5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăGDPRAntidepresivele pot altera moralitatea

Antidepresivele pot altera moralitatea

Cercetătorii englezi de la Universitatea Cambridge au realizat un amplu studiu care relevă faptul că majoritatea antidepresivelor de ultimă generaţie care inhibă selectiv recaptarea serotoninei au un efect neştiut până acum: alterează moralitatea. Potrivit informaţiilor publicate în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), concomitant cu reducerea comportamentului agresiv, pacienţii aflaţi în terapie cu medicaţie antidepresivă suferă o scădere a capacităţii de a judeca corect şi moral în anumite contexte de relaţionare interumană.

Noul studiu scoate în evidenţă lipsa de reacţie adecvată a bolnavilor depresivi, aflaţi sub tratament, faţă de provocările din relaţiile cu alte persoane. Mai exact, participanţii la studiu au manifestat o atitudine pasivă faţă de nevoia imperativă de a acţiona pentru salvarea vieţilor altor oameni aflaţi în pericol. Potrivit experimentelor, cei mai mulţi dintre voluntarii participanţi la studiu au preferat non-combatul, deşi se impunea intervenţia lor în situaţii-limită.

Dr Molly Crockett, coordonatorul echipei de experţi, a declarat că „medicaţia antidepresivă afectează în mod direct simţul răspunderii, capacitatea de a alege între bine şi rău, influenţând în mod negativ alegerile pe care un pacient depresiv le face în viaţa de zi cu zi”. Ea a precizat că, în mod surprinzător, efectele antidepresive ale acestui tip de medicamente sunt mult mai mari în cazul persoanelor care au un nivel ridicat de empatie.

Potrivit statisticilor, în Statele Unite şi Marea Britanie, aproximativ 10% din populaţie beneficiază de tratament cu antidepresive pentru diferite afecţiuni psihiatrice. Experţii de la Cambridge au mai constatat, în urma studiului, că mulţi dintre subiecţi au manifestat comportamente şi atitudine care în mod vădit îi afectau pe ceilalţi participanţi la studiu. Medicamentele antidepresive au fost descoperite prin studierea neurolepticelor şi efectul lor apare doar 2-3 săptămâni de tratament.

Efectul antidepresiv a fost pus în legătură cu proprietatea antidepresivelor de a inhiba recaptarea unor mediatori chimici: noradrenalina, serotonina şi dopamina. Un nivel scăzut de serotonină determină o serie de modificări ale balanţei hormonale, care se manifestă clinic prin stări de nelinişte, depresie, anxietate sau tulburări de somn. Însă, serotonina poate fi obţinută natural din ingestia unor alimente (pâine integrală, cereale, lapte, ciocolată, banane, ananas, cireşe, prune, migdale, carne de pui, peşte, orez, spanac, soia, alge sau usturoi.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Parada de 1 Decembrie la București. Peste 2000 de militari prezenți

Militarii se pregătesc intens pentru parada de 1 Decembrie din București, care va avea loc la Piața Arcul de Triumf. Parada de 1 Decembrie la...
00:00:53

Video Ministrul Bogdan Ivan promite că Poșta Română nu va închide oficii poștale și nu va da oameni afară

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan a declarat că ”atât timp cât Partidul Social Democrat se va afla la guvernare, nu o să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă