5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăGDPRCelulele stem au salvat viaţa unei fetiţe cu paralizie cerebrală

Celulele stem au salvat viaţa unei fetiţe cu paralizie cerebrală

O fetiţă de patru ani din Spania a primit cu succes în luna decembrie un transplant de celule stem prelevate din propriul sânge la naştere pentru a fi tratată de paralizie cerebrală.

Transplantul a fost efectuat la Spitalul Niño Jesús din Madrid de către dr. Luis Madero, şeful secţiei de onco-hematologie. Acesta al treilea transplant de acest tip realizat de dr. Madero pentru a trata paralizia cerebrală la copii.

„Deşi aceste tipuri de tratamente sunt încă în fază de cercetare, se presupune că tratamentele cu celule stem ar putea fi o opţiune terapeutică pentru regenerarea ţesutului nervos afectat şi implicit repararea creierului”, a declarat medicul spaniol Luis Madero.

“Pentru a avea succes astfel de proceduri, este foarte important să ne putem baza în momentul transplantului pe calitatea celulelor stem crioconservate”, a declarat Evi Mattil, director Cryo-Save, banca ce a furnizat celulele stem pentru transplant.

Ce este paralizia cerebrală

Paralizia cerebrală este o tulburare neurologică care afectează 1 din 500 de copii. Această afecţiune este rezultatul unei serii de leziuni ale creierului în curs de dezvoltare, în principal în zonele care controlează mişcările corpului şi postura. Nu este nici progresivă, nici contagioasă, dar cauzează handicap fizic în dezvoltarea umană pentru toată viaţa. 70-80% din aceste cazuri îşi au originea în timpul sarcinii (cauze prenatale), 10% la naştere (cauzele perinatale) şi 10% după naştere (cauze postnatale).

Nu există momentan nici o terapie standard, care să funcţioneze pentru toţi copiii cu paralizie cerebrală, deoarece fiecare pacient este unic şi reacţionează la tratament într-un ritm diferit. Pană în prezent, tratamentele utilizate au fost limitate la reabilitarea şi la prevenirea complicaţiilor, deoarece prevenirea şi anticiparea lor sunt adesea dificile.

Terapia cu celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical a fost folosită în ultimii ani, de când s-a descoperit că modulatoarele imunologice, mecanismele anti-inflamatorii şi puterea regeneratoare a celulelor stem recoltate din sângele cordonului ombilical, pot produce o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de viaţă al acestor pacienţi. Deşi rezultatele preliminare sunt pozitive, ele necesită consolidarea prin intermediul unor studii clinice pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea terapeutică.

Studii clinice în desfăşurare

Paralizia cerebrală este unul din principalele domenii de investigare a terapiilor cu celule stem din sângele cordonului ombilical. În prezent, există în desfăşurare mai multe studii clinice internaţionale privind utilizarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical în terapia pentru tratarea paraliziei cerebrale.

Un studiu ştiinţific este realizat pe un lot de 184 copii la Universitatea Duke (Statele Unite ale Americii): „Studiul transplantului autolog de celule stem din sângele cordonului ombilical la copii cu tulburări neurologice dobândite.” Marea majoritate a acestor pacienţi (140) au paralizie cerebrală, restul suferă de hidrocefalie congenitală sau alte leziuni cerebrale. Pacienţii sunt monitorizaţi specific timp de 12 luni de la transplant. Concluziile arată că transplantul este un tratament sigur, până în prezent nu au existat reacţii adverse. Deşi rezultatele studiului nu sunt înca publicate oficial, multe familii au raportat efecte pozitive ale tratamentului asupra copiilor.

Un alt studiu pe această temă este în curs de desfăşurare la Colegiul Medical Georgia în Statele Unite ale Americii: „Siguranţa şi eficacitatea transplantului celulelor stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarea paraliziei cerebrale la copii”. Cercetarea în acest domeniu, se desfaşoară de asemenea şi în ţări precum Germania, Taiwan, Coreea şi Japonia.

Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Scădere a înmatriculărilor auto în primele 11 luni din 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, numărul înmatriculărilor auto la persoane fizice și juridice a scăzut cu 15,06% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând...

Justin Baldoni o va da în judecată pe Blake Lively

Justin Baldoni, cunoscutul actor și regizor, a anunțat că intenționează să depună o plângere împotriva colegei sale de platou din It Ends with Us,...
Ultima oră
Pe aceeași temă