De obicei, alimentele şi medicamentele acţionează în armonie pentru a vă proteja starea de sănătate, însă acest lucru nu este întotdeauna o regulă. Anumite alimente, precum laptele, prunele şi tărâţele, pot afecta absorbţia şi metabolizarea medicamentelor de către organism şi, prin urmare, efectele lor benefice asupra sănătăţii.
Eficienţa medicamentelor este influenţată de o serie de factori, dintre care cei mai importanţi sunt compoziţia meselor, gradul de umplere a stomacului şi viteza de golire, capacitatea de absorbţie a celulelor intestinale, viteza de transport a substanţelor active prin sânge, existenţa altor boli asociate şi starea de sănătate hepatică.
În ceea ce priveşte compoziţia meselor, specialiştii au observat că anumite tipuri de alimente pot perturba absorbţia şi metabolizarea medicamentelor. Astfel, alimentele sărate scad eficienţa tratamentului antidepresiv, carnea şi mezelurile interferează cu terapia împotriva bolii Parkinson, produsele lactate care conţin mult calciu inhibă absorbţia medicamentelor cu tetraciclină, varza şi broccoli scad efectul anticoagulant al medicamentelor, în timp ce alimentele bogate în fier, precum ficatul sau ouăle, reduc eficienţa penicilinei şi antihipertensivelor.
Top 10 alimente care reduc eficienţa medicamentelor
1. Grepfrut
Peste 20 de tipuri de medicamente, printre care sedativele şi antiviralele, sunt influenţate negativ de asocierea cu sucul de grepfrut. „Naringenina, un fitonutrient din compoziţia sucului de grepfrut, blochează enzimele responsabile de metabolizarea medicamentelor, fapt care duce la acumularea sub-stan-ţelor active în organism până la un nivel care poate fi toxic sau poate avea efecte negative”, explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic în cartea „Sănătatea are gust”, apărută la editura Curtea Veche.
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla care sunt celelalte nouă alimente care reduc eficenţa terapeutică a medicamentelor. Daţi click pe imagini pentru a le mări şi pentru a citi toate informaţiile.