14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialApple ar putea plăti daune de 8 miliarde dolari

Apple ar putea plăti daune de 8 miliarde dolari

Gigantul IT american a fost supus unei investigaţii a Uniunii Europene referitoare la politica sa fiscală. Acestea acuză producătorul de iPhone-uri că foloseşte subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor pentru veniturile obţinute în a-fara Statelor Unite. Investigaţia datează din 2014, iar o decizie ar putea fi luată în luna martie.

Potrivit Comisiei Europene, organizarea operaţiunilor din Irlanda ale Apple permite companiei să calculeze profiturile utilizând metode de contabilitate mai favorabile. Apple calculează taxele datorate folosind costuri operaţionale scă-zute, ceea ce reduce semnificativ sumele datorate Fiscului irlandez.

Apple generează circa 55% din venituri în afara SUA, iar impozitul datorat este de circa 1,8%, potrivit analizei Bloomberg. Dacă Executivul UE decide să impună un standard de contabilitate mai strict, Apple ar putea datora un impozit de 12,5%, pentru profitul de 64,1 miliarde de dolari generat în perioada 2004-2012. Apple este cel mai urmărit caz dintre companiile americane investigate în Europa. Starbucks, Amazon.com şi McDonalds Corp. sunt investigate la rândul lor. 

În luna octombrie, Apple a menţionat că investigaţiile referitoare la taxele pe care le plăteşte reprezintă un factor de risc pentru investitori. În afara autorităţilor de reglementare europene, şi Fiscul american a analizat taxele plătite de Apple. „Dacă nivelul impozitelor datorate se va schimba, situaţia financiară, rezultatele operaţionale şi fluxul de nume-rar ar putea fi influenţate negativ“, se arată în raportul Apple pentru anul fiscal 2015.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a negat că Apple se foloseşte de artificii pentru a evita plata taxelor. Într-un interviu acordat recent CBS, Cook a spus că criticile aduse companiei de către parlamentarii americani, în privinţa practicilor fiscale, sunt o prostie.
El a susţinut că sistemul este depăşit şi trebuie să fie adaptat economiei digitale.  

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă