6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRFrigul, inamicul sănătăţii. Află ce boli poate cauza şi cum le poţi...

Frigul, inamicul sănătăţii. Află ce boli poate cauza şi cum le poţi preveni

Afecţiunile şi bolile cele mai frecvente în timpul iernii sunt: gripa, pneumonia, laringita, infecţiile urinare şi degerăturile. Dacă nu sunt tratate la timp şi corect, aceste boli pot avea complicaţii grave. De aceea, este bine să ne protejăm organismul şi să ne tratăm de la primele simptome.

Cele mai multe dintre bolile specifice anotimpului rece pot fi prevenite prin întărirea sistemului imunitar, purtarea hainelor groase şi evitarea băuturilor reci.

Gripa, o boală contagioasă

Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de complicaţii dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, şi includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare. Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp.

Citeşti şi Google monitorizează epidemia de gripă din România

Vaccinurile împotriva gripei, reduc severitatea simptomelor şi protejează împotriva complicaţiilor care ar putea să apară. În plus, adoptarea unui mod de viaţă igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine şi minerale din fructe şi legume, hidratare şi somn suficient contribuie la ţinerea sub control a virusului.

Pneumonia, o boală cu multe complicaţii

Pneumonia este o boală ce se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Cauzele sale pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agenţii patogeni responsabili de boală circulând fie pe calea aerului, fie pe cale limfatică sau transportaţi din alte focare infecţioase ale organismului.

Citeşti şi Pneumonia face ravagii în România. Află care sunt semnele de pericol

„Manifestările se pot recunoaşte prin febră, frisoare, tuse, respiraţie defectuoasă şi durere la nivelul cutiei toracice, iar pentru a preveni, sunt indicate următoarele acţiuni: vaccinuri antigripale, respectarea strictă a regulilor de igienă, evitarea contactului cu persoane care au deja afecţiuni ale tractului respirator, dar şi ocolirea aglomeraţiilor în perioade de apariţie a epidemiilor”, explică dr.Teofil Roşu, medic specialist boli interne în cadrul Centrului Medical Focus.

Laringita, o afecţiune supărătoare

Laringita reprezintă o inflamaţie ce se produce la nivelul laringelui. Cauzele pot fi o infecţie virală, sinuzita, o boală de reflux gastro-esofagian sau alergiile. Expunerea la praf, fum de ţigară şi alte substanţe iritante pot provoca modificări ale structurii mucoasei, cauzând disconfort.

Citeşti şi Scapă de laringită în 48 de ore

„Măsurile de prevenire a formelor de laringita sunt în general măsurile de prevenire a infecţiilor acute de căi respiratorii superioare, în cazul în care laringita survine pe un organism sănătos, însoţind una din formele de îmbolnăvire ale sezonului rece – răceală simplă, guturai, viroză respiratorie sau gripă. Ca măsuri generale de prevenire amintim: îmbrăcămintea şi încălţămintea adecvată pentru sezonul rece, şi evitarea băuturilor reci de la frigider”, a adăugat dr. Teofil Roşu.

Infecţia urinară, o afecţiune dureroasă

Infecţia urinară este o afecţiune a tractului urinar, prezentă la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. Aceasta este anunţată de o durere lombară unilaterală sau bilaterală, urinat des însoţit de durere, hematurie (urinarea cu sânge) şi miros neplăcut al urinei.

Citeşte şi Cum poţi să descoperi dacă ai probleme cu sistemul imunitar

Pentru a ne feri de astfel de infecţii, prezente preponderent la femei, este recomandată urinarea cu regularitate, consumul frecvent de apă, purtarea lenjeriei din bumbac, evitarea băilor cu spumă şi consumarea vitaminei C.

Degerăturile, o afecţiune frecventă

Degerăturile sunt leziuni ale ţesuturilor, provocate de frig, în urma unor perioade de expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Părţile corpului cel mai des afectate de degerături sunt: zona feţei, urechile, încheieturile, mâinile, picioarele. Pielea degerată este albicioasă, rigidă şi pare amorţită.

Citeşte şi FOTO Top zece superalimente şi suplimente

„Oboseala, deshidratarea, îmbrăcămintea nepotrivită la mare altitudine sunt principalii factor de risc, care pot fi însă atenuaţi prin: purtarea hainelor adecvate, cu stratul exterior rezistent la apă, consumul mare de calorii, dar şi tratarea încă de la primele indicii ale degerăturii: roşeaţă, furnicături, amorţeală, înţepături şi durere”, a spus dr. Teofil Roşu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă