7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodElefantul Gaya a fost sfasiat de caini

Elefantul Gaya a fost sfasiat de caini

» Fosti si actuali salariati ai Gradinii Zoologice sustin ca Gaya a fost haituita si muscata de caini-lupi politisti, pentru a o forta sa intre in padocul de iarna.
» In incercarea de a scapa, Gaya a alunecat si si-a rupt piciorul. Administratia n-a reusit s-o ridice nici cu macaraua. A murit in chinuri, a doua zi de la accident.
» Transata cu drujba in "pachete" de 100 kg si ambalata in saci, "batranica" de patru tone si 48 de ani a fost incinerata. Capul sta de cinci luni intr-un bazin cu apa.

Au pus cainii pe ea. Au alergat-o si au haituit-o fara mila. Dulaii au muscat-o de trompa si de picioare. Cand a obosit, batranica s-a pravalit intr-o rana. Propria greutate i-a fost fatala. si-a rupt un picior si n-a mai izbutit sa se ridice. Au adus o macara, dar nici asa n-au reusit sa o repuna pe picioare. Artrozele batranetii i-au jucat feste. Plina de sange, jelea de ti se rupea sufletul. Ca sa n-o vada nimeni, au atarnat pe gardul ce-i imprejmuia curticica, din care nu mai iesise de ani si ani de zile, fasii din panza neagra. A mai trait doar pana a doua zi. Dupa ce si-a dat sufletul, au transat-o cu drujba in bucati, i-au pus la pastrare capul intr-un bazin cu apa si au dus-o la cimitirul de animale, unde au incinerat-o. Acesta a fost sfarsitul elefantului Gaya, cel mai iubit animal de la Zoo Baneasa. Afirmatiile apartin mai multor fosti si actuali angajati ai Gradinii Zoologice Bucuresti.
Pe 22 octombrie anul trecut, vestea ca Gaya, singurul elefant din Romania, a murit a fost stirea de deschidere a tuturor telejurnalelor. Presa scrisa a preluat si dezvoltat apoi tragica veste. S-a spus ca a murit de batranete. La 48 de ani, era o longeviva, tinand cont ca speranta de viata a unui elefant este de 40 de ani in captivitate si 60 in libertate. Parea un deces normal. Gaya, adusa de la Rostock in 1969, era aproape oarba, artrozele de la picioare o chinuiau de multa vreme, iar in gura-i stirba mai ramasesera doar cativa dinti. Cu toate astea, ar mai fi avut zile si multi copii ar mai fi putut s-o vada in micul ei padoc de la Zoo Baneasa. Adevarul este insa altul, sustin mai multi fosti si actuali salariati ai Gradinii Zoologice. Acestia ne-au declarat ca elefantul a fost haituit si muscat de caini-lupi politisti apartinand unei unitati de jandarmi din vecinatate, adusi si introdusi in incinta Gradinii Zoologice la solicitarea directoarei Anca Oprea, sefa amplasamentului zoologic. Scopul crudului demers era fortarea animalului sa intre in adapostul acoperit si incalzit pentru iernat.

Incompetenta sau cruzime?
Din motive lesne de inteles, trecem sub tacere numele martorilor care au reconstituit ultimele 24 de ore din viata Gayei. "Cu o zi inaintea mortii elefantului, pe 21 octombrie 2006, doctorul veterinar Codrut Visoiu, impreuna cu seful de sectie, George Albu, au hotarat sa aduca caini de la jandarmerie pentru a forta intrarea in padoc si i-au adus la cunostinta intentiile lor directoarei Anca Oprea. Aceasta a fost de acord cu decizia lor", isi aminteste unul dintre martorii oculari ai tragicului eveniment. Au gasit si un pretext pentru aducerea cainilor, acela de a-i vaccina, mai spune martorul. "Cainii au fost adusi in fata tarcului, li s-a dat drumul inauntru, moment in care s-au napustit asupra elefantului si l-au muscat de trompa. Acesta, de frica, a incercat sa fuga, a cazut cu piciorul sub el, rupandu-si-l. Cand au vazut elefantul cazut si plin de sange, «specialistii» s-au speriat si au retras cainii", isi aminteste omul momentele ingrozitoare pe care le-a trait. Declaratia este intarita de un al doilea martor: "Au muscat-o de trompa si de picioare. Elefantul s-a speriat, a alunecat, si-a prins piciorul stang in spate si l-a rupt." In tot acest timp, cainii sareau pe ea si o muscau, povesteste un al treilea martor. Directoarea Anca Oprea neaga toate aceste relatari: "Nu-i nimic adevarat!". Desi a refuzat orice comentariu, Anca Oprea doreste sa afle numele angajatilor cu care am vorbit. Chiar ne ameninta: "Aratati-mi declaratiile! O sa le dati numele in ziar, altfel imi rezerv dreptul de a actiona in consecinta!". In ciuda reticentei sale, directoarea confirma ca, intr-adevar, ca au fost adusi caini de la Jandarmerie pentru a forta intrarea elefantului in adapost. Ea mai recunoaste si ca decizia i-a apartinut: "M-am consultat cu conducerile altor gradini zoologice care au astfel de pachiderme si am luat hotararea care mi s-a parut cea mai buna". Decizia este cu atat mai ciudata cu cat una din regulile de baza in orice gradina zoologica interzice cu desavarsire introducerea oricarui animal strain in incinta, lucru cunoscut de toata lumea, de la simplu ingrijitor pana la medic veterinar si director. Anca Oprea este medic veterinar, dar, lucru recunoscut si de dansa, nu a profesat vreodata, ea lucrand anterior in cadrul vamii de pe Aeroportul Otopeni.

Omerta sau concediere
Tragismul acestui incident, negat de directoare cu atata convingere, ne-a determinat sa cautam si alti martori. I-am gasit si toti, sub protectia anonimatului, ne-au confirmat in scris cele intamplate. Potrivit lor, dupa sfasierea elefantului Gaya de catre cainii jandarmilor, au adus o macara, in speranta ca o vor putea deplasa. "Au incercat sa o ridice cu macaraua, dar Gaya, cu piciorul rupt, nu s-a mai putut ridica. Atunci, Anca Oprea a dat ordin sa se puna panze negre de jur-imprejurul tarcului, pentru a nu putea vedea nimeni nimic, si a inchis gradina timp de doua zile. Seara directoarea a cumparat sase pilote si sase paturi pentru a-l inveli pe timp de noapte. Gaya a mai trait pana a doua zi la orele (aproximativ) 10.30-11.00 si a fost vegheata de trei dintre angajatii gradinii." Sursele noastre spun ca multi dintre martorii oculari ai tragediei au primit de la Anca Oprea cate cinci sute de mii de lei pentru a-si tine gura. In ziua urmatoare, la Zoo Baneasa a fost convocata o sedinta fulger. Dr. Codrut Visoiu si seful de sectie George Albu i-au amenintat cu destituirea pe angajatii care ar avea curajul sa scoata vreo vorba despre cum a murit, cu adevarat, Gaya.

Transata in pachete
Gaya a fost dusa cu tractorul pe ultimul drum, la Cimitirul animalelor de companie "Raiul Animalelor". Transata ca la macelarie in pachete de circa o suta de kilograme si ambalata in saci inchisi etans, cantarind peste trei tone si jumatate, elefantica a fost incinerata in mai multe etape, pe parcursul a doua zile si jumatate. Lipsea doar capul Gayei. "Au incinerat-o la noi. A fost un moment trist chiar si pentru angajati. Toti o stim, de cand eram copii. A murit in conditii destul de grele si cred ca cei de la Gradina Zoologica i-au facut autopsia, pentru ca a venit transata in pachete inchise ermetic. Noi am incercat sa facem destul de repede aceasta operatiune, respectand normele de igiena, dar tot ne-a luat doua zile si jumatate. Cenusa a fost returnata Gradinii Zoologice, intr-o urna funerara oferita de noi. O alta urna cu o parte din cenusa Gayei se afla la loc de cinste, in "Raiul Animalelor", ne-a declarat Laurentiu Neghina, directorul cimitirului pentru animale.

Directoarea neaga tot
In ciuda tuturor evidentelor, Anca Oprea sustine ca Gaya a murit de batranete, ca actele sunt in regula si corpul elefantului a fost examinat de specialisti, iar acestia n-au observat nimic anormal. Raman, insa, multe semne de intrebare. Nimeni nu a fost lasat sa filmeze cadavrul Gayei. Atunci s-ar fi observat cu usurinta daca era sau nu muscat de caini. De la Zoo, animalul a plecat intreg si a ajuns la cimitirul de animale, deja taiat cu drujba, in saci de plastic. Urmele erau sterse. z

Jandarmii recunosc prezenta CAINILOR, dar neaga agresiunea

Am adresat Jandarmeriei cateva intrebari referitoare la incursiunea nepermisa de cutume in incinta Zoo Baneasa. Purtatorul de cuvant, cpt. Marius Teodorescu, recunoaste prezenta acestora acolo in preziua decesului elefantului aflat in captivitate la Baneasa: "La solicitarea verbala a doamnei directoare a Gradinii Zoologice, pe 21.10.2006, cinci jandarmi insotiti de caini au participat la incercarea de a introduce elefantul in habitatul de hibernare. Aceasta actiune s-a derulat pentru a preveni imbolnavirea animalului din cauza temperaturii scazute si a varstei inaintate. Mentionam ca pe timpul actiunii, condusa de catre medicul veterinar specialist al Gradinii Zoologice, nu a existat contact fizic intre elefant si caini, acestia fiind tinuti la distanta de catre conductorii caini serviciu. Asocierea intre moartea elefantului, care a survenit a doua zi, si prezenta cainilor este o coincidenta nefericita (…)".
Jandarmeria nu a comunicat insa, desi a fost intrebata, de la ce unitate erau cei cinci jandarmi, numele acestora, gradul si functia celui care a emis ordinul, durata sederii in perimetrul Gradinii si daca patrupezii au fost introdusi in tarcul Gayei.

Ex-directorul adjunct al Zoo Baneasa: "Gayei ii era frica de caini!"
» Fostul director adjunct al Gradinii Zoologice de la Baneasa, inginerul zootehnist Horatiu Cernaianu, s-a declarat de-a dreptul surprins de metoda aleasa de actuala directoare, Anca Oprea, pentru a introduce elefantul in adapostul de iarna.
Horatiu Cernaianu: Nu mai lucrez la Gradina Zoologica Bucuresti de circa opt luni si refuz sa cred ca s-a procedat asa; stim cu toti, de la un fost tehnician zootehnist extrem de competent, Mircea Berindei, care a lucrat mult timp in Gradina, ca in tineretile acestui animal s-a practicat aceasta metoda barbara si ca de atunci Gaya era foarte stresata la vederea oricarui caine, fiindu-i frica foarte tare de aceste patrupede.
» Romania libera:
Cum procedati dumneavoastra pentru a determina animalul sa intre in adapost atunci cand acesta refuza sa o faca?
H.C.: Pentru ca ne confruntam adesea cu acest comportament al Gayei, cea mai eficienta metoda era de a i se pune hrana inauntru, aceasta fiind obligata sa intre sa manance intr-un interval mai mic sau mai mare de timp, atunci cand i se facea foame, moment in care o inchideam. Metoda a dat rezultate de fiecare data, fara a periclita sanatatea sau viata animalului.

Capul, "conservat" in apa
Cadavrul Gayei a fost transportat la Cimitirul animalelor de companie "Raiul animalelor", nu de catre aceasta societate, cu care Zoo Baneasa avea contract, ci cu un tractor al Gradinii: "(…) au asteptat sa vina noaptea, l-au incarcat in tractorul Gradinii, condus de Spiru Burghelea, si l-au dus la cimitirul de animale (…). De acolo, tractoristul s-a intors cu capul animalului; din dispozitia conducerii, acesta a fost pus intr-un vas cu apa, langa bucataria furajera (…)", spune un alt martor. In acelasi ton, alt salariat scrie: "(…) acolo, elefantul a fost taiat cu o drujba si incinerat, pastrandu-i-se doar capul, care a fost adus inapoi in gradina. si la ora actuala (n.r. – la peste cinci luni de la moartea elefantului), acesta este tinut intr-un vas cu apa, intre vestiarul femeilor si bucataria furajera, intr-o magazie cu un geam mic, in permanenta deschis, pe unde au acces pisicile si de unde iese un miros pestilential". Directoarea Anca Oprea a recunoscut ca acel cap nu a mai ajuns la cimitirul de animale, dar a motivat ca are o intelegere cu muzeul "Grigore Antipa" pentru pastrarea craniului. N-a vrut insa sa il arate, chiar daca i-am sugerat ca stim locul in care e pastrat. Loc care, intr-adevar, miroase a cadavru in descompunere.

 

"Elefantul putea sa fie Impaiat!"

Dumitru Murariu, directorul Muzeului de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, se declara consternat de metoda folosita in cazul elefantului Gaya. Aproape ca nu ii vine sa creada ca de 5 luni, capul elefantului sta in apa, la temperatura camerei. Murariu nu face un efort sa-si aminteasca cele intamplate pe 22 octombrie 2006.
"Am fost sunat de doamna directoare cand a murit elefantul, era intr-o sambata, specialistii nostri nu erau in Bucuresti. Cand am dat telefon duminica, doamna directoare Anca Oprea mi-a spus ca a chemat deja ecarisajul si a rezolvat problema. Este adevarat ca m-am mirat atunci. Noi avem un protocol, ca in momentul cand le mor animale sa nu le arunce, pentru ca sunt specii exotice, care ne-ar putea ajuta.
In ceea ce priveste elefantul Gaya, mie mi-a zis, clar, la telefon, ca a rezolvat. Noi nu mai asteptam nici un craniu. Asta nu inseamna ca , daca el exista, nu ne intereseaza. N-am stiut ca se pastreaza craniul pentru noi, pentru Muzeul Antipa. Ne-ar fi interesat si scheletul, si pielea. Elefantul Gaya putea sa fie impaiat."

Cele mai citite

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă