O echipă de cercetători japonezi a anunţat că, pentru prima dată în istorie, a reuşit să dezvolte în laborator ficaţi miniaturali funcţionali din celule stem. Această reuşită reprezintă un pas imens pentru viitorul transplanturilor de ficat.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Yokohama, Japonia, au folosit celule stem pluripotente pentru a crea trei tipuri diferite de celule care să formeze structuri tridimensionale, numite “lobi hepatici”. Ulterior, cercetătorii au transplantat lobii la şoareci şi au observat că, în termen de două zile, au început să îndeplineasca funcţiile unui ficat normal.
Oamenii de ştiinţă japonezi au apreciat că, în aproximativ 10 ani, medicii vor putea realiza transplanturi de ficat din celule stem. Pacienţii care suferă de insuficienţă hepatică ar putea fi injectaţi cu astfel de lobi, cultivaţi din propriile lor celule stem, care să le înlocuiască ficatul. În plus, ficaţii construiţi din celule stem ar putea fi folosiţi pentru testarea medicamentelor noi, înainte să intre în piaţă.
„Vor mai fi necesari câţiva ani de studii ca să fim siguri că această metodă va putea fi aplicată la oameni, dar progresul este substanţial faţă de rezultatele din anii trecuţi. Această veste reprezintă un pas imens pentru viitor, precum şi un motiv de speranţă pentru pacienţii suferinzi de boli hepatice”, a declarat dr. Tudor Panu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem.
Sute de bolnavi, pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic
În prezent, nu există multe posibilităţi pentru testarea potenţialelor noi medicamente, iar numeroase ţări la nivel mondial duc lipsă de donatori de organe pentru tratarea pacienţilor cu insuficienţe hepatice, renale sau cardiace. Peste 100.000 de oameni din întreaga lume au nevoie de transplanturi de organe.
„Lista de aşteptare din România pentru transplantul de ficat cuprinde aproape 300 de bolnavi. În 2013, în ţara noastră, s-au efectuat doar 78 de transplanturi hepatice. Aproape 30 la sută din bolnavii înscrişi pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat mor din cauza numărului prea mic de donatori”, a spus doctorul Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Celulele stem, la baza medicinei regenerative
Celulele stem sunt foarte importante pentru viitorul medicinei, în general, şi al medicinei regenerative, în particular. Medicina regenerativă, considerată avangarda medicinei secolului XXI, studiază procesul prin care se creează ţesuturi funcţionale, prin care se repară sau se înlocuieşte ţesutul sau organul a cărui funcţie s-a pierdut din cauza vârstei, a bolilor sau a afecţiunilor congenitale.
Descoperirea celulelor stem embrionare în 1981 a oferit posibilitatea ca organele să poată fi cultivate în laborator. Mai târziu, descoperirea celulelor stem pluripotente a oferit posibilitatea de a construi organe din celulele nediferenţiate ale unui pacient, eliminând astfel problemele legate de compatibilitate.