16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialGala Avanpremiere, propuneri ale designerilor români

Gala Avanpremiere, propuneri ale designerilor români

Dacă pe la începutul anilor 2000 primăvara şi toamna nu exista săptămână fără să auzi de o prezentare de modă a unui designer român, criza, dar şi intrarea unor mărci de renume de pret-a-porter pe piaţa românească au restrâns extrem de mult aria prezentărilor.

O constantă a ultimilor ani în materie de modă românească s-a numit Avanpremiere, un eveniment la care Alin Gălăţescu, organizatorul acestei gale, a încercat să grupeze designeri români, în special debutanţi sau tineri lansaţi nu de mult timp pe piaţă. La Gala Avanpremiere din această primăvară, desfăşurată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, s-au anunţat în premieră cele mai noi propuneri ale designerilor români pentru sezonul toamnă-iarnă 2011-2012. Pe podium şi-au prezentat creaţiile opt designeri, atât nume consacrate, cât şi debutanţi: Iris Şerban, Andreea Tincu & Sense, Vika Gorenco, Bianca Popp, Anca & Silvia Negulescu şi Rhea Costa. Cele două debuturi au fost Sandra Chira, Timişoara, şi „Rue des Trucs (Simona Semen & Alina Buzilă, Iaşi).

Andreea Tincu & Sense şi-a intitulat colecţia „The order of the book” şi a spus o poveste bazată pe contraste – masculin/feminin, gotic/modern, suprafeţe plate/volume. Liniile clare de construcţie au fost subliniate cromatic de două culori dominante, alb şi negru. O poveste care trimite cu gândul la lumea cavalerilor teutoni şi legile ei nescrise.

„Fade to black”, colecţia Anca & Silvia Negulescu, a vizat o siluetă feminină şi dură în acelaşi timp, cu nuanţe metalizate, pliseuri şi volumetrii experimentale.

Rhea Costa şi-a prezentat încă din titlu, „50.60″ zona de inspiraţie, venind cu o colecţie extrem de feminină în care a combinat stofa cu mătasea, culori neutre alăturate nuanţelor puternice de grena, mov, roşu şi ciclamen.

O colecţie interesantă a fost „Nomad”, aparţinând Biancăi Popp, cu haine stratificate, multifuncţionale, în culori calde şi în combinaţii ce pot crea uneori senzaţia de antisocial. Materialele sunt moi, învăluind corpul într-un bănuit confort şi subliniind plăcerea drumului, a descoperirii de noi teritorii ca spaţii culturale.

Colecţia „Rue des Trucs” aparţinând unor designeri debutanţi, din Iaşi, explo-
rează descoperirea frumuseţii în simplitate, îmbinând elemente de androginism cu linii pure şi detalii elaborate.

Vika Gorenco şi-a intitulat colecţia „Esenţe de Paradis”. Descoperirea sinelui este simbolizată atât prin culoare, cât şi prin utilizarea tricotajului şi a accesoriilor din lemn. Trasee ascendente sau descendente compuse din structuri împletite, înnodate, croşetate semnifică trepte de dezvoltare spirituală în accepţiunea autoarei.

Iris Şerban a venit pe podium cu o colecţie rafinată, cu brodeii elaborate şi bine amplasate în economia ansamblului. „Swan” by Iris Şerban este un dialog între actul asumării unei vestimentaţii şi lumea de vis în care-ţi doreşti să-l însoţeşti pe creatorul lor.

„Organic Flow”, a Sandrei Chira, combină volume asimetrice cu elemente geometrice şi contrastul mat-transparent, subliniind deosebirea dintre interior şi exterior în toate formele ei.

Cele mai citite

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă