22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăEconomieFoto interviuIndustria cinematografică, în doliu

Industria cinematografică, în doliu

Regizorul de documentare american, celebru pentru filmele „Grey Gardens" şi „Gimme Shelter", deţinător a două premii Emmy, Albert Maysles, a murit joi, la vârsta de 88 de ani, din cauza unui cancer, informează Mediafax.

Citește și: GALERIE FOTO. Cum se simte Harrison Ford, după accidentul aviatic

„Pentru mai bine de cinci decenii, Albert a creat filme inovatoare, a inspirat regizori şi i-a influenţat pe toţi cu umanitatea, prezenţa şi credinţa lui în puterea dragostei", a spus familia regizorului.

Împreună cu fratele său, David, care a decedat în anul 1987, Maysles a realizat peste 50 de filme. Fraţii Maysles au fost consideraţi unii dintre cei mai apreciați oameni în lumea filmului documentar.

În anii 1960, cei doi frați au înfiinţat compania Maysles Films.

„Albert era un geniu al lumii filmului documentar", a dspus actorul Robert Duvall.

Printre cele mai celebre producţii ale lor se numără „Gimme Shelter", din anul 1970, pentru care fraţii i-au urmărit pe membrii trupei The Rolling Stones în turneul din anul 1969, inclusiv un celebru concert din Altamont, unde au surprins momentul în care un spectator a fost înjunghiat mortal.

Citește și: A mai murit un membru al echipei „Star Trek”

De asemenea, frații Maysles sunt cunoscuți pentru filmul „Grey Gardens", din anul 1975, care a explorat viaţa extrem de retrasă a unei mame şi a fiicei acesteia, rude ale primei doamne a Statelor Unite ale Americii, Jacqueline Kennedy Onassis.

Ultimul film al lui Maysles, „Iris", peliculă biografică despre simbolul modei, Iris Apfel, va fi lansat în primăvară, iar documentarul său, „In Transit", va avea premiera în luna aprilie, la Festivalul Tribeca 2015.

Cei doi fraţi au fost nominalizaţi la numeroase premii, printre care şi Premiile Oscar, în anul 1974, pentru scurtmetrajul „Christo's Valley Curtain".

Născut într-o familie de imigranţi evrei veniţi din estul Europei, Albert Maysles a studiat psihologia la Universitatea din Boston, după care s-a îndreptat spre lumea filmului, în anul 1955. Primul lui film, „Psychiatry in Russia", a prezentat pacienţii unui spital de boli mintale.

În anii 1960, fraţii au realizat documentarul „Meet Marlon Brando" şi biografia scriitorului Truman Capote, „With Love from Truman” și filmul „Salesman", despre vânzătorii de biblii din SUA.

Citește și: Sylvester Stallone, noi planuri în cinematografie. Ce pregătește actorul

În anul 1994, The International Documentary Association i-a oferit lui Albert Maysles premiul pentru întreaga carieră, iar în anul 2001, Maysles a fost premiat la Festivalul Sundance pentru documentarul „Lalee Kin: The Legacy of Cotton".

Regizorul Jean-Luc Godard l-a numit pe Albert Maysles „cel mai bun cameraman american".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă