13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecial"Avocații deștepti" ai energiei

“Avocații deștepti” ai energiei

Vă readucem în atenție articolul de acum 6 ani în care ziarul nostru prezenta cazul care acum provoacă un cutremur fără precedent

 

Procurorii DNA confirmă dezvăluirile României libere din 2009, privind complexul Rovinari. Miercuri,senatorul PSD Dan Șova a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție, pentru contracte ilegale încheiate cu CE Turceni și Rovinari.

Citește și: UPDATE: Dan Șova, urmărit penal pentru contracte ilegale. Între suspecți se află și directorii companiilor energetice, Dumitru Cristea şi Laurentiu Ciurel

Redăm materialul publicat în Rl, în 6 martie 2009:

» Firma de avocatura a senatorului PSD Dan sova a incheiat un contract de asistenta juridica in 2007, valabil pana la sfarsitul acestui an, cu complexul Rovinari, in urma caruia a castigat peste 500.000 de euro.

» Complexul energetic majoreaza valoarea contractului si schimba termenii intelegerii prin incheierea a trei acte aditionale la contract. Pierde banul public, castiga firma privata.

» Consilierul juridic al societatii recunoaste ca valoarea contractului este foarte mare si ca firma sova a incercat sa deconteze abuziv peste un miliard de lei vechi, reprezentand incarcarea cu ore de studiu la biblioteca si a Codului Penal.

» Intelegerea este parafata de fostul director de la Rovinari Laurentiu Ciurel, cercetat de DNA pentru sponsorizarea campaniei electorale a PSD, PDL si PNL din banii societatii de stat.

Pe 21 aprilie 2007, complexul energetic Rovinari incheie cu firma de avocatura sova&Asociatii un contract de asistenta juridica pentru consultanta asigurata unui contract privind instalarea unor utilaje de desulfurare necesare grupurilor energetice nr. 3 si 6. Aceasta casa de avocatura a fost selectionata in urma unei licitatii publice la care au participat alte 4 firme de asistenta juridica. Potrivit intelegerii parafate, “sova&Asociatii” primea un onorariu de 153 ron/pe ora. Potrivit fostului directorului comercial, Iliescu Gheorghe, unul dintre semnatarii contractului complexul Rovinari a prevazut in bugetul societatii pe 2007  suma de 280.000 de lei pentru a-i plati pe avocatii lui sova. “Prezentul contract se incheie pe o perioada determinata, respectiv 31.12.2007 cu posibilitatea prelungirii prin act aditional daca partile convin”, se arata in actul juridic incheiat.

La contract au fost adaugate trei acte aditionale, in valoare de peste 1,2 milioane lei. Cu patru luni inainte de expirarea contractului, este incheiat primul act aditional prin care sova si colegii sai avocati mai primesc suma de 200.000 lei. Motivatia invocata: necesitatea continuarii asistentei juridice pentru instalatiile de desulfurare. Consilierul juridic Adrian Stancioiu ne-a declarat ca acest act aditional a fost necesar pentru ca “nu au fost fonduri suficiente si a fost nevoie de o suplimentare financiara”, adaugand ca “nu ne asteptam la asemenea cheltuieli”. Insa, tot in actul aditional se observa si modificarea obiectului contractului, precum si a banilor alocati de societatea de stat firmei de avocatura. Astfel, in memoriul justificativ se spune: “In intocmirea actului aditional la contract sa fie cuprinsa pe langa suplimentarea cu suma de 200.000 lei si efectuarea analizei situatiei juridice si reprezentare in instanta, referitor la recuperarea creantei SC Inchiderea si Conservarea Minelor SA fata de SC Complexul energetic SA”.

Contractul initial nu facea nici o referire la reprezentarea in instanta a complexului din partea casei de avocatura sova. Fostul director comercial Gheorghe Iliescu recunoaste faptul ca cei 200.000 de lei au fost dati casei de avocatura, in special pentru procesele penale ale intreprinderii de la Rovinari. Iliescu ne-a mai spus ca “sova &Asociatii” a primit sume grase, pe baza aceluiasi contract incheiat pentru asistenta juridica pe desulfurare, in procese intentate de complexul de la Rovinari impotriva propriilor angajati, el fiind un exemplu in acest sens. “Eu am fost dat afara, in aprilie, anul trecut pentru ca nu am vrut sa semnez niste documente. Am dat in judecata societatea, iar complexul este aparat de sova”, ne-a spus Iliescu. La randul sau, consilierul juridic Stancioiu a recunoscut ca firma de avocatura a aparat societatea intr-un proces intentat de salariati pentru unele “sporuri de vacanta, de muraturi si de porc”, iar sova a castigat in instanta.

Cu cateva zile inainte de incheierea anului 2007, complexul Rovinari semneaza cu “sova&Asociatii” un al doilea act aditional, prin care firma de avocatura mai primeste 711.240 lei. In motivatia prezentata in referatul intocmit se vorbeste despre “necesitatea continuarii demersurilor pentru contractarea de fonduri necesare desulfurarii”, dar se mai adauga si alte servicii juridice, care nu se regasesc sub nici o forma in contractul semnat: opinii legale privind anularea unor proceduri de achizitie derulate de unitate, opinii legale privind unele masuri pentru complexele energetice in accelerarea procesului de privatizare, alte opinii legale privind dosarele aflate pe rol in care este parte CE Rovinari.

Fostul director Iliescu a afirmat ca nu intelege scopul unui asemenea act aditional si pentru ce a primit banii firma senatorului sova ” de vreme ce complexul isi are proprii juristi, chiar specializati pe acest tip de consultanta juridica si care chiar sunt platiti pentru asemenea servicii”. Dar banii scursi din bugetul societatii de stat in buzunarele casei de avocatura nu s-au oprit aici. Pe 22 decembrie 2008 este incheiat si al treilea act aditional, prin care senatorul sova mai primeste 310.000 lei. Potrivit actului, in 2009 casa de avocatura va urma sa efectueze o serie de servicii juridice precum “asistenta la elaborarea documentelor necesare pentru contractul de garantare a creditului bancar prin Eximbank sau opinii legale in cadrul dialogului patronat-sindicate, consiliere si reprezentare juridica pentru evitarea conflictelor de munca”. Insa mai exista o clauza prin care societatea sova este platita cu 310.000 lei: “Probabilitatea aparitiei litigiilor cu firma finantatoare a contractului de desulfurare”.

» Sova a incercat sa umfle nota de plata cu un miliard de lei

Consilierul juridic al CE Rovinari, Adrian Stancioiu, sustine ca acest contract, dar mai ales actele aditionale sunt paguboase pentru societatea Rovinari, casa de avocatura sova primind mari sume de bani. “Acest contract nu va mai fi prelungit anul viitor. El este valabil pe 2009”, a precizat Stancioiu. Consilierul ne-a dezvaluit ca firma senatorului sova a incercat sa umfle nota de plata cu un miliard de lei. “Pe notele de decont erau trecute multe ore de lucru, care nu puteau fi efectuate. Au trecut cate 8 ore de studiu la arhiva, in timp ce serviciul de arhivare nu functiona decat patru ore. Mai treceau ca au lucrat doi avocati si nu era prezent decat unul. Vroiau sa-i platim pentru 8 ore pe zi prezenta in instanta. Nu aveau cum sa stea chiar toata ziua la tribunal. Vroiau sa-i platim si pentru studiul Codului Penal. Insa le-am taiat toate aceste deconturi. Am facut o economie de un miliard de lei”, ne-a declarat Stancioiu.

» Sova, asociatul lui Ponta

Avocatul Dan sova a ajuns senator, fiind sprijinit de prietenul si asociatul sau, ministrul Victor Ponta. sova l-a ajutat pe Ponta, asociindu-l la firma sa de avocatura, iar drept recompensa, Ponta l-a sprijinit pe sova sa ajunga senator punand o vorba buna la liderul PSD Olt, judet pe listele caruia a si fost ales. Insa Victor Ponta are o relatie buna si la Gorj: este un apropiat al lui Dan Ilie Morega, presedinte PNL Gorj, dar si membru in CA al complexului Rovinari pana anul acesta, adica in momentul in care Sova a castigat licitatia pentru asistenta juridica la CE Rovinari. Ponta neaga insa orice implicare in aceasta afacere. sova a mai asigurat consultanta juridica si la complexul Turceni, contractul sau fiind insa reziliat de actualul director general, Ionel Mantog, fost presedinte PDL Gorj si pus in functie de Adriean Videanu. Este de mentionat faptul ca Ponta a criticat dur intr-o sedinta a Biroului de Coordonare a Coalitiei numirea lui Montog la conducerea societatii Turceni, acuzand PDL ca protejeaza un personaj urmarit penal.

» Se declara nevinovat

Senatorul Dan sova ne-a declarat ca aceste contracte au fost incheiate pentru a reprezenta in instanta complexul de la Rovinari si ca a castigat toate procesele, aducand mari beneficii societatii de stat. Acesta a precizat ca Ponta, care este un colaborator al firmei sale de avocatura, nu a participat la asistenta juridica de la Rovinari. sova a mai spus ca actele aditionale au fost semnate doar pentru prelungirea contractului incheiat initial.

 

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă