Apple ar putea plăti daune de 8 miliarde dolari

de Andrei Mărgăritescu , 18 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:01, 18 ianuarie 2016
Apple ar putea plăti daune de 8 miliarde dolari

Gigantul IT american a fost supus unei investigaţii a Uniunii Europene referitoare la politica sa fiscală. Acestea acuză producătorul de iPhone-uri că foloseşte subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor pentru veniturile obţinute în a-fara Statelor Unite. Investigaţia datează din 2014, iar o decizie ar putea fi luată în luna martie.

Potrivit Comisiei Europene, organizarea operaţiunilor din Irlanda ale Apple permite companiei să calculeze profiturile utilizând metode de contabilitate mai favorabile. Apple calculează taxele datorate folosind costuri operaţionale scă-zute, ceea ce reduce semnificativ sumele datorate Fiscului irlandez.

Apple generează circa 55% din venituri în afara SUA, iar impozitul datorat este de circa 1,8%, potrivit analizei Bloomberg. Dacă Executivul UE decide să impună un standard de contabilitate mai strict, Apple ar putea datora un impozit de 12,5%, pentru profitul de 64,1 miliarde de dolari generat în perioada 2004-2012. Apple este cel mai urmărit caz dintre companiile americane investigate în Europa. Starbucks, Amazon.com şi McDonalds Corp. sunt investigate la rândul lor. 

În luna octombrie, Apple a menţionat că investigaţiile referitoare la taxele pe care le plăteşte reprezintă un factor de risc pentru investitori. În afara autorităţilor de reglementare europene, şi Fiscul american a analizat taxele plătite de Apple. „Dacă nivelul impozitelor datorate se va schimba, situaţia financiară, rezultatele operaţionale şi fluxul de nume-rar ar putea fi influenţate negativ“, se arată în raportul Apple pentru anul fiscal 2015.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a negat că Apple se foloseşte de artificii pentru a evita plata taxelor. Într-un interviu acordat recent CBS, Cook a spus că criticile aduse companiei de către parlamentarii americani, în privinţa practicilor fiscale, sunt o prostie.
El a susţinut că sistemul este depăşit şi trebuie să fie adaptat economiei digitale.  

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design