1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRUn sfert dintre românce riscă o sarcină nedorită

Un sfert dintre românce riscă o sarcină nedorită

Un studiu pe tema contracepţiei realizat la începutul anului arată că aproape un sfert dintre femeile din România se expun riscului apariţiei unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, cum ar fi metoda retragerii şi metoda calendarului.

Studiul „Emergency Contraception Study”, realizat de compania globală de cercetare Millward Brown, arată că cele mai multe dintre românce, respectiv 33%, folosesc prezervativul ca principală metodă contraceptivă, 25% iau zilnic anticoncepţionale, 22% se bazează pe metoda calendarului şi a retragerii, în timp ce 8% nu folosesc niciun mijloc de contracepţie. Majoritatea femeilor care au participat la studiu consideră că metodele contraceptive pe termen lung (pastilele) au efecte negative, de aceea preferă să folosească metode contraceptive care se utilizează în timpul contactului sexual (prezervative, spermicide, metoda retragerii).

„O persoană care are o viaţă sexuală activă, dar, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, trebuie să utilizeze o metodă contraceptivă. Metodele tradiţionale (calendarul sau retragerea) au eficienţă limitată, prin prisma „accidentelor” legate de utilizare. Mai grav este faptul că „accidentele” se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului”, a declarat dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie.

Contracepţia de urgenţă

Studiul a mai relevat că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an, multe în comparaţie cu femeile din Austria (14) sau Cehia (17). Ca urmare, nu mai puţin de 68% dintre românce au folosit contracepţia de urgenţă în ultimele 12 luni. Dintre femeile care au folosit contracepţie de urgenţă, 36% au recurs la metodă pentru că au avut un „accident” cu prezervativul şi 31% pentru că au dat greş cu metoda retragerii, 13% au folosit pastila de a doua zi pentru a asigura că nu vor rămâne însărcinate, iar 14% nu s-au protejat deloc în timpul contactului sexual.

„Faptul că din ce în ce mai multe femei din România ştiu de contracepţia de urgenţă şi folosesc această metodă pentru a preveni o sarcină nedorită este o evoluţie pozitivă. În felul acesta, numărul foarte mare de avorturi din ţara noastră va scădea semnificativ”, a declarat dr. Mirela Popa.

Studiul „Emergency Contraception Study” a inclus un eşantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns la o serie de întrebări pe tema obiceiurilor de utilizare şi a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât şi la contracepţia de urgenţă. Majoritatea femeilor care au participat la studiu declarat că au un partener sexual constant.

Campanie de informare

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat la începutul lunii octombrie o campanie de informare şi educare în ceea ce priveşte contracepţia de urgenţă, o opţiune pentru a evita o sarcină nedorită în situaţiile unui „accident” reprezentat de contactul sexual neprotejat. Femeile pot intra pe platforma online www.planificaneprevazutul.ro pentru a afla informaţii corecte şi utile despre această metodă contraceptivă alternativă. În secţiunea „Întreabă medicul”, utilizatorii vor putea intra în legătură directă cu dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru a primi răspunsuri la întrebările personale. Platforma include, de asemenea, şi o secţiune de forum, în care cei doritori îşi vor putea împărtăşi propriile experienţe şi vor putea discuta cu alte persoane interesate de această temă.

„Campania Planifică Neprevăzutul! reprezintă modul nostru de a răspunde numărului foarte mare de românce care se expun riscului unei sarcini nedorite”, a declarat Dr. Borbala Koo, director executiv, SECS. „Contracepţia de urgenţă este o metodă de rezervă pe care orice femeie ar trebui să o aibă la îndemână pentru situaţiile în care a avut loc un contact sexual neprotejat. Asemenea situaţii pot să apară dacă metoda contraceptivă utilizată nu a funcţionat (a întâmpinat dificultăţi sau au avut loc incidente) sau dacă a avut loc un contact sexual împotriva voinţei femeii. Obiectivul nostru este să le oferim femeilor, şi nu numai lor, informaţiile de care au nevoie pentru a cunoaşte această metodă şi a o folosi în mod responsabil”, a adăugat Dr. Borbala Koo.

Sfatul specialiştilor pentru femei este să aibă întotdeauna în geantă două prezervative şi o pastilă de a doua zi pentru a fi pregătite şi protejate în orice situaţie.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Eurostat: România înregistrează cel mai ridicat deficit de cont curent din UE

Printre țările care au înregistrat cel mai mare excedent de cont curent, în trimestrul trei din 2024, se numără Germania, Țările de Jos, Irlanda...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

OFICIAL. Dan Șucu, noul președinte al clubului al clubului Genoa: „Este o onoare”

Dan Șucu, unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști români, a fost numit oficial președinte al clubului italian Genoa. Dan Șucu, noul președinte al clubului Genoa În...
Ultima oră
Pe aceeași temă