16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialȘeful Skoda cere trecerea la euro în Cehia. "Cine vrea să funcționeze...

Șeful Skoda cere trecerea la euro în Cehia. „Cine vrea să funcționeze optim în UE, să adopte euro”

Trecerea la euro este un subiect fierbinte și în Cehia, acolo unde deși populația este împotrivă, primul ministru dar și capi ai industriei, precum Winfried Vahland, șeful Skoda, susțin această idee. Moneda unică europeană ar avantaja producătorul auto.

Skoda, principalul exportator al Cehiei, cu peste 95% dintre mașini, trimise către alte piețe europene, ar avea de câștigat de pe urma trecerii Cehiei, de la coroană la euro. CEO-ul Skoda susține că prin această măsură s-ar înlătura riscul cu conversia.

“Sunt convins că orice își dorește să funcționeze optim în interiorul UE trebuie să adopte euro. Ar fi un bun semnal dat întregii Europe”, a spus Vahland, o dată cu anunțarea rezultatelor companiei pentru anul 2014, conform ANE.

Citește și Audi va lansa un SUV electric. Viitorul Q8, cu autonomie de 500 km

În Cehia, unul dintre cei mai mari susținători ai trecerii la euro este chiar primul ministru Bohuslav Sobotka, cu toate că guvernul său încă nu a stabilit o dată pentru atingerea acestui obiectiv. Un motiv ar fi faptul că inclusiv populația cehă are rețineri față de această idee, pe fondul crizei din Grecia.

Skoda a depășit, în 2014, pentru prima dată, 1 milion de vehicule vândute în întreaga lume, ceea ce a adus un profit net, record, de 665 milioane euro. Veniturile au urcat și ele cu aproximativ 14%, până la 11,8 miliarde euro.

Planurile producătorului auto ceh, care face parte din portofoliul gigantului Volkswagen AG, sunt ca în jurul anului 2018 să depășească vânzări de 1,5 milioane unități.

Citește și Noul Suzuki Vitara: Cât va costa SUV-ul japonez în România

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...

Locomotivă deraiată între Filiași și Turceni. Circulația feroviară este oprită

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat duminică seara că, începând cu ora 18:25, traficul feroviar pe secția Turceni – Filiași a...
Ultima oră
Pe aceeași temă