5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăGDPRSarea în bucate: de unde provine consumul în exces

Sarea în bucate: de unde provine consumul în exces

După cum se ştie, clorura de sodiu (sarea de bucătărie) joacă un rol foarte important în echilibrarea balanţei fluidelor în organism, fiind esenţială pentru buna funcţionare a muşchilor şi a terminaţiilor nervoase. Însă problemele apar atunci când aport de sare în alimentaţie depăşeşte limitele normale: 2-5 grame/zi. Excesul de sare determină apariţia hipertensiunii arteriale, unul din principalii factori de risc cardiovasculari, dar şi a cancerului de stomac, litiazei renale sau a diabetului.

Primii „vinovaţi” de comercializarea sării sub formă brută sunt fenicienii, primii negustori care aprovizionau cu sare popoarele ce locuiau în jurul Mării Mediterane. Importanţa sării a fost recunoscută de romani, care au numit-o ,,harul pământului”. În unele regiuni din Africa mireasa se cumpără cu 13 castroane de sare, iar, în vechime, soldaţii romani primeau în fiecare lună, pe lângă o sumă de bani, şi câte un săculeţ cu sare (de aici derivă cuvântul salarium = salariu, care cu timpul si-a schimbat sensul).

În tradiţia românească există obiceiul de a primi oaspeţii cu sare şi pâine. Totodată, se mai păstrează credinţa că sarea este înzestrată cu puteri magice tămăduitoare: pentru a-l feri de boli, este bine să pui în scăldătoarea copilului un pumn de sare. Sarea are şi un rol terapeutic în medicina clasică. Astfel, carenţa de iod din anumite zone geografice este suplimentată prin consumul de sare iodată, care previne apariţia guşei tidoiene endemice şi a tulburărilor neuropsihice.

Experţii, citaţi de webMD.com, atrag atenţia că, în mod surprinzător, consumul excesiv poate fi ascuns în diverse produse alimentare din supermarket, despre care nu ştim că au un conţinut mare de sodiu. Potrivit statisticilor, doar 10% din sarea pe care o consumăm zilnic vine din solniţă şi 77% provine de la alimentele procesate sau în mâncarea de la restaurant. Specialiştii au realizat o listă cu cele mai sărate alimente, dar şi cu câteva ponturi pentru a evita consumul de sare în exces.

1. Alimente congelate

Sunt foarte practice, pentru ca nu necesită timp lung de prepare. Dar conţin multă sare. De exemplu, un pui grill congelat are aproape 700 mg de sodiu. Citiţi cu atenţie etichetele de pe ambalaj.

2. Cereale pentru micul dejun

Unele mărci de cereale au, în medie, peste 266 mg de sare per cană, iar unele mărci de tărâţe conţin peste 342 mg de sodiu la o cană.

2. Sucuri de legume şi fructe

Băuturile pe bază de legume şi fructe obţinute la storcător sunt foarte sănătoase şi hrănitoare datorită conţinutului natural de nutrienţi, însă pot conţine şi un nivel mare de sare. De exemplu, o cană de suc natural de portocale conţine 653 de mg de sare.

3. Legume conservate

Considerate un înlocuitor sănătos al legumelor proaspete de sezon, legumele conservate prezintă riscul de a avea un adaos de sodiu în sucul de conservare sau a diverselor sosuri care au rolul de a le aromatiza. De aceea, este bine să alegeţi conservele care au menţiunea „fără adaos de sare”.

4. Mezelurile

Carnea, inclusiv carnea de pui sau de peşte, oferă 28% din cantitatea zilnică de sare, însă carnea procesată sub formă de mezeluri uneori dublează această cantitate. De pildă, 100 de grame de salam conţin 1,8g sau şuncă afumată -1,6g.

5. Supe, sosuri, condimente

Pentru refacerea deficitului de săruri şi minerale din organism, persoanelor aflate în convalescenţă sau celor care au avut un episod diareic li se recomandă supe călduţe (de exemplu o cană cu supă de pui poate conţine în jur de 1,106 mg de sare). Şi sosurile şi condimentele au un conţinut ridicat de sodiu (100 de mg de ketchup înseamnă un adaos de178 mg de sare).

5. Medicamentele

În mod surprinzător, anumite medicamente – în special antialgicele – conţin cantităţi mari de compuşi de sodiu. De aceea, este bine să citiţi cu atenţie lista ingredientelor şi avertimentele privind efectele adverse datorate conţinutului de sodiu (de exemplu: „provoacă retenţie de lichide, edeme etc.).

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Apelul premierului Ciolacu la parteneriate pentru reindustrializare are efect. 

Sprijin financiar important pentru un mare șantier naval   Șantierul Naval Damen Galați a obținut o finanțare de 25 mil. euro de la Exim Banca Românească pentru extinderea și modernizarea capacităților de asamblare...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă