Echipa Forza Rossa, proiect deținut de fostul ministru Ion Bazac, nu va mai debuta în 2015 în Formula 1. Controversatul proiect a fost cel puțin amânat, dacă nu anulat, cu doar două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
"Cenusăreasa din Formula 1", proiectul Forza Rossa trebuia să trimită în Marele Circ prima echipă F1 românească, însă dezvăluirile din presă, din ultima perioadă au făcut ca acest proiect să fie dat la fund, cel puțină până după alegerile prezidențiale. "Proiectul depus de Grupul Forza Rossa la Federaţia Internaţională de Automobilism nu a primit acordul final şi suntem în măsură să confirmăm că în lipsa unei comunicări publice şi oficiale a FIA, participarea în sezonul 2015 nu va avea loc", se arată într-un comunicat al Forza Rossa.
O analiză a Prosport arată numeroasele implicații și legături ale Forza Rossa, de la magnatul Bernie Ecclestone, care controlează Formula 1, până la oameni din Guvernul României, inclusiv Victor Ponta.
Faptul că Forza Rossa este un proiect derulat de Ion Bazac, fost ministru și patron al firmei, cu același nume, care comercializează mașini de lux pe teritoriul României, nu mai este un lucru pe care să-l ascundă nici măcar omul de afaceri român. Ceea ce însă Bazac nu spune este faptul că întregul proiect ar fi urmat să obțină o importantă finanțare de la guvern, inclusiv Victor Ponta fiind un fan al curselor de mașini. Acesta lucru vine în contradicție cu afirmația oficialilor Forza Rossa cum că întregul proiect este unul privat.
Legătura lui Ponta cu proiectul este chiar Nicu Bănicioiu, conform unor surse citate de Prosport. Mâna dreaptă a lui Ponta a făcut drumuri între Geneva, unde s-a întâlnit cu oameni de bază din F1 și București. Într-o astfel de călătorie Bănicioiu ar fi avut cu el o mapă cu un document care specifica faptul că proiectul este privat, dar va primi finanțări de la stat. Documentul era semnat de: Victor Ponta, Bănicioiu, Bazac și Jean Todt, șeful FIA.
Cu toate că inițial proiectul era prezentat ca un lucru pozitiv pentru România, implicațiile sale au scos la iveală legături controversate. Unul din aspectele relatate în presa britanică este cel al încercării omului de afaceri Colin Kolles, cu origini românești (Călin Colesnic), de a falimenta echipa F1 Caterham, pe care a preluat-o, pentru a face loc proiectului creionat de Ion Bazac. Scandalul din presa britanică a dus la dezvăluiri ale mai multor nereguli. Forza Rossa ar fi urmat să folosească monoposturi construite pe baza bolizilor Caterham, cumpărați la prețuri derizorii odată ce echipa F1 britanică ar fi fost pusă pe butuci.
De altfel Kolles (Colesnic) este considerat "groparul" din F1, în mod misterios toate echipele pe care le-a condus până acum neputând fi salvate de la faliment, cu excepția Force India. Kolles este totodată un apropiat al lui Ecclestone, presa de specialitate indicând că managerul cu rădăcini românești ar fi un pion al șefului F1. Ecclestone este vehement criticat, atât de presă, cât și de fani, că omoară spiritul competiției, doar în folosul propriului buzunar.
Proiectul Forza Rossa ar fi urmat să facă parte din planurile lui Ecclestone de a dezvolta fenomenul F1 în lumea estică. Întregul proiect ar fi avut de beneficiat de câștigarea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta, în caz contrar, Forza Rossa rămânâne fără cel mai important sponsor, statul român.