm), alte două modele au diagonala de 37 inch (94 cm), patru modele au diagonala de 32 inch (81 cm) şi alte două modele au diagonala de 26 inch (66 cm). 

Testele au fost realizate în laboratoare acreditate din Uniunea Europeană, iar criteriile de testare au fost versatilitatea, măsurătorile tehnice,  vizualizarea imaginilor in diferite formate, calitatea sunetului, uşurinţa utilizării şi consumul de energie.

Cel mai mare scor l-a obţinut modelul Sony KDL-40HX700, cu un scor de 71,1 din 100 de puncte posibile, urmat de alte trei modele Sony: KDL-40EX500, KDL-32EX500 şi KDL-37EX500. Pe ultimele locuri se află Sharp LC-32LE705E (scor 52,3), Funai LT8-M26BB (scor 52,6) şi Sharp LC-40LE705E (scor 53,8).

Dacă vrei un televizor cu un consum redus de energie, Sharp LC-32LE705E este însă cea mai bună alegere, fiind singurul care a obţinut calificativul „foarte bine”.

Dacă vrei să-ţi foloseşti televizorul pe post de monitor, oricare din televizoarele Sony testate ţi se potriveşte foarte bine. Mai poţi alege şi Grundig Fine Arts LED, care, de asemenea, a primit calificativul „foarte bun.”

În ceea ce priveşte versatilitatea (posibilităţile de conectare la calculator sau reţea, intrări video şi ieşiri audio, port USB, posibilităţi de înregistrare), modelele Sony clasate pe primele patru locuri şi modelul Panasonic TX-P42G20E au primit calificativ „foarte bun”.

Dacă îţi place să înregistrezi emisiunile de la TV, pentru a le umări când ai timp, doar TX-P42G20E şi Grundig Fine Arts LED au primit calificativ „foarte bine”. Toate celelalte televizoare testate se descurcă „rău” sau „foarte rău” la acest capitol.

La capitolul măsurători tehnice (maxime de contrast, redare de imagine albă, nivelul de reflexie al ecranului), niciun model nu se descurcă „foarte bine”.

Scor maxim pentru nivelul de reflexie al ecranului au primit Metz Linus32 FHDTV 100 twin Z, Metz Talio 26 FHDTV CTS2, Grundig Fine Arts LED,. Cel mai slab calificativ îl au Sony KDL-40HX700 şi Panasonic TX-P42X20E.  La capitolul maxime de contrast, aproape toate modelele testate se descurcă foarte bine, ca şi la redarea imaginii albe.

Pe lângă rezultatele testelor comparative, APC-România oferă şi o serie de sfaturi pentru cei care doresc să-şi cumpere un televizor nou.

Televizoare cu ecran de tip LCD sau plasmă nu au rezultate bune daca nu au semnal digital. Daca nu ai astfel de semnal, fie el terestru, prin cablu sau prin satelit, gândeşte-te bine dacă merită să cumperi un asemenea televizor. Calitatea imaginii va fi foarte bună doar dacă te uiţi la filme de pe DVD.

Daca ai un model mai vechi de televizor, cu tub, dar care are o imagine de calitate bună, nu are rost să îl schimbi pornind de la premisa că televizoarele cu ecran LCD sau plasmă sunt mai bune.

Este bine ca atunci când cumperi un televizor sa aştepţi 4-5 luni de la apariţia lui pe piaţă, deoarece îl vei cumpăra la un preţ mult mai mic. Diferenţele dintre televizoarele cu ecrane de tip LCD şi cele cu plasma sunt gradul de reflexie, calitatea imaginii albe şi calitatea imaginii negre. LCD-rile redau o imagine albă foarte bună, însa au probleme cu redarea imaginii negre, pe când plasmele redau imagini negre foarte bune şi au probleme cu redarea imaginii albe. Dacă, de exemplu, îţi plac sporturile de iarnă şi îţi place să le urmăreşti la televizor, ţi se potriveşte mai bine un model tip LCD.

Rata de contrast nu trebuie sa fie un factor important in decizia de cumpărarea a unui televizor deoarece valorile pe care le dau producătorii, de genul „30000:1” sunt obţinute in condiţii duse la extrem care nu se regăsesc în utilizarea zilnică şi normală a unui televizor.

Modelele cu ecran de tip plasma au un grad de reflexie mult mai mare decât un televizor cu ecran de tip LCD.  Dacă un televizor de tip plasma este aşezat pe un perete în faţa căruia exista ferestre sau o lumină puternică, aparatul se va comporta ca o oglindă şi îţi va fi greu să vezi ceva pe ecran.

Încă un sfat: dacă nu ai o cameră foarte mare, orientează-te spre modele cu diagonala mai mică. Chiar dacă nu sunt lăudate ca cele mai bune, un televizor mai mic este mai bun pentru ochii tăi, dacă îl amplasezi într-o cameră mai mică.

Modele testate: Sony KDL-40HX700,Sony KDL-40EX500,Sony KDL-32EX500,Sony KDL-37EX500,Metz Linus32 FHDTV 100 twin Z,Metz Talio 26 FHDTV CTS2,Sony KDL-32EX402,Sony KDL-37EX402,Sony KDL-40EX402,Panasonic TX-P42X20E,Grundig Fine Arts LED,Panasonic TX-P42G20E,Sharp LC-40LE705E,Funai LT8-M26BB,Sharp LC-32LE705E.

Vezi în tabelul ataşat ce scor a obţinut fiecare dintre aceste modele.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă