21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăGDPRRotavirusul, una din cele mai periculoase boli ale copilăriei

Rotavirusul, una din cele mai periculoase boli ale copilăriei

În România, 95% dintre copii se îmbolnăvesc de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, în ţara noastră, nu există un program naţional de vaccinare împotriva rotavirusului, iar jumătate dintre mame nu au auzit de acest vaccin.

Bolile diareice, majoritatea cauzate de rotavirus, sunt una din principalele cauze ale mortalităţii infantile la copiii sub 5 ani. Dintre acestea, gastroenterita este cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei şi este extrem de periculoasă deoarece rotavirusul se transmite foarte uşor.

Virusul poate fi luat din spital, din spaţiile de joacă pentru copii sau de la creşă, de pe orice obiect care a fost atins de cineva care poartă virusul, din alimente sau din apă care au intrat în contact cu particule ale virusului. Din păcate, rotavirusul nu ţine cont de nivelul de curăţenie, aşa că măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului.

Statisticile medicilor din România arată că 95% dintre copii se îmbolnăvesc de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani. În anul 2011, în România, au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută, provocată de infecţia cu rotavirus. Cu toate acestea, în ţara noastră, nu există un program naţional de vaccinare împotriva rotavirusului, iar jumătate dintre mamele din ţara noastră nu au auzit de acest vaccin.

Un studiu al Societăţii Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria” a arătat că 51% dintre mămici nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului. Mai mult, dintre mamele care au auzit despre vaccinul împotriva rotavirusului, doar 35% au ales să îşi protejeze copilul prin imunizare. În comparaţie cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de 2 ori mai puţine mame aleg să prevină infecţia cu rotavirus a copilului prin imunizare.

Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulţi copii în comparaţie cu celelalte boli, mai mulţi chiar şi decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus au avut nevoie de spitalizare.

Gastroenterita cauzată de rotavirus este o boală extrem de răspândită în toată lumea care ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pentru a reduce numărul mare de cazuri, unele ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii au decis că trebuie să includă vaccinarea anti-rotavirus în programul naţional de imunizare.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

SUA se îndreaptă spre o aterizare lină, cu o creștere economică stabilă și inflație scăzută, conform economiștilor

Conform previziunilor economiștilor consultați de Financial Times, economia americană pare să se îndrepte spre o aterizare lină, cu o expansiune economică continuă și inflație...

Semnele potrivit cărora americanii se străduiesc să ţină pasul cu facturile declanşează alarma pe Wall Street

Săptămâna trecută, acțiunile companiilor de creditare a consumatorilor au scăzut semnificativ, după ce directorii au semnalat dificultăți în plățile efectuate de debitorii cu venituri...

FOTO Un tânăr de 20 de ani a intrat cu mașina într-un copac. A murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în noaptea trecută în comuna Bumbești Pițic, din județul Gorj. Un tânăr de 20 de ani a pierdut...
Ultima oră
Pe aceeași temă