O amenajare şi decorare interesantă a interiorului se poate face combinând mobilierul cu câteva obiecte vechi, folosite ca accent. Fresh, flori, plante, materiale naturale, nu scump, obiecte hand made, totul fără să epateze, poate fi un mix confortabil, care poate produce o adevărată schimbare a locuinţei.
O amenajare puţin diferită este cea care foloseşte obiecte vechi în combinaţie cu mobilier şi accesorii noi, moderne. Stilul acesta, căci tendinţa este atât de accentuată încât a devenit un stil, poartă mai multe denumiri, cel mai des folosit termen fiind vintage (termen utilizat pentru lucruri vechi, folosite, de epocă, în limba engleză). Termenul „de epocă“ nu înseamnă numaidecât din timpul lui Ludovic al XIV-lea (deşi este posibil şi acest lucru, mai ales că atunci se făcea un mobilier de excepţie), ci pot fi şi obiecte din anii ’60, de exemplu.
Pentru a avea o astfel de ambientare nu este necesar să vă umpleţi casa cu obiecte vechi şi nefuncţionale ca la muzeu sau că aceste decoruri sunt posibile numai pentru cei cu foarte mulţi bani. Uneori se dovedeşte că, din contră, cei care se bucură de un astfel de decor nu sunt bogaţi, iar doar un singur obiect de acest fel, folosit ca un accent, poate fi de ajuns ca să ofere interiorului un aer special, şic, care deseori este dat chiar de patina obiectului respectiv. Stilul vintage nu este deci creat cu ajutorul „vechiturilor“, ci combină uneori elemente al căror design aparţine vremurilor trecute.
Obiectele cu cel mai mare efect, în afara celor de artă, sunt în acest caz cele datând din perioade care, la rândul lor, au avut ceva special, între acestea putându-se enumera cele retro, art deco sau psihedelice. O sticlă cu o formă interesantă, un covor oriental, o faţă de masă handmade, un scaun colonial din bambus, un mic cufăr de voyage sau chiar alăturate obiecte de lifestyle, ca o pălărie de damă, o geantă de doctor etc. pot oferi acel aer aparte amintit. Oricum, acest fel de amenajare este deseori asociată cu termenul „şic“ şi, de aceea, mai putem întâlni (deşi nu este absolut acelaşi lucru) denumiri ca shabby chic sau retro chic, iar dacă în decor se întâlnesc, alături de obiecte moderne, lucruri vintage provenind din diverse epoci, atunci se spune că s-a folosit un stil eclectic, amestecat. De remarcat că aceste interioare, fără a fi exclusiviste, sunt mai intelectuale, dar în acelaşi timp calde – sunt locurile ideale unde se poate lectura, cerceta sau asculta muzică. La fel de bine pot fi foarte tinereşti, în cazul shabby chic, de exemplu.
Acest stil nu se opreşte nicidecum numai la anumite funcţiuni din interior sau numai la interior. De altfel dacă s-a abordat un anumit stil este bine să se păstreze o unitate la nivelul întregii case. Baia, bucătăria, holul, biroul, dar şi terasa şi grădina pot fi la fel de potrivite pentru accentele vintage.
În concluzie, acest stil reprezintă o soluţie deosebită pentru că respectă lucrurile cu adevărat de valoare, precum şi actuala tendinţă ecologică.
Casă amenajată numai cu obiecte vintage
Iată un exemplu, din Anglia, cu o casă veche, amenajată în stil vintage, având şi o arhitectură apropiată acestui stil. Interesant este şi faptul că mobilierul este realizat din materiale reciclate şi obiecte sau electrocasnice second-hand.
Imobilul a fost transformat într-o casă confortabilă pentru o familie cu copii. Cu scopul de a obţine un decor vintage, în care să se simtă ca în casa bunicilor, însăşi proprietarii s-au implicat în amenajare. Aceştia realizau manual mobilierul sau obiectele care să corespundă dorinţelor lor în situaţia în care nu le găseau în magazinele de profil.
Un exemplu concret îl reprezintă canapeaua din living. Datorită faptului că n-au găsit una mare, așa cum şi-au dorit, au creat un cadru din lăzi de fructe reciclate, pe care au pus perne mari. Oricum, o mare parte din mobilier a fost realizat manual din materiale recuperate şi apoi reciclate. De exemplu, rama oglinzii din living a fost creată din rama unei uşi, pe care au găsit-o într-o curte. Proprietarii au pictat-o cu o emulsie diluată pentru a obţine aspectul erodat. De asemenea, au recondiţionat podelele originale, iar pereţii i-au zugrăvit cu tencuială albă, pentru a beneficia de un fundal simplu. Interiorul este foarte unitar şi echilibrat, nici o încăpere neabătându-se de la linia de amenajare. De exemplu, pentru bucătărie au achiziţionat un aparat de gătit second-hand care se integrează mult mai bine în amenajare decât un produs modern. O notă uşor industrială a fost dată bucătăriei prin montarea deasupra chiuvetei a unui corp de depozitare din metal. În schimb, uşile dulapurilor de sub chiuvetă au fost realizate din lăzi de fructe reciclate. Pe pereţi, în loc de dulapuri masive au fost montate rafturi, pe care sunt expuse obiecte vechi. Dormitorul matrimonial cucereşte prin simplitate şi farmecul obiectelor cu patină, cum ar fi cufărul, comoda şi rama goală. (Sursa foto: http://www.housetohome.co.uk)