0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăGDPRPărinţi, atenţie la rotavirus iarna!

Părinţi, atenţie la rotavirus iarna!

Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă şi se răspândeşte mai uşor la temperaturi scăzute. De aceea boala cauzată de acest virus este supranumită şi „diareea de iarnă”.

Medicii pediatri avertizează că în lunile friguroase, iarna şi primăvara, incidenţa rotavirusului creşte, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.

„Odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise, astfel că şansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută”, declară medicul pediatru Iulia Ţincu, de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”.

Specialiştii pediatri atrag atenţia că rotavirusul este o boală foarte contagioasă, care afectează 95% din copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul închis al unei camere sau comunităţi.

Medicii recomandă ca măsuri de prevenţie pe timp de iarnă: dezinfecta­rea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor, evitarea locurilor aglomerate şi izolarea persoanelor bolnave, chiar şi în interiorul familiei. Alăptarea şi vaccinarea copilului împotriva rotavirusului, pot să protejeze copiii împotriva bolii. Vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni şi până la 6 luni. Pentru copiii de peste 6 luni neimunizaţi, se recomandă menţinerea unei igiene cât mai bune.

În anul 2011, în România, au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută, provocată de infecţia cu rotavirus. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Halep, după retragerea de la Australian Open. „Îmi doresc să revin la Cluj”

Simona Halep, dubla campioană de Grand Slam, a anunțat că nu va participa la turneele WTA Auckland și Australian Open, în ciuda wild card-urilor...

Principalul partid sârb din Kosovo a fost autorizat în apel să participe la alegerile legislative

O a doua instanţă a Comisiei electorale din Kosovo a anulat miercuri decizia luată luni de aceasta de a respinge participarea principalului partid sârb...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă