13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLuna gastronomiei românești (II)

Luna gastronomiei românești (II)

Vă spuneam, în ediția trecută de weekend, despre campania de promovare a gastronomiei românești pe care echipa Vinul.Ro o desfășoară în legătură cu Congresul Național de Gastronomie și Vin (ARCUB, 7 iunie). Timp de o lună, începând din 24 mai, pofticioșii și gurmanzii au la dispoziție un adevărat răsfăț cu preparate tradiționale în cele peste 20 de restaurante partenere. Continuăm prezentarea meniurilor speciale afișate de restaurante.

La Muse Bistro (str. Paris 17), „bagheta“ tânărului chef talentat Silviu Furdui pune pe farfurii trei preparate frumos reinterpretate atât ca aspect, cât și ca gust: populara gustare de generații a românilor vara, dar nu numai – brânza (de burduf aici), cu roșii coapte și busu-ioc -într-o prezentare inedită, un obraz de vită alături de cartofi confiați în untură de rață și sos, cu nu mai puțin de 11 condimente, care este și cea mai consistentă farfurie de aici, și, poetic, așezat pe un platou-sticlă pe pian – un fel de ravioli ce interpretează modern îndrăgitele chiroște moldovenești: din aria de brânzeturi locale, urda încununează cu delicatețe ideea acestor colțunași în sos cald de unt ars, ale cărui arome duc cu gândul la apusuri calde de vară.

 

Popularele restaurante Thalia din Victoriei (Sevastopol 8) și Tineretului (Cuza Vodă 147) s-au pregătit cu trei „tradiționale“ gustoase: un platou mare „de Pleșcoi“ (600 g) cu pastramă, cârnați afumați și picanți, mă-măliguță și castraveți murați, o tigaie picantă cu pui, vită, porc, ceapă și ardei iute cu garnitură de cartofi românești, iar ca variantă mai ușoară – un păstrăv cu mă-măliguță. O masă în-tr-una din grădinițele înverzite ale Thaliilor este mereu o idee bună dacă vreți o atmosferă relaxantă și un raport corect calitate-preț.

Restaurantul românesc Crama Domnească nu avea cum să lipsească dintre partenerii lunii gastronomiei, așa că a pregătit special trei feluri îndrăgite din bucătăria noastră: o grozăvie de tuslama cu burtă de vită, hrean și usturoi, limbă de vită cu praz și măsline și o savuroasă pastramă de berbecuț la tigaie. Colega noastră Alina Miron, hobbybucatar.ro & fotohoreca.ro, cea care a făcut sesiunea foto și le-a gustat, garantează că sunt foarte bune.

Un alt chef inspirat, Vasile Nicolae, mai scoate ceva bun din mânecă în bucătăria Lulu’s Social Bistro; special pentru campania noastră a gândit altfel, în stilul lui inedit, două clasice gustoase: papanași cu icre de știucă și sos de măcriș și ciulama de pui cu ciuperci și leurdă. Am mâncat de mai multe ori de la el, ne-a încântat mereu, așa că încercați-le cu încredere.   

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă