Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului, nemaivorbind de grădină. Dar cum se poate face amenajarea acestor spaţii, astfel ca să asigure relaxarea de care avem tot mai multă nevoie?
Parcă există tot mai mult stres cotidian în ultimul timp. De aceea, avem tot mai multă nevoie de a evada într-un colţişor unde să putem să ne relaxăm în voie. Există şi un termen, şi anume “lounge”, care zugrăveşte extrem de bine o zonă în care putem să ne tolănim, să savurăm în linişte o cafea sau o limonadă, chiar o bere, să avem o discuţie lejeră sau să citim o carte. Este locul pe care şi-l doreşte oricine în locuinţa sa. De obicei, acest deziderat este îndeplinit de amenjarea livingului în acest scop. Dar pe timpul verii, livingul astfel amenajat parcă nu mai are acelaşi farmec. Poţi însă să muţi această ambianţă în grădină, pe terasă sau pe balcon
Terasa este un loc de relaxare, de savurare a cafelei de dimineaţă înconjurată de parfumul copacilor înfloriţi din faţa casei, de admirare a unui apus de soare în compania celor dragi. De aceea, aici putem crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spaţiu care să fie ca o oază de linişte şi să te ducă cu gândul la casa la curtea mult dorită. Nu ai nevoie în acest scop de o suprafaţă mare, ci de nişte sfaturi şi ponturi.
Terasa este totuşi o extensie a casei. Pentru a putea fi folosită din plin este indicat să folosiţi deshideri/uşi vitrate mari (în prezent există soluţii care ajung până la o lungime de 7 metri!) dinspre living spre terasă astfel încât să se asigure o continuitate din ambele sensuri. Un exemplu în acest sens sunt uşile glisante cu ridicare Trocal PremiDoor88 de la Profine.
Cea mai la îndemână soluţie pentru pardoseală este cea a gresiei, nefiind de înlăturat nici cea de tip “cărămidă” sau cea din piatră naturală, mai cu seamă că acestea oferă acea senzaţie de răcoare, atât de necesară vara când ne petrecem aici timpul. Însă cum relaxarea este pe primul plan, tot mai mult se apelează şi la soluţia unei pardoseli din lemn tratat pentru a rezista lumezeală.
Pentru amenajarea terasei trebuie să te gândeşti şi la cât de practică va fi aceasta. Din acest motiv, alegerea mobilierului trebuie să ne conducă către un stil cât mai simplu, să nu ocupe foarte mult spaţiu, pentru că tot ce este intim, este mai frumos şi mai uşor de întreţinut. Deoarece în timpul iernii nu toate tipurile de mobilier rezistă bine, sfatul nostru este să alegeţi unul din ratan combinat cu o masă din fier forjat. Sunt elemente rezistente şi plăcute ca aspect pentru terasă
Cel mai important este faptul că acum există piese de mobilier şi accesorii care se pretează la mutarea în exterior, adică nu este greu (fiind uşor de transportat), are dimensiuni mici şi este confecţionat din materiale ca bambus, ratan, plastic sau chiar lemn clasic, dar nu masiv. Lemnul, fie el exotic sau clasic, este tratat cu lac pe bază de apă, asigurându-se astfel protecţia la umezeală şi apă. Astfel, acest mobilier (care se mai numeşte in-out, deoarece se poate folosi atât la interior, cât şi la exterior) nu va avea de suferit în cazul unei ploi de vară, de exemplu.
Materiale naturale
Ideală pentru amenajare este folosirea materialelor naturale: lemn, plăci ceramice, fier forjat etc. Terasa este un loc mai rustic, nu trebuie să fie foarte pretenţios. Mobilierul nu trebuie să fie “piesa de rezistenţă” din acest decor, ci florile, cât mai colorate şi variate. O tendinţă la modă este spre ambianţe mediteraneene, iar în acest scop se pot folosi atât materiale naturale, cât şi culori “solare”: galben, portocaliu şi roşu. În sfera materialelor naturale, mobilierul din ratan plastifiat sau altă esenţă (de exemplu mobilier din fibră lemnoasă de bananier) care induc o atmosferă exotică sau o pardoseală din lemn, precum şi textilele din bumbac 100% cu o plăcută senzaţie la atingere pot reprezenta soluţii optime.
Textilele dau căldură
Materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic. O soluţie bună pentru terasă este reprezentată de materiale textile teflonate, tratate special pentru a fi rezistente la apă şi pentru a nu se degrada. Pledurile, pernele, pernuţele şi chiar accesoriile de pasmanterie imprimă un aer romantic şi elegant chiar şi pe terasă.
Culorile
Colorile pot fi nu foarte pastelate, pentru că în acest caz sunt greu de întreţinut şi trebuie curăţate mult mai des. Amenajarea terasei trebuie făcută cu materiale naturale, dar în combinaţie măcar cu puţin poliester pentru a putea fi uşor curăţate. Culoarea acestora se alege şi în funcţie de tonurile în care a fost amenajată terasa sau pereţii laterali.
O soluţie potrivită pentru culorile pentru terasă sunt cele de pământ: maro, verde, bej. Sunt culori calde şi relaxante care se încadrează perfect şi cu mediul înconjurător. Se poate opta pentru motiv floral combinat cu material simplu, uni, pentru că toată casa va fi amenajată în acest stil, iar terasa va fi o continuare a spaţiului interior.
Accesorii şi decoraţiuni
O terasă frumos amenajată captează atenţia, trezeşte admiraţia şi dorinţa de a vă petrece timpul în ea. De toate acestea nu sunt “de vină” doar plantele. Accesoriile, de exemplu, pot transforma terasa într-un peisaj vesel, mirific şi cuceritor.
Deşi există o serie de reguli în amenajarea unei terase, aveţi libertatea de a vă da frâu liber imaginaţiei şi creativităţii pentru a o personaliza. O terasă spaţioasă, “înzestrată” cu diverse plante, îndeosebi flori, oferă ochiului multă plăcere iar una de dimensiuni reduse poate deveni foarte intimă. Florile de tip Ericca sau Calluna se pot dovedi alegeri excelente. Cu toate acestea, este nevoie de ceva care să o însufleţească. Accesoriile reprezintă o bună modalitate.
Magazinele de profil vă pun la dispoziţie accesorii realizate din diverse materiale (lemn, fier, plastic, ceramică, ipsos sau ciment etc.), astfel că ar trebui să fie uşor să le cumpăraţi pe cele mai potrivite.
Cel mai important este să vă gândiţi ce fel de atmosferă vreţi să creaţi pe terasa dumneavoastră. În funcţie de aceasta va trebui să alegeţi şi accesoriile. De exemplu, cele din lemn sunt foarte potrivite când terasa şi casa au un aer rustic. O roabă din lemn, eventual ornată cu flori, va crea o atmosferă tradiţională, rurală. Un farmec aparte îl au şi accesoriile din fier forjat.
Dacă vă doriţi o terasă plină de viaţă, atunci orientaţi-vă spre ghivece viu colorate sau figurine decorative. La modă sunt cele care dau şi o notă puţin umoristică. Accesoriile haioase sunt ideale pentru adepţii unor amenajări nonconformiste.
Nişte corpuri de iluminat în acelaşi stil, nu foarte extravagante, ci simple şi cu lumina difuză pentru a crea un spaţiu odihnitor reprezintă deasemenea un câştig substanţial în amenajarea terasei.
Fierul forjat (mic mobilier sau decoraţiuni pentru balustrade, garduri), lemnul, gresia, vasele ceramice pentru plante şi flori sunt pe terasă la locul lor.
Se poate apela la un mobilier cu tentă clasică şi finisat cu lac pe bază de apă care imprimă decorului confort, căldură şi eleganţă, precum şi la şezlonguri şi un balansoar pentru relaxare totală. O fântâniţă Feng Shui ceramică sau din piatră naturală, cum este Daoling de la Rock Star Construct (www.karmapashop.ro), asigură atât răcoare şi primenirea aerului cât şi un echilibru. Hamacul sau cortul sunt opţiuni pentru amenajările mai sofisticate. Pentru balcoane, în care spaţiul este mai restrâns, scaunul atârnat este cea mai eficientă soluţie şi, în plus, la modă, mai ales că se prezintă cu o gamă extrem de variată de materiale textile în culori şi modele etnice.
Pentru decoraţii şi accesorii, luaţi în consideraţie că este moda obiectelor vechi refolosite, vintage, precum şi retro.
Terasele dar chiar şi balcoanele pot fi dotate cu grătare/barbecue sau alte tipuri de maşini de gătit portabile performante şi flexibile.
Protecţie solară
Copertinele au diverse utilizări, folosindu-se inclusiv pentru grădini, terase, şi balcoane. Bine asortate, pot da un aer cochet locuinţei, fiind şi uşor de manevrat.
Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine sunt umbrarele şi copertinele în două ape. Un tip aparte sunt copertinele speciale (fixe) pentru balcon sau fereastră, numite şi marchize. Au o structură mai simplă şi sunt folosite în special pentru acoperirea geamurilor. Se montează foarte uşor, atât pe beton, cât şi pe polistiren şi nu necesită elemente speciale pentru montaj. Pot fi personalizate.
Alte tipuri care prezintă un interes crescut sunt cele retractabile sau fixe care, indiferent de tip, sunt alcătuite dintr-o structură metalică sau din PVC, supusă unui tratament chimic prin vopsire, care îi oferă rezistenţă la coroziune. Pot fi acţionate manual sau motorizate, acţionate prin intermediul unei telecomenzi. Pergolele sunt copertine care coboară o anumită distanţă orizontal, iar apoi vertical pe ghidaje, acoperind aproximativ 25 m.
La toate acestea, pânza este tratată împotriva umezelii, a razelor UV şi a variaţiilor de temperatură. Un aspect important pe care trebuie să îl urmăriţi atunci când achiziţionaţi o copertină este ca materialul din care este alcătuită să nu producă efect de seră adică să permită o cât mai bună circulaţie a aerului dar să asigure totodată o bună umbrire şi să nu se decoloreze în timp.
Pergolele “4 seasons” de la Expert Design Group reprezintă o- soluţie completă pentru terase şi balcoane, practice pentru toate sezoanele, inclusiv cel rece. Sunt copertine retractabile care se deschid-închid protejând spațiul care îi este destinat să-l acopere împotriva capriciilor vremii, în toate cele patru anotimpuri .
Masă festivă pe terasă
Ce poate fi mai plăcut decât o masa pe terasă, în aer liber. Iar de sărbători este chiar momentul să ieşim. Mobilierul există deja, lemnul tratat este cel mai indicat, dar nimic încărcat. Puteţi prepara chiar aici diverse bucate dacă terasa este dotată cu un barbecue sau un mic cuptor. Rusticul se potriveşte de minune iar vesela din ceramică este cea mai recomandată. Accentu trebuie pus pe accesorii şi decoraţii, iar pentru acestea puteţi apela la mici aranjamente florale (erica şi calluna pot fisoluţii foarte bune= pe care le aveţi la dispoziţie precum şi fructe uscate ca: nuci, mere etc. Paharele şi tacâmurile pot fi mai simple iar şervetelele cât mai colorate. Ca şi culori se propun combinaţii cât mai vesele: verde, portocaliu, roşu, maro.
Decor cu aer provensal pe balcon
Balconul face parte dintr-o vilă cu trei nivele, situată dintr-un cartier din Bucureşti. Locuinţa, în stil art deco, a fost supusă unui proces de restructurare. Proprietarul, un român de origine franceză, a vrut să păstreze aerul autentic al acesteia, prin urmare nu a recurs la modificări esenţiale. Influenţat de locurile natale, amenajarea balconului poartă amprenta stilului provensal. Scenografia acestui spaţiu sugerează un mic dejun romantic în doi. Decorul are la bază combinaţia ratan – fier forjat, care îi oferă spaţiului un aer romantic. Elementele decorative provin din diversele călătorii ale proprietarului.
Relaxare pe balcon
Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului. Mai mult, si aceast spaţiu. poate fi renovat sau redecorat. Desigur că cea mai la îndemână soluţie pentru pardoseală este cea a gresiei, nefiind de înlăturat nici cea de tip “cărămidă” sau cea din piatră naturală, mai cu seamă că acestea oferă acea senzaţie de răcoare, atât de necesară vara când ne petrecem aici timpul. Însă cum relaxarea este pe primul plan, tot mai mult se apelează şi la soluţia unei pardoseli din lemn tratat pentru a rezista lumezeală. Este cazul amenajării unui balcon, realizate de designerii Masha Verhoot şi Tania Cărăruş (tel.: 0744. 373.741) la o casă de vacanţă la Breaza, care au folosit pentru dușumea o esenţă exotică (teck).