Pensionarii din Marea Britanie au un nivel de trai mai scăzut decât cei din Europa de Est, inclusiv România, arată un sondaj al Centrului Internaţional pentru Longevitate, citat de Daily Express, relatează Mediafax.
Pensionarii din Germania, Austria, Spania, Danemarca, Polonia, Irlanda, Norvegia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Ungaria şi Olanda trăiesc mai bine decât cei din Marea Britanie.
În plus, 16,1 la sută dintre pensionarii britanici trăiesc într-o relativă sărăcie, în timp ce în România proporţia acestora este de 15,4 la sută, iar în Letonia de 13,9 la sută., mai arată raportul
Tăierile bugetare au determinat persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani să se lupte pentru a putea rămâne în serviciu până la vârsta de pensionare. Cel puţin 1,5 milioane de persoane cu vârste peste 50 de ani au fost nevoite să renunţe la locul de muncă în ultimii opt ani din cauza unei combinaţii de şomaj, sănătate precară sau pensionare anticipată forţată, arată studiul realizat de Centrul Internaţional pentru Longevitate.
Organizaţiile umanitare au cerut Guvernului să facă mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie. "Este scandalos că atât de multe persoane în vârstă din Marea Britanie trăiesc în sărăcie şi nu îşi pot permite să mănânce decent sau să aibă căldură în locuinţe. Mulţi pensionari trăiesc cu venituri foarte mici şi au mers pe sârmă în ultimii ani în timp ce preţurile la mâncare şi utilităţi au crescut", a declarat Caroline Abrahams, din cadrul organizaţiei Age UK.
Raportul, care urmează să fie publicat în această săptămână, arată, de asemenea, că pensia de stat în Marea Britanie reprezintă doar 31,9 la sută din salariul mediu.
Citește și: Pensia va reprezenta 24% din ultimul salariu, în 2032
În România, pensiile reprezintă, în prezent, 36% din salariu.