-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialRăul de mașină nu poate fi vindecat. Șapte trucuri pentru a scăpa...

Răul de mașină nu poate fi vindecat. Șapte trucuri pentru a scăpa de ”coșmar”

Răul de mașină poate să transforme o călătorie mult-așteptată într-un coșmar. Reacția naturală la un stimul artificial este compexă, afectează două treimi din oameni și nu poate fi videcată. Conform specialiștilor, însă, există mai multe metode de a-i diminua efectele și, inclusive, se lucrează o serie de tehnologii în acest sens.

Expresia "Mi-e rău!" induce garantat frica în orice șofer. Traficul aglomerat, care implică multe opriri și porniri, și șoselele virajate înrăutățesc afecțiunea cu care se confruntă două treimi dintre oameni. Răul de mașină este mai des întâlnit în cazul pasagerilor, în special la copii și adolescenți, fiind mai accentuat dacă aceștia stau pe locurile din spate, cu ochii pe telefoane sau tablete, și se joacă sau urmăresc filme.

Într-un studiu recent, realizat de Ford cu ajutorul unor experți în răul de mișcare, pasagerii care au stat cu ochii ațintiți pe diferite ecrane pe durata unei călătorii scurte au început să se simtă rău în medie după doar 10 minute. Și toți subiecții acestui studiu au fost adulți.

Căscatul și transpirația excesivă sunt semnele care avertizează asupra apariției afecțiunii cauzate de diferențele dintre semnalele pe care creierul le primește de la ochi și de la organele care asigură echilibrul, localizate în urechea internă. Copiii mici nu au această problem. Răul de mașină începe să apară atunci când aceștia merg în picioare. Dar animalele sunt și ele afectate și, în mod incredibil, chiar și peștii de acvariu suferă de rău de mișcare, fenomen observat de marinari.

"Răul de mașină poate să transforme o călătorie de familie mult-așteptată într-un coșmar în care mama și tatăl privesc constant în spate, așteptându-se la ce-i mai rău", a explicat Eike Schmidt, inginer de cercetare în cadrul Centrului Ford de Inovație și Cercetare din Aachen, Germania. "Confortul este în centrul atenției noastre atunci când dezvoltăm mașinile viitorului și vrem să facem tot ce putem pentru a reduce răul de mașină", a adăugat acesta.

În teste, a fost descoperit faptul că dacă ecranele erau ținute mai sus și voluntarii puteau vedea parțial șoseaua, șansele ca aceștia să se simtă rău scădeau. Experimentele ulterioare vor explora posibilitatea ca imaginea șoselei să fie transmisă în habitaclu, astfel încât pasagerii care nu se uită înainte să fie astfel avertizați că urmează viraje sau denivelări la trecerea peste poduri, de exemplu.

Pe de altă parte, răul de mașină este o problemă complexă, o reacție naturală la un stimul artificial care nu poate fi vindecată. "În cazul multor părinți care cred că propriul copil are o problemă cu răul de mașină este posibil ca acesta să aibă pur și simplu o problemă cu modul în care ei șofează", spune Prof. Dr. Jelte Bos, care activează în cadrul Organizației Olandeze de Științe Aplicate, specializat în sisteme perceptuale și cognitive.

Prin urmare, Prof. Dr. Jelte Bos recomandă câteva ”trucuri” prin care afecțiunile legate de răul de mașină pot fi diminuate:

– Recomandați persoanei care are rău de mașină să se mute pe locul central din spate sau, preferabil, pe locul pasagerului din dreapta, pentru a putea vedea drumul înainte.

– Conduceți liniar și, pe cât posibil, evitați frânele bruște, accelerațiile puternice și gropile din asfalt.

– Distrageți atenția celor care suferă de aceste afecțiuni. O melodie cântată de toată familia, de exemplu, i-ar putea ajuta pe copii.

– Evitați cafeaua.

– Folosiți o pernă sau un suport special, pentru a păstra capul fix pe cât posibil.

– Porniți sistemul de aer condiționat, pentru a face aerul proaspăt să circule.

– Nu vă jucați pe telefon sau tablet. Nici cititul nu este recomandat în mișcare.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă