În premieră, în România, a fost lansat un program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienţii cu boli respiratorii pentru a reduce impactul provocat de aceste deşeuri medicale asupra mediului.
Colectarea şi incinerarea inhalatoarelor folosite de astmatici sau de pacienţii cu BPOC pot reduce, în fiecare an, poluarea din ţara noastră cu peste 11.000 tone de dioxid de carbon. Această cantitate de emisii poluante este neutralizată în decursul unui an cu ajutorul oxigenului produs de o pădure de stejari de aproape 3.000 de hectare – de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău.
În fiecare inhalator cu aerosol aruncat la gunoi rămân reziduuri de gaz propulsor, care provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon. Astfel, doar şase inhalatoare folosite şi aruncate la gunoi generează aceeaşi amprentă de carbon ca o maşină condusă în jurul lumii. În plus, în fiecare inhalator rămân viruşi şi microbi care contaminează solul şi pot îmbolnăvi populaţia.
Lipsa de fonduri justifică poluarea
Până în prezent, în România, inhalatoarele folosite sau expirate ale pacienţilor cu boli respiratorii nu au fost niciodată colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv din natură. Motivul? Acelaşi ca pentru majoritatea problemelor din sistemul sanitar românesc: lipsa de fonduri.
„În luna septembrie a acestui an a fost lansat primul program de colectare a inhalatoarelor folosite şi expirate din ţara noastră. Până acum nu am strâns aceste deşeuri medicale deoarece nu a existat o sponsorizare pentru colectarea, dar mai ales pentru neutralizarea inhalatoarelor, care se realizează printr-un proces de incinerare ecologică foarte costisitor. Acum, compania farmaceutică GSK şi-a asumat misiunea ecologică a neutralizării acestor inhalatoare şi sponsorizează acest program”, a explicat prof.dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumologie din România.
Cutiile de colectare a inhalatoarelor sunt amplasate în toate cele 80 de farmacii DONA din Capitală şi în incinta spitalului Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Persoanele care aduc inhalatoare spre colectare pot primi gratuit produse care să vină în sprijinul tratamentului afecţiunilor respiratorii, astfel: la fiecare inhalator adus în farmacie, vor primi gratuit o apă de gură, iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe C Immunity Plus, supliment alimentar cu vitamina C şi zinc.
Bolnavii se află într-un cerc vicios
„Un pacient cu astm sau BPOC care suferă din cauza poluării ar trebui să înţeleagă că inhalatorul pe care îl foloseşte accentuează poluarea şi contribuie la agravarea stării lui dacă este aruncat la gunoi. Este un cerc vicios, în care pacientul poate avea un rol pozitiv dacă alege să recicleze inhalatorul. Doctorii, de asemenea, pot să fie ecologişti prin educarea pacienţilor”, a declarat prof.dr. Florin Mihălţan.
Prin colectarea şi incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.
“Gestul de a colecta inhalatoare implică eforturi modeste, în comparaţie cu potenţialul foarte mare de impact pozitiv. Avem speranţa că rezultatele după primele şase luni de colaborare vor fi foarte bune, astfel încât programul să fie implementat şi în continuare”, a spus Ana Maria Petculescu, director de marke-ting Farmaciile DONA.
Un mediu sănătos previne bolile respiratorii
În viitor, organizatorii vor să extindă programul la nivel naţional, în toate farmaciile din ţară.
Dezvoltarea unei infrastructuri de colectare în siguranţă a deşeurilor medicale dăunătoare mediului, aşa cum sunt inhalatoarele folosite, reprezintă un pas important pentru reducerea emisiilor de CO2 şi a efectului de seră – responsabile pentru schimbările climatice.
“În ziua de azi, ne întâlnim din ce în ce mai des cu afecţiuni respiratorii provocate sau agravate de poluare: cancerul pulmonar, astmul bronşic, emfizemul pulmonar, bronşita cronică, la care se mai adaugă fibrozele interstiţiale sau bronşectaziile. Este important de ştiut că, după expunerea la poluare, imunitatea organismului scade, iar riscul de infecţii respiratorii creşte. Un astfel de program, care contribuie la un mediu mai sănătos şi mai puţin poluat, reprezintă un element esenţial în prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii”, a declarat prof.dr. Florin Mihălţan.
Programul de colectare a inhalatoarelor este dezvoltat de GSK la nivel global în peste 13 ţări, printre care şi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania şi Grecia. Obiectivul programului este de a reduce emisiile cu efect de seră şi amprenta de carbon.