Reţeta de piroşte este tradiţională din Maramureş şi este foarte gustoasă.
Ingrediente:
500 g făină albă
200 g brânză de burduf
½ cană de apă
1 linguriţă de sare
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Musaca de cartofi cu carne tocată
Pentru servire :
100 g slănină
1 ceapă
Mod de preparare:
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Într-un bol se toarnă făina, se adaugă apă şi sare, iar apoi se amestecă şi se framântă compoziţia până se obţine o cocă groasă.
Aluatul obţinut se împarte în 4 bucăţi egale, iar fiecare bucată se întinde până se obţine o foaie subţire. Foaia astfel obţinută se împarte în 4 bucăţi, iar pe fiecare bucată de aluat se adaugă câte o linguriţă de brânză; apoi se împăturesc bucăţile de aluat, iar marginile se încrustează.
Piroştele se pun la fiert în apă cu sare.
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Ruladă de carne cu cârnaţi
Mod de servire:
Între timp se pune slănina la călit într-o tigaie cu ulei, dupa care se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se lasă pe foc până devine aurie.
După ce s-au fiert piroştele, se adaugă peste acestea slanina şi ceapa, iar la sfârşit se rade caşcaval deasupra.
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Maramureş: Ciurigăi
Tradiţii culinare:
Reţeta de piroşte a fost oferită şi preparată de Complex Lostriţa, din Blidari, Maramureş, în cadrul Caravanei ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Programul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul de morărit Gold Maya şi brandul de condimente Kotanyi Romania, îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Maramureş: Supă de spanac cu ochiuri româneşti