7.9 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialProducător român de vaccinuri, expropriat pentru războiul cu Rusia

Producător român de vaccinuri, expropriat pentru războiul cu Rusia

Fostul prefect de Ilfov a invocat pericolul rusesc atunci când a cerut anularea titlului de proprietate pe un teren al companiei Romvac. În bătălie a intervenit și Consiliul Local Voluntari, care a rechiziționat peste 3.000 de metri pătrați.

Securitatea națională a României și umbra de război ce planează asupra țării, din cauza conflictului militar din Ucraina, au fost motivele invocate în 2014 de prefectul județului Ilfov pentru a demara procedurile de expropriere a terenului unei companii cu amplasament foarte bun, pe Șoseaua de Centură. Ulterior, respectivul prefect a dat dovadă de eroism suprem și a plecat în misiune diplomatică, pentru a reprezenta patria mamă pe ­“teritoriul inamic”.

Deoarece prima tentativă de expropriere a eșuat, a fost nevoie de un al doilea asalt pentru confiscarea unui ”drum de incintă”, orchestrat, de data aceasta, de autoritățile locale din Voluntari. Doar că unul dintre beneficiarii direcți ai efectelor exproprierii de pe Șoseaua de Centură e fiul unui consilier local PSD, tatăl participând la ședința Consiliului Local care a decis exproprierea ce-l avantaja pe fiu.

Scurtă istorie

Romvac Company SA este cel mai mare producător de vaccinuri animale din România, fiind o societate desprinsă din Institutul Pasteur, ulterior privatizată. De aproape jumătate de secol, își desfășoară activitatea pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului, fiind vecină cu  Fortul 6 Voluntari. Construcția militară cunoscută cu acest nume face parte din inelul de fortificații conceput și proiectat pentru apărarea Capitalei, la cererea regelui Carol I, de către celebrul general belgian Henri Alexis Brialmont, cel mai cunoscut și apreciat inginer militar al secolului al XIX-lea, care a proiectat fortificații și pentru orașele Liege, Namur și Anvers. În 1956, terenul respectivului fort a fost transferat de la Ministerul Forțelor Armate la Ministerul Comerțului Interior, care mai departe l-a dat în folosință unor societăți de stat. După Revoluția din 1989, respectivele societăți de stat s-au privatizat și au primit dreptul de a deveni proprietare nu doar pe clădirile în care-și desfășurau activitatea, ci și pe terenurile curților de incintă. Așa este și cazul Romvac.

”Bătălia de la Voluntari“

În septembrie 2014, prefectul de Ilfov, Daniel Mihai Rășică, a chemat în judecată Romvac Company, cerând anularea titlului de proprietate al producătorului de vaccinuri. Pentru a convinge instanța de necesitatea exproprierii producătorului de vaccinuri animale de terenurile pe care-și desfășoară activitatea, Prefectura Ilfov a invocat pregătirea pentru război, reprezentantul instituției precizând interesul prefectului de a intenta această acțiune, solicitând să se aibă în vedere art.46. alin. 1 din Legea 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, în care se menționează că prefectul asigură organizarea, coordonarea și conducerea activităților de pregătire a economiei și a teritoriului pentru apărare în județ. Instanței i s-a explicat că Prefectura este interesată de ținerea evidenței ”obiectivelor de infrastructură teritorială importante pentru sistemul național de apărare”.

Argumentul esențial invocat a fost că terenurile Romvac Company se află pe amplasamentul unei părți a inelului de fortificații al Capitalei construit în 1885-1899, inel menit să apere Bucureștiul în cazul unor eventuale atacuri inamice. Prefectul Daniel Mihai Rășică a  făcut trimitere inclusiv la ”Legea pentru fortificarea Bucureștilor”, publicată în Monitorul Oficial în 1886, care prevedea că ”fortificația Capitalei se declară de utilitate publică”, actul normativ nefiind modificat ulterior, motiv pentru care întregul sistem de apărare a Capitalei, format din terenuri, forturi și baterii, ar face parte din domeniul public al statului, inclusiv Fortul nr. 6 Voluntari, care se încadrează ca ”obiectiv de infrastructură teritorială importantă pentru sistemul național de apărare” (vezi facsimil). 

Mai mult, Prefectura a subliniat și că Consiliul Suprem de Apărare a Țării a inclus în 2013 Fortul 6 Voluntari în ”Catalogul cadru cu obiectivele de infrastructură teritorială importante pentru sistemul național de apărare”. Din aceste motive și altele asemănătoare, prefectul a cerut reinterpretarea ”dreptului” Romvac asupra propriilor terenuri, motivând că, de fapt, ele au fost doar în folosința companiei și că e firesc ca ”această stare de fapt să înceteze dacă interesul național o cere”. Prefectul de Ilfov a invocat în final motivul motivelor: “Nu în ultimul rând, ținând cont și de evenimentele internaționale din acest moment (v. situația din Ucraina), nimeni nu poate contesta importanța națională a lucrărilor de fortificații din jurul Capitalei, care în caz de nevoie trebuie să corespundă nevoilor de apărare a țării”.

Apărare în paragină

Cvasimajoritatea forturilor și bateriilor construite de regele Carol I în jurul Capitalei sunt în prezent într-o stare avansată de degradare. Singura folosință a acestora poate fi mai degrabă una cultural-istorică, în cazul în care ar fi reabilitate și incluse cumva în circuitul artistic. Din punct de vedere militar însă, salba de forturi ale lui Carol I nu constituie chiar cel mai potrivit instrument de apărare în fața unei ipotetice invazii rusești, de pildă. La fel cum, dacă e să fim serioși, ”naționalizarea” celor 19 hectare ale curții de incintă a fermelor, halelor și birourilor producătorului de vaccinuri Romvac de la intrarea în Voluntari n-ar putea în nici un fel frâna asaltul unei armate care deține aproape 8.000 de focoase nucleare. De aceea e de presupus că în spatele încercării de alungare a celui mai mare producător de vaccinuri din România de pe propriile terenuri se află alte interese, care apar ”pe timp de pace”.

Mai mult, atacul la Romvac a fost unul ”cu țintă”, dat fiind că pe amplasamentul Fortului 6 Voluntari funcționează în prezent mai multe societăți comerciale, printre care un depozit de construcții, o benzinărie, o curte de incintă a firmei de salubritate din Voluntari. De asemenea, câteva persoane fizice dețin loturi de teren în cadrul Fortului 6, fiind împroprietărite chiar de autoritățile ilfovene, unele chiar în ultimii ani. Cu toate acestea, dintre toți ”ocupanții abuzivi ai Fortului”, singurul ce s-a dorit a fi evacuat în contextul escaladării violențelor din Ucraina a fost Romvac. Și, culmea, deși a fost dată în judecată de Prefectură, compania nici nu deține terenuri în cadrul fortului propriu-zis, ci în jurul acestuia, spre deosebire de alți proprietari, care dețin fix terenul pe care se află fortul.    

Asaltul consilierilor locali, reușit

Romvac Company a câștigat în cele din urmă procesul cu Prefectura. Dar, câteva luni mai târziu, a intrat în scenă Consiliul Local Voluntari, care a propus, la rându-i, exproprierea unei părți a terenurilor producătorului de vaccinuri. În septembrie 2015, consilierii locali au aprobat o hotărâre cu privire la aprobarea declanșării procedurilor de expropriere pentru cauza de utilitate publică în vederea realizării obiectivului de interes local ”Reabilitare drum acces Romvac”. Cu alte cuvinte, s-a decis ca firma să fie expropriată de propriul său drum de incintă pentru a i se renova drumul, aflat în stare bună.

Primăria Voluntari, condusă de Florentin Pandele, a generat documentația tehnică ce a stat la baza votului din CL, prin care s-a decis exproprierea, și tot Primăria Voluntari a fost cea care s-a ocupat cu punerea în practică a hotărârii de expropriere a drumului privat al Romvac.

Asta înseamnă că primarul Florentin Pandele și fostul prefect de Ilfov au avut aceeași frământare, ”exproprierea Romvac”, manifestată în aproximativ aceeași perioadă, doar că motivele invocate au fost diferite: ”edificarea de ctitorii pașnice” versus ”riscurile distrugătorului război”.

Citește și: Legăturile primejdioase ale familiei Pandele

Interese personale

„România liberă“ a descoperit însă că unul din beneficiarii exproprierii ”drumului privat al Romvac” este Cristi Dumitru, fratele directorului executiv adjunct al Primăriei Voluntari Adrian Dumitru și, totodată, fiul consilierului local PSD Emil ­Dumitru.

Problema lui Cristi Dumitru este că a cumpărat în 2014 o parcelă de teren în incinta fortului Voluntari de la un cetățean care fusese pus în posesie de autoritățile ilfovene și nu are drum de acces. Așa că tatăl său, consilier local PSD, a încercat să folosească drumul privat al Romvac Company SA ca să ajungă la pământul fiului său, însă nu a fost lăsat de proprietarul de drept al șoselei de incintă.

Așa că tocmai în anul când fiul consilierului local și-a cumpărat terenul fără ieșire la stradă, prefectul de Ilfov a demarat ­procedurile de anulare a titlului de proprietate al Romvac, tentativă eșuată deoarece instanța nu i-a dat câștig de cauză. A urmat un set de documente emise de diferite direcții din Primăria Voluntari, care justificau necesitatea exproprierii drumului privat al Romvac, din motive de ”interes local”. În mod cert, consilierul PSD Emil Dumitru era direct interesat ca acel drum de incintă să nu mai fie privat, pentru ca el să poată ajunge la proprietatea familiei, aspect confirmat chiar de către politician.

Mai mult, în ședința Consiliului Local Voluntari în care s-a decis exproprierea ”drumului privat al Romvac”, consilierul PSD a fost prezent și a votat pentru expropriere, deși decizia îl avantajează pe fiul său.

Într-un demers incognito al reporterului „România liberă“, Emil Dumitru a recunoscut că are interese directe legate de respectivul lot.  “Acea parcelă este aur pentru mine”, a precizat consilierul local. ”Vreau să-mi parchez camioanele acolo”, a precizat acesta, referindu-se la o firmă care operează mai multe autoutilitare folosite în construcții.

Membru PSD, Emil Dumitru este subalternul pe linie politică al familiei lui  Pandele. Al doilea fiu al consilierului local a fost coleg în primărie cu Daniel Mihai Rășică, prefectul care a încercat să exproprieze fără succes Romvac în 2014.

La finalul zilei, cel mai mare producător de vaccinuri animale din România s-a trezit că accesul între diversele faze ale fluxului de producție a vaccinurilor îi este secționat de această expropriere prin care i s-au luat 3.215 mp de drum. Deși este vorba de o șosea din beton, într-o stare fizică foarte bună, Primăria Voluntari i-a oferit pentru terenul expropriat și infrastructura rutieră luate la pachet suma de 14 euro/mp, adică cam cât costul betonului folosit. Asta în contextul în care chiar consilierul local PSD Emil Dumitru a recunoscut, în dialogul incognito inițiat de reporterul „România liberă“, că acum prețul cerut pe metrul pătrat e între 50 și 60 euro, în contextul în care vecinilor săi care sunt interesați să vândă bucăți din incinta Fortulului 6 Voluntari nu li s-a adus încă la cunoștință că urmare a ”exproprierii” vor avea și drum de acces.

Primarul Florentin Pandele și consilierul local Emil Dumitru nu au trimis un punct de vedere legat oficial de exproprierea Romvac. Daniel Mihai Rășică a răspuns că nu își mai amintește dacă a intentat procese și altor proprietari ai Fortului 6 Voluntari și că intenția sa a fost doar de a readuce în proprietatea statului respectivul teren.

Consul la ruși

Prefectul Daniel Mihai Rășică este, conform CV-ului său, “doctor în Ordine publică și securitate națională”, adică un profesionist. Nu e de mirare că a fost numit prefect în aprilie 2014, la cererea vicepremierului responsabil cu securitatea națională din Guvernul Ponta, generalul UNPR Gabi Oprea. Ulterior, în mai 2015, Daniel Rășică a fost trimis în prima linie a frontului,  fiind numit consul general la Consulatul României de la Rostov pe Don, în Rusia. Adică fix în țara care a provocat conflictul militar din Ucraina, invocat de fostul prefect când a cerut anularea titlului de proprietate al companiei de vaccinuri animale Romvac.

Legături primejdioase

Fostul prefect Daniel Mihai Rășică a fost șeful de cabinet al primarului Voluntariului, Florentin Pandele. De asemenea, împreună cu soția sa sunt nașii cuplului Gabriela Firea-Florentin Pandele și, mai mult, soția lui Rășică a fost parteneră de afaceri cu Bogdan Pandele, fiul primarului din Voluntari. Mai mult, există și o afinitate ocupațională între Daniel Mihai Rășică și Florentin Pandele, primarul Voluntariului. Primul e deținătorul unui singur doctorat în Siguranță Națională, în timp ce al doilea are în palmares două titluri de doctor, unul în Ordine Publică și Siguranță Națională și celălalt în Științe Militare.

 

Daniel Mihai Rășică acum consul general al României în Rusia.     foto prefecturailfov.ro

Cele mai citite

Când justiția acționează cu mănuși: Deși condamnat pentru ucidere, Radu Grațian Ghețea continuă să comită abuzuri sub girul BNR la Libra Internet Bank. Cazul...

România este o țară membră NATO și UE. Totuși, în mentalitatea instituțiilor românești, ea rămâne o țară subjugată de elite care nu par să...

Margot Robbie, vedeta din „Barbie”, a devenit mamă

Margot Robbie și Tom Ackerley au devenit părinți pentru prima oară, primindu-și cu bucurie primul copil, un băiețel născut pe 17 octombrie. Cu toate că...

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă