16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRCazul african sau când infidelitatea femeii duce la SIDA

Cazul african sau când infidelitatea femeii duce la SIDA

Femeile africane poartă vina pentru răspândirea virusului HIV/SIDA pe continentul negru în egală măsură cu bărbaţii, arată o investigaţie realizată în cadrul proiectului jurnalistic „East4South” (E4S), derulat în această perioadă în ţările africane de la sud de Deşertul Sahara.

Jurnaliştii afiliaţi proiectului E4S încearcă astfel să contrazică percepţia vehiculată până în prezent, cum că bărbaţii africani sunt aceia care, în cele mai multe cazuri, aduc virusul HIV într-o relaţie conjugală sau consensuală.

Publicaţia de specialitate „The Lancet” dezvăluie că proporţia femeilor infectate cu HIV într-o relaţie în care celălalt partener nu este seropozitiv urcă la 47 la sută, aşa cum reiese dintr-un studiu care a implicat peste 13.000 de cupluri.

O altă cercetare ajungea la concluzia că în Burkina Faso, Camerun, Ghana, Kenya şi Tanzania, în 3-4 din 10 cazuri femeile sunt partenerul purtător de SIDA.

Nesinceritatea, un potenţial pericol

Aceste descoperiri sfidează şi sondajele despre infidelitatea din cuplurile africane. Bazându-se pe sinceritatea răspunsurilor, asemenea iniţiative arată că în Burkina Faso doar 0,7 la sută dintre femeile cu partener au relaţii extraconjugale, mergând până la un procent 4,1 la sută în Tanzania. La aceleaşi întrebări, 8,7 la sută dintre respondenţii de gen masculin din Burkina Faso au admis că mai „calcă strâmb”, mergând până la un procent mult mai semnificativ, 25,9 la sută în cazul bărbaţilor din Camerun.

Însă datele de mai sus sunt aproape sigur bazate pe declaraţii false din partea femeilor, întrucât proporţia cuplurilor în care există virusului HIV nu ar putea fi aşa mare dacă numai bărbaţii ar înşela, constantă jurnaliştii din proiectul E4S.

Lupta cu tabu-ul

Sunt aşadar posibile două situaţii-tip: fie femeile din cuplurile africane sunt infidele într-o măsură mai mare decât o recunosc, fie sunt mai vulnerabile la contractarea virusului decât bărbaţii; vulnerabilitatea acestora ar veni din faptul că folosesc prezervative mai puţin decât femeile singure sau bărbaţii căsătoriţi.

Bineînţeles, autorii acestui articol nu exclud cazurile în care femeile sunt forţate să întreţină acte sexuale.

Problema care apare ţine de prevenţie. Dacă până acum, combaterea virusului în Africa se făcea prin campanii adresate exclusiv bărbaţilor, de acum încolo avertizările ar trebui îndreptate şi către femei. Dificultatea unei asemenea aborbări constă în cultura tăcerii practicată de multe dintre femeile africane, crescute să privească sexul drept un subiect tabu.

Răspândirea HIV/SIDA pe continentul negru rămâne la cote alarmante. Potrivit statisticii agenţiei americane CIA, primele 23 de locuri din topul ţărilor cel mai afectate de HIV sunt ocupate de state africane, unde procentul adulţilor între 15 şi 49 de ani care au această afecţiune variază în 3 şi 26 la sută.

Reacţii

Articolul, publicat la adresa de internet http://east4south.org, a primit deja câteva comentarii care reuşesc să completeze subiectul.

Utilizatorul „wanjiku” a opinat că femeile din cuplurile africane s-ar putea expune riscului de infectare cu virusul HIV din dorinţa de a se răzbuna pe partenerii infideli. „Crede că numai el poate? Să-i arăt că pot şi eu să înşel”, îşi spun multe femei africane, în concepţia utilizatorului amintit. Fenomenul descris de „wanjiku” ar avea loc în condiţiile în care trendul din familiile africane ar începe să se schimbe. Tot mai multe femei ar deveni principalul contribuitor la venitul familiei şi, prin urmare, nu ar mai accepta norma culturală care spune că bărbatul are voie să aibă relaţii sexuale cu mai multe femei, pe când femeia trebuie să fie fidelă şi supusă.

O altfel de reacţie vine de la utilizatorul „gaMBIAmyLove”. Acesta foloseşte un ton acuzator: „Deci vreţi să spuneţi că africanii sunt cei mai iresponsabili din punct de vedere sexual de pe Pământ? Ce va urma? Un studiu care să arate că ADN-ul african provine de fapt de pe Jupiter? Terminaţi cu intoleranţa!”.

În privinţa tabu-urilor sexuale care ar influenţa negativ răspândirea virusului HIV/SIDA în Africa, utilizatorul „Abdulrahman Abdu” precizează: „S-o recunoaştem! Africanii şi-au pierdut tradiţiile cu mult timp înainte, în cursul modernizării. Islamizarea Africii şi misionarii britanici au introdus tabu-urile în cultura africană iniţială”.

Proiectul „East4South”

E4S este un proiect journalistic care reuneşte 60 de tineri jurnalişti din 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România. Alături de colegi din Africa, aceştia relatează despre progresul sau lipsa progresului în realizarea aşa-numitelor Obiective de Dezvoltare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite („UN Millenium Development Goale”). Programul ONU se referă la îmbunătăţirea situaţiei din regiunile de pe glob afectate de sărăcie extreme sau de virusul HIV/SIDA. Rezultatele acestui proiect ar trebui să fie vizibile până în 2015.

SIDA

Virusul HIV/ SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.
Infecţia cu HIV este ireversibilă. Se poate doar întârzia apariţia bolii prin administrare de medicamente.

SIDA a fost declarată ca boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie în 1981. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că numărul deceselor provocate de această boală a atins 2,9 milioane oameni în anul 2006. Numărul celor infectaţi, pe plan mondial, s-ar apropia de 40 de milioane, iar anual ar contracta SIDA alte peste 4 milioane de persoane.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă