România a câștigat cea de a treizecea ediție a Campionatului European de Gimnastică la feminin, în proba pe echipe. Lotul de gimnastică al României a obținut astfel cel de-al șaptelea titlu european pe echipe, în cadrul turneului organizat în acest week-end la Sofia.
Reprezentativa de senioare, una din care face parte doar o singură sportivă care a atins vârsta majoratului, Diana Buliar, a demonstrat că gimnastica încă mai are un viitor în România. Dincolo de faptul că româncele au dominat competiția și nu au avut nici măcar o ratare în finala pe echipe, de sâmbătă, ele ne dau încredere că putem spera în continuare la medalii la viitoarele Olimpiade.
Cu toate că atmosfera de la Sofia a fost una destul de rece, cu tribune aproape goale, la multe dintre probe, petele de culoare au apărut atunci când tinerele sportive și-au făcut intrarea în sală. Totuși România a avut o susținere importantă, probabil mulți dintre fanii acestora fiind români plecați la Sofia cu ocazia acestui turneu.
Larisa Iordache, Diana Bulimar, Ștefania Stănilă, Silvia Zarzu și Andreea Munteanu au fost chinta roială pe care a aruncat-o în luptă Octavian Belu. România a început competiția foarte bine, dominându-și adversarele. Larisa Iordache, 17 ani, cea mai mare speranță a lotului național din ultimii ani, cea mai a avut cea mai mare notă în probele de sărituri (14,866) și sol (14,466). Diana Bulimar a cucerit paralele, cu scorul de 14,133, iar bârna i-a revenit Andreei Munteanu, de doar 15 ani.
„Am demonstrat că împreună reprezentăm o țară întreagă. Sunt foarte mândră de această echipă”, a declarat Diana Bulimar, după câștigarea titlului european de către România.
Interesant este faptul că Rusia, o forță în trecut, a fost depășită de această dată de sportivele britanice. Meritul României este cu atât mai mare, cu cât rezultatele englezoaicelor au apărut după ce Marea Britanie a investit miliarde de euro în dezvoltarea sportivilor săi. Indiferent de disciplinele la care evoluează în competițiile internaționale, fie că vorbim de gimnastică sau de schi, sportivii din această țară au la dispoziție nu doar un centru modern, centralizat, de pregătire, ci și zeci de medici specialiști care urmăresc fiecare evoluție. Cu alte cuvinte, dacă în Anglia gimnastica sau alte astfel de sporturi au devenit o știință, lotul României s-a impus în primul rând prin talentul și munca de sute de ore de pregătire a junioarelor antrenate de Octavian Bellu.
Avântul Larisei Iordache, de sâmbătă, când a contribuit deceisiv la victoria României, a continuat și duminică, în finala la individual. Iordache a obținut nu mai puțin de 3 medalii: aur (sol), argint (bârnă) și bronz (sărituri).
Prin evoluția de la Sofia, România rămâne în continuare cea mai de succes țară din istoria Campionatului European. Singura reprezentativă care încă deține recordul de medalii este URSS, însă aceasta este defunctă, iar Rusia se află în acest moment pe locul 3, după România. Sportivele tricolore au adunat, în istoria acestei competiții, peste 50 de medalii de aur.
Următoarea ediție a Europeanului pe echipe va avea loc la Berna, în Elveția, în 2016. România va organiza și ea, în 2017, cea de-a șaptea ediție a Europeanului de gimnastică mixt (feminin și masculin), la individual.
Prima ediție a Campionatului European de Gimnastică, feminin, a avut loc în 1957 și s-a desfășurat la București.
Clasament echipe: România (172,754 puncte), Marea Britanie (170,663 pct.), Rusia (169,329 pct.)