19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialTOPUL marcatorilor în Europa în sezonul 2013/2014. Doi fotbaliști împart Gheata de...

TOPUL marcatorilor în Europa în sezonul 2013/2014. Doi fotbaliști împart Gheata de Aur

Trofeul Gheata de Aur, acordat celor mai buni marcatori din toate campionatele europene, a fost câștigat anul acesta de Cristiano Ronaldo (Real Madrid) şi uruguayanul Luis Suarez (FC Liverpool). Cei doi ocupă prima poziție în clasament cu cele mai multe goluri marcate în campionatele interne.

Ronaldo şi Suarez au marcat fiecare câte 31 de goluri, astfel că ambii ocupă locul 1 cu 62 de puncte. Cristiano Ronaldo a câştigat pentru a treia oară în carieră Gheata de Aur, egalându-l pe argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona). În schimb, Luis Suarez a câștigat pentru prima dată trofeul.

În ultimii 4 ani primele două locuri au fost împărțite între Messi și Ronaldo, uruguayanul fiind singurul care a reușit să  intre în rivalitatea dintre cei doi. De altfel Lionel Messi a terminat pe locul al treilea în clasamentul acestui sezon, el înscriind 28 de goluri, după ce o perioadă de timp a lipsit de pe teren în urma unei accidentări. Ronaldo a reușit cele mai multe goluri în sezonul 2010/2011, când a înscris în Primera Division de 40 de ori. În schimb recordul celor mai multe goluri marcate într-un sezon, doar în campionatul intern, îi aparține lui Messi, cu 50 de reușite în 2011/2012. 

Un club care a uimit în acest sezon și care are doi jucători în primii 15 marcatori ai Europei, este RC Salzburg. Austriecii au dominat de la distanță campionatul intern doborând recordul pentru cea mai rapidă câștigare a titlului în Europa, cu 9 etape înainte de final. În plus Salzburg îi are în topul marcatorilor pe Soriano (locul 5 – 31 de goluri) și Alan (locul 14 – 26 reușite).

Punctajul marcatorilor este calculat și în funcție de cât de puternic este campionatul. Astfel deși Ronaldo și Soriano au același număr de goluri, golurile potughezului s-au înmulțit cu 2, față de doar 1,5, în cazul lui Soriano, deoarece campionatul spaniol primează celui austriac. În ultimii 10 ani au câștigat Gheata de Aur numai jucători din Spania, Anglia și Italia.

O singură dată în istoria competiției, care datrează din 1980, s-a mai întâmplat ca doi fotbaliști să împartă primul loc. Francezul Thierry Henry (Arsenal Londra) şi uruguayanul Diego Forlan (Villarreal) au marcat cele mai multe goluri în 2004-2005, fiecare cu câte 25 reușite.

Ultimul jucător din România care a ocupat locul 1 în clasamentul european al golgheterilor a fost Dorin Mateuț, care în sezonul 1988-1989 înscria 43 de goluri în prima divizie românească. De asemeni Dinamo figurează în topul echipelor cu cei mai mulți câștigători ai acestui trofeu, de 4 ori reușind să se impună un dinamovist.

Cele mai citite

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...

Peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase pentru energia României

Sunt semnate sau în implementare proiecte de aproape 10 miliarde de euro După 15 luni de mandat, Sebastian Burduja face bilanțul activității la șefia Ministerului...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă