Anghel Iordănescu, selecţionerul României, a declarat că iniţial a refuzat oferta lui Burleanu de a prelua echipa naţională, dar a acceptat după ce a înţeles situaţia în care se află echipa naţională.
"Nu aveam preocuparea de a reveni la naţională. La primul apel pe care domnul preşedinte Burleanu l-a făcut la adresa mea am refuzat, neavând suportul celor de acasă. Înţelegând însă situaţia specială, la cel de-al doilea apel pe care domnul preşedinte l-a făcut la mine mi-am dat acordul. Am mai preluat o dată naţionala în 1993 tot din drum, într-un moment delicat, şi am reuşit atunci şi am încredere că vom reuşi împreună şi acum. Profit de ocazie să îi mulţumesc lui Victor Piţurcă pentru tot ceea ce a făcut la echipa naţională în toată perioada în care el a condus-o" , a explicat Iordănescu în cadrul conferinţei de presă în care a fost prezentat oficial în funcţia de selecţioner, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă l-a deranjat faptul că reprezintă o soluţie de criză pentru conducerea echipei naţionale după refuzul lui Mircea Lucescu, Iordănescu a răspuns: "Nu mă deranjează sensul acestei întrebări. Am învăţat de-a lungul timpului lecţia umilinţei. Nu a fost însă o umilinţă pentru mine în condiţiile în care eu nu aveam un obiectiv în a ajunge selecţionerul naţionalei. Dar am înţeles că fotbalul mi-a dat tot ce a avut mai bun şi cred eu că era o şansă să dau şi eu ceva înapoi fotbalui. Am revenit pentru că am considerat că pot să ajuta fotbalul şi echipa naţională împreună cu cei pe care îi vedeţi lângă mine".
Faptul că în ultimii opt ani nu s-a aflat la conducerea niciunei echipe nu reprezintă o problemă deoarece se poate adapta foarte uşor la cerinţele fotbalului de astări, consideră Iordănescu. "Fotbalul se schimbă de la o zi la alta. În general, schimbările în plan tactic şi fizic. La echipa naţională nu avem ce face în patru zile. În ceea ce priveşte tactic, mă bazez foarte mult pe experienţa mea, că în toată această perioadă de opt ani, am fost la meciurile din ţară şi străinătate, am urmărit aceste meciuri şi am cunoştinţe cam de tot ce s-a întâmplat în fotbalul românesc şi pe plan european. Nu uitaţi un lucru: un om care are experienţă şi care are ochiul format, simţul format, este uşor să se adapteze şi să schimbe planul tactic. Un om care a trăit la nivel înalt, se poate adapta foarte uşor, mai ales când are şi lupii tineri care cunosc foarte bine ceea ce se întâmplă foarte bine în fotbalul nostru", a explicat Iordănescu.
El a menţionat că România nu este calificată deocamdată la Euro-2016 în ciuda faptului că a obţinut şapte puncte în primele trei partide ale preliminariilor. "Să nu cădeţi în această capcană (n.r. – ideea că echipa naţională nu mai poate pierde calificarea la Euro-2016). Încă mai sunt multe meciuri, multe puncte. Sunt convins că şi Grecia, şi Finlanda mai pot reveni şi trebuie să luăm în calcul din nou chiar Ungaria", a adăugat tehnicianul.
Iordănescu a mai spus că va adopta un stil ofensiv, dar nu de la următorul meci, cel cu Irlanda de Nord, în care va folosi tot sistemul 4-2-3-1 implementat de Victor Piţurcă. "După cum s-a putut vedea şi din telegramele trimise, am încercat să menţin unitatea şi continuitatea grupului cu care Piţurcă a lucrat de a startul acestei campanii. În ceea ce priveşte sistemul de joc, acum tendinţa în fotbalul mondial arată că echipele se pregătesc să joace mult mai ofensiv şi sunt dispuse să rişte. Profilul tactic pe care îl vom alege la meciul cu Irlanda va fi tot 4-2-3-1 pentru că sub nicio formă nu cred că ar fi bine ca în decurs de 4 zile, câte voi avea la dispoziţie, să schimb acest sistem cu care naţionala a început campania", a precizat tehnicianul.
Selecţionerul a menţionat că pe Eric Bicfalvi l-a convocat pentru partida cu Irlanda de Nord la recomandarea expresă a lui Mircea Lucescu. "Pe Bicfalvi l-am nominalizat la recomandarea expresă a domnului Lucescu. Într-o discuţie telefonică, dânsul mi-a spus că, în acest sezon, Bicfalvi are o prestaţie extrem de apreciată. Dacă nu mă înşel, a marcat şi şase goluri, lucru care m-a bucurat. E un jucător de 26 de ani care încă mai poate da mult fotbalului şi l-am adus şi în condiţiile în care în zona centrală avem de suferit. Celălalt jucător, Puşcaş, s-a remarcat atât în Italia, cât şi la echipa de tineret a României. L-am chemat şi după ce m-am consultat cu Viorel Moldovan. Sper ca el să vină şi să vadă ce înseamnă marea performanţă şi sper ca şi conducerea celor de la Inter, care văzându-l adus la naţionala României, să îi dea o şansă (n.r. – la prima echipă a clubului Internazionale)", a afirmat el.
Anghel Iordănescu este îngrijorat de faptul că trei dintre jucătorii echipei Steaua sunt în prezent incerţi pentru partida cu Irlanda de Nord. "Rusescu înţeleg că are o problemă destul de gravă şi nu ştiu dacă va fi refăcut până la ora meciului cu Irlanda de Nord. Keşeru a suferit o comoţie, iar Latovlevici e accidentat. În general mă bazam pe nucleul de la Steaua, pentru că au o formă bună, lăsând la o parte meciul de aseară", a explicat Iordănescu.
Referitor la Cristian Săpunaru şi Ştefan Radu, doi jucători care au refuzat convocările la prima reprezentativă în ultima perioadă, Iordănescu a menţionat că va avea discuţii cu aceştia. "Nu i-am nominalizat pentru că vreau să mai am o discuţie cu ei. În primul rând pe Săpunaru îl aştept să îşi găsească o echipă şi să reintre în circuit. Iar legat de Ştefan Radu, eu sper ca el să îşi schimbe puţin gândurile şi atitudinea faţă de echipa naţională. Pentru că un jucător de valoare trebuie să joace la echipa lui de club, dar să nu refuze niciodată echipa naţională", a spus selecţionerul.
Comitetul Executiv al FRF a validat, luni, propunerea preşedintelui forului, Răzvan Burleanu, cu privire la conducerea tehnică a echipei naţionale, astfel că funcţia de selecţioner este preluată de Anghel Iordănescu, iar Viorel Moldovan, Daniel Isăilă şi Ionuţ Badea sunt antrenori secunzi.
Victor Piţurcă şi Federaţia Română de Fotbal au reziliat, în 16 octombrie, contractul de comun acord, tehnicianul semnând o înţelegere pe doi ani cu gruparea Al Ittihad din Arabia Saudită.