1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRISIPĂ. Vezi câtă mâncare aruncă europenii anual

RISIPĂ. Vezi câtă mâncare aruncă europenii anual

Europenii aruncă anual 180 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor. În topul ţărilor europene care generează cele mai multe deşeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de ţări analizate, potrivit unui comunicat Whirlpool România remis România liberă.

Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în ţările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educaţie şi tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se doreşte o reducere cu 50% a deşeurilor alimentare.

Citeşte şi Vrei să te îngraşi şi nu poţi? Zece sfaturi practice pentru slăbănogi

„Risipa de alimente în România este sub nivelul din alte state Occidentale, însă se remarcă o creştere a acestui fenomen şi pe plan local, ca urmare a modificărilor obiceiurilor de consum”, declară Mioara Bolozan, Marketing Manager Whirlpool România.

„Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale. Combinele şi congelatoarele Whirlpool sunt dotate cu funcţii care contribuie la o reducere importantă a pierderilor. Un prim pas pe care îl putem face noi este acela de a sublinia rolul acestor tehnologii şi cum pot fi ele folosite pentru rezultate optime”, a explicat Mioara Bolozan.

Citeşte şi Festival de mâncare chinezească în Capitală

Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasă – anumite segmente de populaţie supraestimează nevoia de consum şi cumpără prea multă mâncare, mai ales în contexte de tipul aniversări sau sărbători – şi depozitează incorect produsele alimentare în frigider şi cămară.

Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult în frigider trebuie respectaţi anumiţi paşi. În primul rând, frigiderul nu trebuie să fie prea aglomerat pentru a permite circulaţia vaporilor de aer (în caz contrar frigiderul nu va putea răci la parametrii optimi iar mâncarea se va deteriora mai rapid). Conservarea alimentelor în condiţii optime se poate face păstrând o temperatura constantă de aproximativ 4°C şi un nivel adecvat de umiditate (70-85%) în cavitatea frigiderului.

Produsele achiziţionate înaintea ultimei sesiuni de cumpărături nu trebuie să rămână în spatele rafturilor. Trebuie evitată introducerea în frigider a mâncării gătite atunci când e caldă sau fierbinte, deoarece schimbarea bruscă de temperatură va afecta gustul mâncării, dar mai ales va duce la apariţia condensului in frigider. Căldura vasului va radia, determinând condens şi alterarea condiţiilor de depozitare (alimentele pot mucegăi).

Congelatorul joacă de asemenea un rol important în a preveni alterarea alimentelor. Doar produsele foarte proaspete trebuie congelate. Conţinutul natural de apă din alimente se transformă în cristale de gheaţă, eliminând activitatea bacteriană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă